Ana SayfaGüncelFeleknas Uca’dan Meclis’te ‘Kürdistan’ çıkışı: Görmezden gelemezsiniz

Feleknas Uca’dan Meclis’te ‘Kürdistan’ çıkışı: Görmezden gelemezsiniz

HABER MERKEZİ – Meclis’te “Kürdistan” tartışmasına ilişkin konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Kürdistan, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiye’sine ve bu güne kadar yalnızca bir coğrafyaya değil, aynı zamanda kültürel ve politik bir anlama tekabül etmektedir. Bunu görmezden gelemezsiniz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Meclis Genel Kurulu’nda Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu, son günlerdeki “Kürdistan” tartışmasına da değindi.

“Seçilmişlerin rehin alındığı bir ülke AB’ye nasıl girecek?”

Bir yılı aşkın süredir devam eden olağanüstü hale (OHAL) dikkat çeken HDP’li vekil, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 2005 yılında başlayan tam üyelik müzakerelerinin kopma noktasına geldiğini belirterek, “Bunun en önemli sebebi elbette ki, OHAL ile beraber zirveye ulaşan antidemokratik uygulamalardır” dedi.

HDP’li Uca Meclis kürsüsünden, “Halkın iradesiyle seçilen Parti Eş Genel başkanları, milletvekilleri ve belediye Eş Başkanlarının rehin alındığı bir ülke Avrupa Birliğine nasıl girecek?” diye sordu.

Müzakerelerin koşullu olarak askıya alındığı 2017 yılında, Avrupa Birliği Bakanlığı’na ayrılan bütçenin nereye harcandığını da soran Uca, “Bütçeden 2018 yılı için Avrupa Birliği Bakanlığı’na ayrılacak yaklaşık üç yüz elli milyon liralık ödeneği işlevine ve kuruluş amacına uygun nasıl harcamayı planlıyorsunuz?” sorusuna da yanıt istedi.

“Kürdistan” tartışması

İktidar partisinin Türkiye’de ve Suriye’de Kürtlerin kazanımlarına karşı siyaset yürüttüğünü söyleyen HDP’li Uca, konuşmasında, geçtiğimiz günlerde Meclis’te dönen “Kürdistan” tartışmasına da değindi.

“İktidar partisi, dün Ankara’da kabul ettiği Kürtleri, bugün muhatap olarak kabul etmediğini ilan ediyor” diyen Uca, bunun ‘yok sayma’ politikası olduğunu belirterek şunları söyledi:

Bu yok sayma politikası, bu mecliste de, Kürdistan kelimesinin yasaklanması üzerinden kendini ifşa ediyor. Kürdistan, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiye’sine ve bugüne kadar yalnızca bir coğrafyaya değil, aynı zamanda kültürel ve politik bir anlama tekabül etmektedir. Bunu görmezden gelemezsiniz.

Kürdistan kelimesini bu mecliste yasaklayarak ne bu tarihsel hakikati görünmez kılabilirsiniz, ne de Kürdistan kavramının Kürtlerin hafızasında ve kalbindeki yerini değiştirebilirsiniz. Kürtlerin temel haklarını gasp ederek; iradelerine el koyarak Kürt meselesini çözemezsiniz. Öncelikle Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerine saygı duymak zorundasınız. Kürtlerin iradesini temsil eden seçilmişleriyle beraber binlerce Kürdü rehin almaktan vazgeçmelisiniz. Bunun için de ilk olarak, bu ülkede barışın tesis edilmesinde kilit role sahip olan Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kaldırmalısınız.

Ne olmuştu?

13 Aralık’ta, Meclis’teki bütçe görüşmeleri devam ederken söz alan HDP Milletvekili Osman Baydemir, “Kürdistan” kelimesini kullandığı için ceza almıştı.

“Ben Kürt halkının bir evladı olarak, kürdistandan gelen bir temsilci olarak benim şöyle bir rolüm var…” diyen Baydemir’e, ifadesi nedeniyle 2 birleşim Genel Kurul’a katılmama cezası verilmişti.

Tartışma esnasında Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Baydemir’e sözlerinin anlamını sorarken, Baydemir, elini kalbine götürerek “Aha şurası Sayın Başkan, aha şurası, Kürdistan şurası” yanıtını vermişti.


‘Kürdistan’ cezası: Baydemir zorla Meclis’ten çıkartıldı, tüm HDP’liler oturumu terk etti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ALİKEV 2018 “Umut” Ajandası satışta
Sonraki Haber
36 gündür açlık grevinde: Mahir Kılıç’ın arkadaşları da eyleme başladı