Ana SayfaEkolojiGemlik zeytinlikleri KHK tehlikesindeyken Erdoğan’dan açıklama: Tunus’tan zeytinyağı ithalatı yapabiliriz

Gemlik zeytinlikleri KHK tehlikesindeyken Erdoğan’dan açıklama: Tunus’tan zeytinyağı ithalatı yapabiliriz

HABER MERKEZİ – KHK ile zeytin üretimi ile ünlü Gemlik ilçesinin deprem riskine karşı deniz kenarından daha üst bölgelere taşınması kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus’tan zeytinyağı ithalatı yapılabileceği sinyali verdi.

Tunus’ta mevkidaşı El-Baci Kaid es-Sibsi ile görüşmesinin ardından konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için “Devlet terörü estirmiş bir teröristtir” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan diğer bir başlık ise ‘zeytinlikler’ idi.

“Gerek ekonomi gerekse savunma alanında iş birliği yapacağız” diyen Erdoğan, Tunus’tan zeytinyağı ithalatı yapılabileceği sinyali verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buradaki cari açığı daha da düşürelim. Örneğin bir zeytinyağı ithalatı olabilir. Arkadaşlar bu konuda çalışma yapacak” ifadelerini kullandı.

Gemlik zeytinlikleri tehlikede

Erdoğan’ın bu açıklamaları, son çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 13. maddesi ile Bursa’nın zeytin üretimi ile ünlü Gemlik ilçesinin deprem riskine karşı deniz kenarından daha üst bölgelere taşınmasına ilişkin kararın ardından geldi.

Zeytinlik alanların betonlaşmasına neden olacağı belirtilen karara tepkiler de gelmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, “Bu KHK ile Gemlik’i betonlaştırıp büyütebilirsiniz ama zeytin kıyımından elde edilen ranta engel olamazsınız” demişti:

Gemlik KHK’sı zeytinliklerin ölümüdür. Zira KHK ile önü açılan betonlaşmayı kontrol edebilecek ve imar rantını durdurabilecek bir iktidar yok. Aksine Gemlik’te inşaat, betonlaşma ve yeni imar alanları için işbirliği var.

Son olarak Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise kararın zeytinliklerin de ölümüne sebep olacak kararın arkasında “gizli rant” olduğunu söylemişti.


‘Zeytinliklerin ölümü’: Gemlik KHK ile deniz kenarından taşınacak

Gemlik zeytinlikleri tehlikede: Taşınma kararının arkasında ‘gizli rant’ var


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'tan AYM'ye 'basit KHK soruları'
Sonraki Haber
Suriye'den Erdoğan'ın "Esed bir teröristtir" sözlerine yanıt