Ana SayfaDünyaEzidiler: En uygun model federasyon, öz yönetim talebimiz meşrudur

Ezidiler: En uygun model federasyon, öz yönetim talebimiz meşrudur

HABER MERKEZİ – Ezidi Genel Yönetimi’nin yapılan yıllık olağan toplantısının ardından açıkladığı sonuç bildirgesinde, Suriye’deki çözüm arayışları için en uygun modelin federasyonlu çözüm olduğu vurgulandı, öz yönetim ve öz savunmanın Ezidiler için meşru bir talep olduğu belirtildi ve öz savunmanın daha da güçlenmesi için Şengal’den göç edenlere “Geri dönün” çağrısı yapıldı.

28-30 Kasım tarihleri arasında 72 delegenin katılımıyla toplantı düzenleyen Ezidi Genel Yönetimi, toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

Bildirgede Ezidilerin siyasi, askeri ve örgütsel değerlendirme ve tespitleri yer alıyor.

Ortadoğu’daki gelişmeler, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumu ve akabinde yaşananlar, Şengal’in geleceği, göç edenlerin topraklarına dönmesi gibi tespit, talep ve önerilerin yer aldığı bildirgeden öne çıkan kısımlar özetle şöyle:

  • Suriye’deki çözüm arayışları için en uygun model federasyonlu çözüm perspektifidir.
  • Demokratik Özerk Şengal Meclisi’nin meşruiyeti yasal statüye kavuşturulmalı; Özerk Şengal idari siteminin yasa ve anayasal haklar dâhilinde resmiyet kazanmasına odaklanılmalı.
  • Demokratik özerklik statüsünün elde edilmesine ilişkin uluslararası platformlarda girişimlerde bulunulmalı.
  • Katliamlara maruz kalan Ezidi halkının öz savunma ve öz yönetim talepleri hayati ve meşru taleplerdir. Hayati risklerin devam ettiği günümüzde öz savunma güçleri olan YBŞ ve YJŞ ile Asayiş güçlerinin resmiyet kazanması için girişimler sürdürülmeli.
  • Şengal’den göçen Ezidiler kendi topraklarına geri dönmeli.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Yakın tarihin en kötü seçim yolsuzluklarından’: Honduras'ta neler oluyor?
Sonraki Haber
‘Onlar gazeteciliğin gereğini yaptı’: Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat 321 gündür tutuklu