Ana SayfaDünyaIrak Kürdistan Bölgesi’nde hükümet protestoları devam ediyor

Irak Kürdistan Bölgesi’nde hükümet protestoları devam ediyor

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde kemer sıkma önlemlerini ve hükümet politikalarını protesto eden binlerce kişi bugün de sokaklara çıktı. Süleymaniye’de sokağa çıkan göstericilere polis ve asayiş güçlerinin müdahalesinde en az 3 kişi yaralanırken, hükümetten açıklama geldi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde memur maaşlarının ödenmesinin gecikmesini ve alınan kemer sıkma önlemlerini protesto eden binlerce kişi dün başta Süleymaniye olmak üzere birçok kentte sokaklara çıkmıştı.

Eylemciler ikinci günde de alanlara çıkarak, hükümeti protesto etmeye devam ediyor ve istifa çağrısını sürdürüyor.

Süleymaniye’de sabah saatlerinde asayiş güçleri ve polis eylemlerin merkezi olan Pazar Yeri ve Mewlewi Caddesi’ni kapattı.

Buna rağmen protestolarını sürdüren eylemcilere müdahalede bulunuldu. Rojnews’in haberine göre 3 kişi yaralandı.  Yaralılar kentteki hastanelere kaldırıldı.

Birçok kişinin de gözaltına alındığı belirtilirken eylemler devam ediyor.

Erbil’in Koye ilçesinde de eylemciler sokaklara çıktı.

Protestocular, hükümet istifa edene ve yaşam koşulları iyileştirilene kadar iş bırakma eylemlerine ve gösterilere devam edeceklerini belirtti.

Ayrıca Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binası ve ilçe kaymakamlığı binasının bir kısmının göstericiler tarafından yakıldığı belirtildi.

“Hakkımızı, işimizi, aşımızı istiyoruz”

Germiyan’ın Kifre beldesinde sokaklara çıkan eylemciler ise Kifre-Kelar yolunu trafiğe kapattı.

MA’nın haberine göre Eylemciler Komitesi üyesi Rebwar Eziz yaptığı açıklamada, “Reform mafya ve toprağını satmakla olmaz şiarıyla alanlara çıktık. Kürdistan Bölgesi’nin kötü, yanlış politikalarını protesto ediyoruz. Halkın, öğretmenlerin, işçilerin durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Onun için de herkes alanlara çıkıp, tepkilerini ortaya koyuyor. Hakkımızı, işimizi, aşımızı istiyoruz. Eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Kürdistan hükümetinden açıklama

Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti, dün başlayan ve giderek yayılan protestolara ilişkin açıklama yaptı.

Hükümetin açıklaması şöyle:

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, gösteri düzenlemeyi vatandaşların meşru bir hakkı olarak görüyor ve her zaman bu hakkı savunmuş ve savunmaktadır. Ancak Kürdistan’ın bazı ilçe ve kasabalarında, özellikle de Süleymaniye il sınırlarında yaşanan ve bazı resmi dairelerle parti binalarını hedef alan, yaralanma ve vatandaşların mülküne zarar vermeye ulaşan şiddet olaylarından rahatsızlık duyulmaktadır.

Yasal çerçevede hak talebi için medeni bir şekilde düzenlenen gösterilerin, demokrasiye uygun, ama vatandaşların mal ve mülküne zarar verme ve şiddet aracına dönüştürülmesi kabul edilemez. Kürdistan Bölgesi zor bir süreçten geçiyor. Bazı siyasi taraflar siyasal statü ve yasaları ihlal etme dışında halka hiç bir hizmet ve yararda bulunmadı. Yalnızca Kürdistan düşmanlarına yarar sağladılar. Bu yüzden de bu hiç bir şekilde kabul edilemez. Hükümete bağlı kurumlara yasalar çerçevesinde olaylara yaklaşılmalı, halkın güven ve huzurunun korunması gerekir. Aksi girişimlere izin verilmemeli ve aykırı hareketlerde bulunanlar yasal cezalarla karşı karşıya kalacak.




Önceki Haber
'Demokrasi ülkücülerin olmazsa olmazıdır' diyen Kılıçdaroğlu'ndan ittifak açıklaması
Sonraki Haber
Bakanlık DBP’li belediyelere kendi atadığı kayyumları incelemeye aldı, 9'unu değiştirdi