Ana SayfaDünyaErdoğan’ın korumalarıyla birlikte protestoculara saldıran iki kişi suçunu kabul etti

Erdoğan’ın korumalarıyla birlikte protestoculara saldıran iki kişi suçunu kabul etti

HABER MERKEZİ – ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs ayındaki Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan protestoculara Erdoğan’ın korumalarıyla beraber saldıran iki kişi haklarındaki suçlamayı kabul etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik saldırıların ardından korumalarının da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında dava açılmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) davanın iki tutuklu sanığı olan 45 yaşındaki Sinan Narin ve 50 yaşındaki Eyüp Yıldırım ise ABD’de ağır ceza gerektiren nitelikte şiddet suçu işlemeye teşebbüsle suçlanıyordu.

DW Türkçe’nin haberine göre Narin ve Yıldırım suçlarını kabul etti.

Narin ve Yıldırım’ın Columbia Bölgesi Yüksek Mahkemesi’nde suçlarını kabul ettiklerine dair açıklama, ABD Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Açıklamada, Narin ve Yıldırım’ın alacağı ceza ile ilgili kararın 15 Mart’taki duruşmada verileceği belirtildi.

Erdoğan’ın iddianamede suçlanan 15 koruması hakkında tutuklama çıkartılırken, saldırı sonrası gözaltına alınan Narin ile Yıldırım davanın tek tutuklu sanıklarıydı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, protestoculara yönelik saldırı nedeniyle tutuklanan Yıldırım ve Narin adlı kişileri cezaevinde ziyaret etmiş, “Milletimizin sevgi ve selamlarını ilettik” mesajıyla çektirdikleri fotoğrafı paylaşmıştı.

15 yıla kadar hapis cezası

“Nefret suçuyla ağırlaştırılan, şiddet suçu işlemeye teşebbüs” suçlaması yöneltilen Sinan Narin ve Eyüp Yıldırım için maksimum 15 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Ancak nefret suçu da göz önünde bulundurulduğunda bu ceza daha da ağırlaşabiliyor.

Ne olmuştu? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları Mayıs ayında Washington ziyareti sırasında protesto gösterisi yapanlara saldırmıştı.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin’in tutuklanmasının ardından Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında da tutuklama kararı çıkartılmıştı.

Erdoğan’ın New York ziyareti öncesi ABD Temsilciler Meclisi’nin iki üyesi de Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a mektup yazarak, Erdoğan ve daha önce ABD ziyareti sırasında göstericilere saldıran korumalarına ‘diplomatik nota’ verilmesini istemişti.

72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için gittiği New York’ta korumalar hakkındaki sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini aradığını, özür dilediğini ve konuyu resmi bir ziyaret çerçevesinde ABD’ye geldiğinde takip edeceğini söylemişti.

Bir Beyaz Saray yetkilisi ise Trump’ın Erdoğan’dan özür dilediği iddialarını yalanlayarak ‘birçok konu hakkında konuştular fakat ortada özür yok’ demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Barış için Kudüs'e yürüyordu: Türkiye'de gözaltına alınan Almanya vatandaşı serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Darbe Komisyonu'na ulaşan 16 belge CHP ve HDP'ye iletilmemiş