Ana SayfaÇeviriİnsan boyutlarında penguen türüne ait fosil bulundu

İnsan boyutlarında penguen türüne ait fosil bulundu

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda’da insan büyüklüğünde bir penguene ait olduğu belirtilen fosil kalıntıları bulundu. Fosil kalıntılarının aynı zamanda bir penguene ait en eski penguen fosili olduğu belirtildi.

Yeni Zelanda’nın Hampden Sahili’nde insan büyüklüğünde bir penguenin fosil kalıntıları bulundu.

Kumimanu’nun Humerus ve omuz kemerindeki kemiğinin bugüne kadar bulunan en büyük fosil penguenlerle ve imparator penguen ile karşılaştırılması

55 milyon yıl önce paleosen evrede yaşadığı düşünülen bu türün fosillerinin ortaya çıkarılmasıyla beraber en eski penguen fosilleri de bulunmuş oldu.

Yeni keşfedilen bu türe ise “canavar” ve “kuş” kelimelerinden türetilerek oluşturulan ‘Kumimanu biceae’ ismi verildi.

Tortul kayaçlarında bulunan kanat ve bacak kemiklerini inceleyen araştırmacılar, bu fosillerin, 100 kilo ağırlığında ve 178 santimetre uzunluğunda antik bir penguene ait olduğunu aktardı.

Kumimanu penguenlerinin, günümüz penguenlerinin aksine siyah veya beyaz olmadığı, kahverengi olduğu belirtildi.

Penguenler hangi türden geliyor?

Daha önce Yeni Zelanda’da ve Peru’da sırasıyla 25 ile 30 yıllık penguenlere ait fosil kalıntıları bulunmuştu.

Antik penguenlerin diğer fosillerine bakıldığı zaman, bu hayvanların günümüz penguenlerine göre daha uzun gagası olduğu anlaşılıyor, bu gagayla balık avladıkları düşünülüyor.

Öte yandan Kumimanu penguenlerinin günümüzde halen var olan karabatak türünden geldiği, sonra evrime uğradığı ve yayıldığı tahmin ediliyor. Dinazorları ve deniz sürüngenlerini Dünya’ya gelen asteroitin yok etmesinin ardından derin-su dalgıçlığı yapan hayvanlara yer açıldığı ifade ediliyor.

Ancak bilim insanlarının tahminine göre büyük deniz canlılarının ekosisteme girişiyle beraber, Kumimanu türü 20 milyon önce tükendi. Fok ve balina gibi büyük dişli deniz hayvanlarının bölgede gıda bulabilmek için rekabet etmiş veya devasa penguenleri yemiş olabileceği belirtildi.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suriyeli hamile bir kadını cinsel tacize maruz bırakıp darp etti, görüntülere rağmen hala yakalanmadı
Sonraki Haber
'Nazizm dönemindeki gibi normlar ortadan kalktı, çok açık bir faşizm dönemindeyiz'