Ana SayfaGüncelHDP’nin 1 yılı: 9 milletvekili tutuklu, 5 vekillik düşürüldü, 330 duruşma görüldü

HDP’nin 1 yılı: 9 milletvekili tutuklu, 5 vekillik düşürüldü, 330 duruşma görüldü

HABER MERKEZİ – Eş başkan Demirtaş dahil 9 milletvekili hala tutuklu bulunan HDP’nin 2017 yılında 5 milletvekilinin vekilliği düşürüldü, yargılanan milletvekillerinin 330 duruşması görüldü. HDP üyeleri ve yöneticilerine dönük operasyonlarda ise 6 bin 750 kişi gözaltına alındı ve bin 864 kişi tutuklandı.

Türkiye siyaseti açısından oldukça hareketli geçen 2017 yılı, Meclis’in ikinci büyük muhalefet partisi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) açısından Meclis ve adliye koridorları arasında mekik dokumakla geçti.

4 Kasım 2016’da milletvekillerine dönük eş zamanlı olarak yaşanan tutuklamaların ardından yıl boyunca en az 23 milletvekili çeşitli tarihlerde gözaltına alınıp tutuklandı.

Halen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve vekilliği düşürülen eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile birlikte 9 milletvekili tutuklu bulunuyor.

1 Ocak 2017 tarihinden bu yana tutuklu ve tutuksuz yargılanan HDP’li milletvekillerinin en az 330 duruşması görüldü.

Duruşmaların birçoğuna tutuklu milletvekilleri getirilmezken, sadece ikişer kez Figen Yüksekdağ ve Abdullah Zeydan tutuklu bulundukları dosyalar kapsamında duruşma salonunda hazır edildi.

Tutuklu bulunduğu dosyadan 399 gün sonra duruşması görülen Demirtaş ise “güvenlik” gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi.

5 milletvekilinin vekilliği düşürüldü

HDP’li milletvekilleri sadece tutuklanmakla kalmadı milletvekillikleri de düşürüldü.

İlk olarak 21 Şubat 2017’de HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın hem milletvekilliği hem de parti üyeliği düşürüldü. Ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Siirt Milletvekili Besime Konca’nın milletvekillikleri de aldığı ceza gerekçe gösterilerek düşürüldü. Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün milletvekilleri ise, Meclis tarihinde ilk kez “devamsızlık” gerekçesiyle düşürüldü.

HDP operasyonları: Bin 864 kişi tutuklandı

Gözaltı ve tutuklama operasyonları HDP’nin vekilleri ile de sınırlı kalmadı, üye ve yöneticileri de bu operasyonlardan nasibini aldı.

HDP’nin Bilgi İşlem Birimi tarafından 1 Şubat-24 Kasım tarihleri arasında tutulan verilere göre HDP’ye dönük operasyonlarda en az 6 bin 750 kişi gözaltına alındı ve bin 864 kişi tutuklandı.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Oya ve Selim Açan 1980'lerin 'tek tip' dayatmasını anlattı: 'O havalarda direnenler de vardı'
Sonraki Haber
İstanbul'da hastanelik eden kokunun nedeni: Kimyasal atık