Ana SayfaDünyaSoykırımdan kurtularak Suriye’ye, oradan da Ermenistan’a gitmek zorunda kalanların hikayesi: ‘Evden Eve’

Soykırımdan kurtularak Suriye’ye, oradan da Ermenistan’a gitmek zorunda kalanların hikayesi: ‘Evden Eve’

HABER MERKEZİ – Suriye’den ayrılmak zorunda bırakılarak Ermenistan’a gelen 20 bin mültecinin hayatını konu alan “Evden Eve” sergisi, ülkenin başkenti Erivan’da açıldı. Suriye’den gelen mültecilerin Ermeni Soykırımı’nda hayatta kalanların yakınları olduğunun vurgulandığı serginin küratörü Anna Kamay, “Bu sadece göçün değil, aynı zamanda yeni bir hayata başlamak için gösterilen cesaretin hikayesi” şeklinde konuştu.

Suriye’deki 2011 yılından beri süren iç savaştan ötürü ülkelerinden ayrılmak zorunda bırakılarak Ermenistan’a gelen Suriyeli mültecilerin yaşamları, Ermenistan’da açılan fotoğraf belgeseli sergisi ile kutlandı.

Ülkenin başkenti Erivan’da bir küratör ve üç fotoğrafçının kişisel girişimi ile Cuma günü açılan “Evden Eve” (Home to Home) isimli sergideki vurgulardan biri ise Ermenistan’a gelen 20 bin mültecinin 1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatta kalanların yakınları olması.

Öte yandan serginin küratörü Anna Kamay, mültecilerin gelmesiyle beraber kentte ve ülkedeki değişimlere değindi.

Mültecilerin gelmesiyle mahallesinde yaşanan olumlu değişimlerden oldukça etkilendiğini aktaran Kamay, “Erivan’daki insanlar genelde koyu giysiler tercih ediyor. Bu insanlar beraberinde birçok renk getirdi. Onlar burada bir tür yenilikler; ülkeye kültürel ve ekonomik değişim getirdiler” sözlerini kullandı.

Sergideki üç fotoğrafçıdan biri olan Anush Babjanyan ise yeni gelenlerin aynı etnisite, din ve dile sahip olmalarından ötürü ülkeye uyum sağlamalarının zor olmadığını belirtti.

Fotoğrafı sergide bulunan Muradyan: ‘Diğer mültecilere yardım etmiş olacağım’

Sergide yer alanlar arasında daha 19 yaşındayken Suriye’den Ermenistan’a gelmek zorunda bırakılan Shant Klzy Muradyan da vardı.

İlk başta fotoğrafının çekilmesine istekli olmadığını aktaran Muradyan, sonradan fikrini değiştirmiş olmaktan memnun olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

İlk başta bu konuda rahat değildim. Ancak şimdi yapmış olduğuma seviniyorum; çünkü böylelikle belki de diğer mültecilerin buraya geldiğinde daha fazla destek almasını sağlamaya yardımcı olmuş olacağım.

Kamay: Yeni bir hayata başlamak için gösterilen cesaretin hikayesi

Serginin küratörü Kamay ise son olarak Ermenistan’a gelen mültecilerin, ülkede kalıp kalmayacağını zamanla göreceklerini belirterek, kendisi ve fotoğrafçılar için “20 bin Suriyeli Ermenistan’ın aralarında olduğu” anı belgelemenin çok önemli olduğunu belirtti.

Kamay, son olarak “Bu sadece göçün değil, aynı zamanda yeni bir hayata başlamak için gösterilen cesaretin, direncin ve isteğin hikayesi” dedi.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'den vize açıklaması: En erken tarih Ocak 2019
Sonraki Haber
Gazeteci Sertaç Kayar serbest bırakıldı