Ana SayfaEkoloji‘Ezidiler, Şengal özerk bölge olursa yurduna döner’

‘Ezidiler, Şengal özerk bölge olursa yurduna döner’

HABER MERKEZİ – Yazar Namık Kemal Dinç, yurdundan edilen Ezidiler için, “Şengal’in geleceği ne olacak diye sorduğumuzda, kendi özerk bölgeleri olursa döneceklerini söylüyorlar” dedi.

ZAN Vakfı, dün Diyarbakır’da Ezidiler ve Şengal Soykırımı’nı konu alan kitapların tanıtımını gerçekleştirdi.

Kitap tanıtımına, Namık Kemal Dinç ve Adnan Çelik konuşmacı olarak katıldı. Yazar Ayşe Öktem’in de katıldığı söyleşiye, yoğun ilgi gösterildi.

Söyleşide Namık Kemal Dinç tarafından yazılan “Kanatların Gölgesinde Şengal Dile Gelirse” ve “Ezidilerin 73. Fermanı Şengal Soykırımı” kitaplarının tanıtımı yapılırken, söyleşide konuşan yazar Ayşe Öktem, “Dünya tarihinde yaşanan soykırımların çoğunu iletişim olanaklarından dolayı yeterince takip edemedik. Ancak Bosna ve Şengal soykırımlarını canlı yayında takip ettik. İnsanlık soykırımı izledi ve bir şey yapmadı. Soykırımı biz sonradan yazıyoruz. Bunlar tarihi tutanaklardır” dedi.

Dinç: Ezidiler soykırıma maruz bırakılmıştır

Namık Kemal Dinç de, Ezidiler hakkında genel bilgiler vererek, Türkiye’de azınlıkların durumuna değindi.

Malatya’da Alevi ailelerin yaşadıkları evlerin işaretlenmesine dikkat çeken Dinç, evleri işaretlenen kişilerle yaptığı görüşmelerden söz ederek, “Orada bir amca bana ‘sahipsiziz’ dedi. Bu durum azınlıkların kaderi gibidir” diye konuştu.

Ezidilerin kendilerini inanç kimliği üzerinden tanımladığını ifade eden Dinç, “Anadili Arapça olan bir grup Ezidi mevcut olsa da, Ezidiler’in Kürtlerin orijini olduğu yaygın fikirdir” diye konuştu.

Ezidilerin tarih boyunca yaşadıkları fermanlara da değinen Dinç, “Başlıca fermanlar Osmanlı döneminde yaşanmıştır. 12’nci yüzyılda Osmanlı döneminde Ezidilerin öldürülmesinin hak olduğu yönünde fetvalar verilmiş ve Ezidiler soykırıma maruz bırakılmıştır” dedi.

“Şengal bugün harabeye dönmüş durumda” diyen Namık Kemal Dinç, “Yeniden bir yaşam kurmak fiziki olarak da zor. Bu yüzden Ezidiler de dönmek istemiyor. Şengal’in geleceği ne olacak diye sorduğumuzda, kendi özerk bölgeleri olursa döneceklerini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

Çelik: IŞİD’den önce de Ezidilerin sorunları vardı

Ardından söz alan Adnan Çelik ise şunları söyledi:

Yaşananları anlamak bakımından proje ve hafızalama çalışması kırılgan gruplar için çok önemli. Ezidilerin aslında eskiden de çok iyi bir yaşamları yoktu. Ferman rejimi uygulanmış. Osmanlı’da 19. yüzyıla kadar Ezidi ve Aleviler yok sayılıyor. Yani IŞİD’den önce de Ezidilerin sorunları vardı. Aslında direniş de var, Ezidiler de var. Zaten YBŞ de kuruldu. Ortada bir yıkım olduğu gibi direniş de var. Soykırım fizibilitesini komşuları yapıyor. Bunun üzerine düşünmek gerekiyor. Sünnilik etrafında oluşan bir şiddet hali var. Bunun üzerinde düşünmek lazım. 1938 Kürt Kızılbaşlar için ne ise, 2014 Ezidiler için o oldu. Son vurucu darbeydi, asıl yurtlarından edildiler.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa'da inşaat çöktü: Suriyeli işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
İnsan Hakları Günü: Yüksel'deki anıt önünde açıklama yapmak isteyenlere polis müdahalesi