Ana SayfaManşetHDP’li vekilden CNN Türk’e mektup: Haberiniz kadın cinayetini meşrulaştırıyor

HDP’li vekilden CNN Türk’e mektup: Haberiniz kadın cinayetini meşrulaştırıyor

HABER MERKEZİ – Kadın cinayeti haberini “Günlük kiralık dairede öldürülen…” şeklinde veren CNN Türk’ün haberde kullandığı dil ve görseli kanala gönderdiği bir mektupla eleştiren HDP Milletvekili Mithat Sancar, haberdeki görsel öğelerin ve ifade biçiminin cinayeti meşrulaştırdığını ifade etti. Sancar, “Cinsiyetçilikle sakatlanmamış, önyargılardan arınmış, kadın düşmanlığını beslemeye dönük olmayan sorumlu bir haberciliğin, kadına karşı şiddetle mücadelede CNN Türk gibi bir kurumun da kaygısı olması gerektiği kanısındayız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 1 Aralık’ta İstanbul Kartal’da başından vurularak öldürülen Aleyna Can cinayetiyle ilgili haber yapan CNN Türk’ü bir mektupla eleştirdi.

Haberde kullandığı dil ve görsel sebebiyle kanalı eleştiren HDP’li vekil, kullanılan görsel öğelerin ve ifade biçiminin cinayeti meşrulaştırdığını ifade etti.

“Medyada kullanılan dil, kadın cinayetlerini önlemek için bir araca dönüşebilir”

Mektubunda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine atıfta bulunan Sancar, 2017 yılının Kasım ayının sonuna dek 365 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.

Aleyna Can’ın ardından, Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde tekstil fabrikasında çalışan 19 yaşındaki Ayşe Öztürk’ün de bugün başından vurularak hayatını kaybettiğini söyleyen HDP’li Sancar, mektubunda şunları dile getirdi:

Kadın cinayetlerinin çoğunda, toplumdaki yaygın ahlaki kalıpların yargı mercileri tarafından yeniden üretilmesiyle adalet yerini bulamamakta, ceza indirimleriyle katiller adeta korunmaktadır. Toplumun kılcal damarlarında başlayan, kolluk ve yargı mercilerinde devam eden bu yaygın şiddetle mücadele, kadınların dayanışması ve çabalarıyla güçlenmektedir.

Kadına karşı şiddetin azaltılması ve toplumdaki yanlış inanışların dönüştürülmesi için önemli araçlardan biri, şiddet olaylarını haberleştirirken medyanın kullandığı dil ve görsellerdir. Medyada kullanılan dil, şiddeti meşrulaştırabileceği gibi, kadın cinayetlerini önlemek için bir araca da dönüşebilir.

CNN Türk’e ‘özür dile’ çağrısı

CNN Türk’ün Aleyna Can cinayetine ilişkin haberinde de cinayeti meşrulaştıran bir dil ve görsel kullanıldığını vurgulayan HDP’li Sancar, haberin içeriğine ve sunumuna dair eleştirilerini şöyle dile getirdi:

Aleyna Can’ın katledildiği yerin günlük kiralık daire olduğu vurgusunu, toplumda yaratacağı intibaı bilerek başlığa taşımak, gözlerin katilden kadına çevrilmesi sonucunu doğurmaktadır. Kadına karşı şiddetin, kadının giydikleriyle, bulunduğu yerle, bulunduğu saatle meşrulaştırılması, kadını şiddete çok daha açık bir hale getirmekte, toplumda kadının konumunu zayıflatmaktadır.

Başlıkta ve haberde kullanmayı tercih ettiğiniz dil ve görsel, sosyal medya üzerinden de eleştiriler almasına rağmen hala değiştirilmemiştir. Cinsiyetçilikle sakatlanmamış, önyargılardan arınmış, kadın düşmanlığını beslemeye dönük olmayan sorumlu bir haberciliğin, kadına karşı şiddetle mücadelede CNN Türk gibi bir kurumun da kaygısı olması gerektiği kanısındayız.

Bu nedenle Aleyna Can ile ilgili haberde kullanılan dil ve görseli yeninden değerlendirmenizi, bu tercihiniz nedeniyle kamuoyundan özür dilemenizi ve bundan sonraki haberlerinizde de bu hassasiyetlerle hareket etmenizi bekleriz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'li Meclis Başkanı kadına şiddeti meşrulaştırdı: Kadınlar öldürülüyorsa ne yapalım
Sonraki Haber
Gerekçe ‘doping’: Rusya olimpiyatlardan men edildi