Ana SayfaDünyaİran’da protestolar: ‘Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor’

İran’da protestolar: ‘Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor’

HABER MERKEZİ – İran’da ekonomik gidişi protesto için sokağa çıkmaya başlayan halkın tepkisi siyasi rejime yöneldi. Hükümet karşıtı göstericiler, “Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor” diyor. ABD’den gelen açıklamalarda ise protestocular desteklenirken hükümetin politikaları ve eylemlere yaklaşımı sert bir şekilde eleştiriliyor.

İran’da ekonomik taleplerle başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteriler ikinci gününde sürüyor.

Gösteriler ülke geneline yayılırken, başkent Tahran, Raşt, Meşhed, Kirmanşah, İsfahan ile Hamadan’ın yanı sıra İran’ın dini yönetim merkezi Kum protestoların adreslerinden.

Protestoların nedeni

Ülkenin çeşitli şehirlerinde düzenlenen gösterileri tetikleyen sebepler yükselen enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk.

Ancak talepler hükümet politikalarına yönelik öfkeye dönüşmüş durumda.

BBC’nin aktardığına göre gösterilerde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet aleyhine sloganlar atılıyor, hükümetin Suriye ve Irak’taki gelişmeler dahil, izlediği dış politika eleştiriliyor.

Göstericilerin “Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor” sloganları attığı bildiriliyor.

Ayrıca göstericilerin sayılarının bazı bölgelerde 100’den az bazı bölgelerde ise binlerce olduğu söyleniyor.

Gözaltılar var

Gösterilerin sürdüğü bazı kentlerde gözaltına alınanlar olduğu belirtiliyor. Meşhed Devrim Konseyi’nin başkanı Hüseyin Haydari, gözaltıların nedeninin ‘sert sloganlar’ olduğunu söylüyor.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangir’e göre ise “ülkedeki bazı olaylar ekonomik sorunlardan kaynaklanıyor ancak anlaşıldığı kadarıyla arkasında başka şeyler de var”.

Gösteriler ‘kontrolden çıkmış’ görünüyor

Hükümetin gösterileri yasaklamasına rağmen sosyal medyada halkın sokağa çıkması için yapılan çağrılar karşılık buluyor.

Polisle göstericiler arasında yer yer çatışma çıkıyor.

BBC Farsça Servisi’nden Kasra Naji’nin analizi ise şöyle: “Cumhurbaşkanı Ruhani karşıtlarının başlattığı gösteriler kısa sürede kontrolden çıkmış görünüyor, zira birçok şehirde halk sokaklara döküldü.”

ABD’den protestoculara ‘tam destek’

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından İran’la ilgili yaptığı açıklamada, “Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor” dedi.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert de İran’daki yönetim karşıtı gösterilere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Ülkenin farklı bölgelerindeki barışçıl gösteri haberlerini takip ettiklerini belirten Nauert, şunları ifade etti:

İran’ın liderleri, zengin tarihi, kültürü olan varlıklı bir ülkeyi, şiddet, kan ve kaos ihraç eden ekonomisi bitmiş dolandırıcı bir ülkeye çevirdi. Başkan Trump’ın da söylediği gibi İran liderlerinden en çok zarar görenler İran halkıdır. ABD barışçıl göstericilerin tutuklanmasını sert bir şekilde kınıyor. Bütün ülkelere İran halkını ve onların temel haklarını alma ve yolsuzluğa son verme çabalarını açık bir şekilde desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Feminist ve deneysel sinemanın ilk örneklerinden: Madam Beudet'in Gülüşü
Sonraki Haber
Gül'den tepkilere yanıt: Düşüncelerimi açıklamaya devam edeceğim