Ana SayfaGüncelGorki’nin ilk öyküsü tiyatro sahnesinde: “Çingeneler Gökyüzünde Yaşar”

Gorki’nin ilk öyküsü tiyatro sahnesinde: “Çingeneler Gökyüzünde Yaşar”

HABER MERKEZİ – İBB Şehir Tiyatroları, Gorki’nin ilk öyküsünden uyarlanan bir oyunu sahneye koyuyor: “Çingeneler Gökyüzünde Yaşar”. Oyun ‘özgürlük mü? aşk mı?’ ikilemine dikkat çekerek insan onurunun yüceliğine vurgu yapıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Ivana Dimic’in, Maksim Gorki’nin ilk öyküsü ‘Makar Çudra’dan uyarlayarak kaleme aldığı “Çingeneler Gökyüzünde Yaşar” adlı yeni bir oyun ile seyirci karşısına çıktı.

Maksim Gorki’nin ‘Kavkaz’ adlı yerel gazetede yayımlanmış ilk öyküsü olma özelliğini taşıyan ‘Makar Çudra’, Uçsuz bucaksız stepler ve sonsuz gökyüzü etrafındaki çingene obasında geçen bir hikâye.

Metin, ‘özgürlük mü? aşk mı?’ gibi bir metafor içinde okuyucuyu düşündürür.

Dunja Kaldzıja çevirisi ile sahnelenen oyunun yönetmenliğini Gökçe Yurtsal, müziklerini ise Akın Sevgör üstleniyor.

Özgürlüğe ve insan onurunun yüceliğine vurgu

Oyunun tanıtım metni ise şöyle:

Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Maksim Gorki’nin ilk öyküsü “Makar Çudra”dan uyarlanan oyun, bir çingene obasındaki deli dolu, gururlu, genç sevdalıların asla vazgeçemeyecekleri iki şey –aşk ve özgürlük- ile nasıl sınandıklarını anlatıyor. Askerlerin, derebeylerin, büyücülerin ve hiçbir kadının ele geçiremediği Zobar bu aşka esir düşmüştür. En az onun kadar bağımsızlığına tutkun ve en az onun kadar âşık olan Rada’nın tek şartı vardır: Zobar bütün obanın önünde Rada’nın ayaklarına kapanıp elini öpecektir. Uğruna yaşanacak en önemli şeyin “özgürlük” olduğuna işaret eden oyunda, bütün maddi değerlerin ötesinde insan onurunun yüceliğine vurgu yapılıyor.

Oyunun fragmanını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir gökçe fidan: Erdal Eren
Sonraki Haber
'Kürdistan' cezası: Baydemir zorla Meclis'ten çıkartıldı, tüm HDP'liler oturumu terk etti