Ana SayfaEkonomiİktisatçı Yılmaz: Kapitalizmde vatan sevgisi yoktur, kriz gizlenemeyecek boyutta

İktisatçı Yılmaz: Kapitalizmde vatan sevgisi yoktur, kriz gizlenemeyecek boyutta

HABER MERKEZİ – Ekonomik krizin, son açıklanan büyüme rakamlarının arkasına gizlenemeyecek boyutta olduğunu aktaran iktisatçı Gaye Yılmaz, 2000’li yılların başından beri Türkiye’ye dönük sıcak para girişinin sona ermiş olduğunu belirtti. Yılmaz, kapitalizmde ahlak veya vatan sevgisinden söz edilemeyeceğini belirterek, Türkiye’ye yatırımlarının gelmesinin zor olduğunu ise şu sözlerle açıkladı: “Yatırımcı yatırım yapacağa yere bakar, belediyelere kayyumlar atanmış, özgürlükler kısıtlanmış. Böyle durumlarda yatırımına el konulacağını düşünebilir.”

Açıklanan son verilere göre Türkiye ekonomisi içinde bulunduğumuz yılın üçüncü çeyreğinde yıllık olarak yüzde 11,1 büyüme gösterdi.

Dr. Gaye Yılmaz

Ancak Almanya Kassel Üniversitesi ICDD Enstitüsü Araştırma Görevlisi Dr. Gaye Yılmaz’a göre ekonomik kriz, büyüme rakamlarının arkasına gizlenemeyecek boyutta.

Son 13 yılın zirvesindeki enflasyon rakamlarına ve çift hanede seyreden işsizliğe dikkat çeken Yılmaz, MA’dan Metin Yoksu’ya konuştu, verilere bakıldığında 2008 krizinden bu yana Türkiye’nin en kötü süreci yaşadığını kaydetti.

Enflasyon rakamlarının Ocak ve Şubat ayında düşeceği yönündeki hükümet açıklamalarına da değinen Yılmaz, “Bu mümkün değil. Türkiye’de enflasyonun yerleşmiş bir kültürü vardır” dedi ve bu sözlerine şöyle açıklık getirdi:

Enflasyon kış aylarında yükselir, yaz aylarında düşer. Çok anlaşılır bir sebebi vardır. Yazın sebze meyve fiyatlarında düşüş vardır. Enflasyon sepetindeki gıda ağırlıklı olduğu için de yaz aylarında enflasyon daha düşük çıkar, kış aylarında da yükselir.

Yılmaz: Kapitalizmde ahlak, vatan hainliği veya sevgisi yoktur

Öte yandan Yılmaz, 2000’li yılların başından bu yana Türkiye’ye sıcak para girişi olduğunu hatırlattı, bunun sayesinde ‘dolce vita’ (tatlı hayat) yaşandığını ifade ederek, “Hükümet sıcak parayı kendi lehine iyi kullanmayı çok iyi becerdi” dedi.

Sözlerine artık sıcak para girişi olmadığını aktararak devam eden Yılmaz, ABD’nin ‘”Ben faizi artıracağım. Bu para lazım. Eskisi kadar bol param yok. Kendi ekonomimi güçlendireceğim” düşüncesinde hareket ettiğini, Avrupa’nın ise Türkiye ile tüm iktisadi ilişkilerini masaya yatırdığını anımsattı.

Ancak Yılmaz’a göre yurt dışından Türkiye’ye giren sıcak paranın azalmasının tek nedeni yabancı ülkelerin aldığı kararlar değil. Bunun sebebi ise kapitalizmde ahlak, vatan hainliği veya sevgisi ile hareket edilmemesi.

Yatırımcının tek amacının kar elde etmek olduğunu belirten Yılmaz, yatırımcıların Türkiye’ye gelmesinin zorlaştığını şu sözlerle açıkladı: “Yatırımcı yatırım yapacağa yere bakar, belediyelere kayyumlar atanmış, özgürlükler kısıtlanmış. O yüzden yatırımlarını yapması beklenmez. Böyle durumlarda yatırımına el konulacağını da düşünebilir. ”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zonguldak'ta maden ocağında göçük: Bir işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Mahkeme Demirtaş'ın duruşmaya getirilmesini istedi