Ana SayfaDünyaErdoğan-Putin görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı

HABER MERKEZİ – Rusya Devlet Başkanı Putin ile bu yıl 7. kez yüz yüze görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi’de ikinci bir görüşmenin en kısa zamanda yapılacağını açıklarken, Putin ise Suriye Kongresi’ne ilişkin olarak, “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılacak olanlar, Suriye anayasasını ve BM gözetiminde seçimler yapılmasını ele alacak” sözlerini kaydetti.

En son 22 Kasım’da Rusya’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katıldığı üçlü zirvede bir araya gelen Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sene içerisinde yedinci kez yüz yüze görüştü.

İki liderin 1 saat süren Saray’daki görüşmesinin heyetler arası görüşmeye geçildi.

Heyetler arası görüşmenin ardından ise iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. İlk konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu.

Soçi’de ikinci görüşme yapılacak

Erdoğan, Soçi’de bir başka görüşme daha yapılacağını ”Soçi’de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımızda, en kısa zamanda Soçi’de ikinci görüşmemizi, buluşmamızı yapacağız” sözleriyle aktardı.

Öte yandan Erdoğan, görüşmede Suriye’deki durumun ele alındığını belirterek, “Ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik. Suriye’de kalıcı çözüm bulunması amacıyla Cenevre’de yürütülen sürece katkı sağlayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın toplantısında değindiği bir başka konu ise daha önce Rusya’dan alındığı açıklanan S-400 füzeleriydi.

Erdoğan, konuya ilişkin “İlgili arkadaşlarımız bu hafta içerisinde bir araya gelerek bu işi neticelendirecektir” diye konuştu.

Putin’in açıklamaları

Erdoğan’dan sonra konuşan Putin de Soçi’de Suriye gündemiyle yapılan üçlü zirvede varılan mutabakata dair görüşüldüğünü belirtti.

Putin, şu sözleri kaydetti:

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılacak olanlar, Suriye anayasasını ve BM gözetiminde seçimler yapılmasını ele alacaklar. Astana sürecinin garantör ülkeleri olarak ateşkes konusunda değerlenmelerde bulunduk. Erdoğan’ın bu konudaki katkılarını takdir etmek istiyorum. Rusya ve Türkiye, 2018’in başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni organize etmek için çalışmalar yapıyor.

Ayrıca Putin, Kudüs’ün statüsüne ilişkin kararın İsrail ve Filistinli tarafların müzakeresiyle alınması gerektiğini vurgularken, Erdoğan ise “İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Putin’den ziyaret öncesi Suriye ve Mısır ziyareti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünkü Türkiye ziyareti öncesi Suriye ve Mısır’ı ziyaret etti.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşen Putin, Suriye’deki Rus askerleri için ‘kısmen çekilme’ emri verdi.

Üçlü zirvede ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani Suriye gündemiyle bir araya gelmişti.

22 Kasım’da Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen üçlü zirvenin sonucunda ortak bir bildiri kabul edilmişti. Bildiride, rejim ve muhalefet temsilcilerinin kısa süre içinde Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne yapıcı katılım sağlama çağrısı yapılmıştı.

Ancak daha sonra Kasım ayında yapılması planlanan “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”nin Ocak 2018’den önce yapılmayacağı duyurulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
New York'taki davada ifade veren eski komiser yardımcısı: Soruşturmada Erdoğan’dan 'bir numara' olarak bahsederdik
Sonraki Haber
39 kişinin yaşamını yitirdiği Reina katliamı davasında ilk gün tamamlandı