Ana SayfaGüncelHDP’li Hüda Kaya’dan Diyanet’in fetvalarına eleştiri: Referansları Kuran değil

HDP’li Hüda Kaya’dan Diyanet’in fetvalarına eleştiri: Referansları Kuran değil

HABER MERKEZİ – HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı fetva referansları eleştirdi. Kaya, “Referans Kuran değildir ama insanlar böyle sanmaktadır” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde konuştu.

Kaya konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı fetva referanslarını eleştirdi.

Kaya, “Vahim olan da tam budur. Referans Kuran değildir ama insanlar böyle sanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Diyanetin kadın ve erkekler için ayrımcı politikalar uyguladığını belirten Kaya “Kadınların boşanmalarının artmasından rahatsız olup boşanmalarını zorlaştırıcı bir mekanizma ve ikna odalarını hatırlatan arabulucularla kadını razı olmadığı bir yaşama zorlarken bugünkü iktidar ve Diyanet zihniyeti diğer yandan iş erkeğe gelince SMS ile boş ol diyerek boşanmasını kolaylaştıracak fetvalara kadar ayrımcılığı bu noktaya getirmiş bulunuyor” dedi.

Kaya şunları söyledi:

Muhammed Peygamber’den on yıllar veya yüzyıllar sonrasında yaşamış kişilerin o çağda kendi akli yetilerine göre yaptıkları yorumları dinin asli kaynağı gibi kabul ediyorlar ve bunları fetva olarak yayımlıyorlar. Vahim olan da tam budur. Referans Kur’an değildir ama insanlar böyle sanmaktadır. Şunu ifade etmek istiyorum. Muhammed Peygamber’in vahiy ile kadını eşit insan olarak tanımlaması ailevi, toplumsal, ekonomik yaşamda bunu pratikleştirmesine rağmen onun vefatından sonra dini saltanatlaştıran, ırkçılaştıran Emeviler dini erkekçi bir dinciliğe dönüştürdüler. Dini bir iktidar aracı hâline getirerek kadınların kaderini de yazma hadsizliğine düştüler. Allah ve peygamber adına yalan ve iftiralarla bu sahte din anlayışının kaynaklarını ve külliyatlarını oluşturdular.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BM’den ABD'nin ‘Kudüs kararı’na ret
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu’ndan Soylu açıklaması: Bize gelmek istiyor herhalde ama kapımız kapalı