Ana SayfaEkolojiIstranca köylülerinin ‘taş ocağına hayır’ protestosu toplantıyı iptal ettirdi

Istranca köylülerinin ‘taş ocağına hayır’ protestosu toplantıyı iptal ettirdi

HABER MERKEZİ – Kırklareli’nin Vize ilçesindeki Istranca Ormanları’nın eteklerine kurulması planlanan taş ocağının bilgilendirme toplantısı köylü ve çevrecilerin protestosu nedeniyle iptal edildi.

Kırklareli’nin Vize ilçesindeki Istranca Ormanları’nın eteğinde bulunan Okçular köyüne özel bir firma tarafından kurulması planlanan taş ocağı için şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, bilgilendirme toplantısı düzenleyeceklerini duyurdu.

Taş ocağına karşı çıkan köy sakinleri ile Vize Doğa İnsan Yaşam Derneği üyelerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grup, köyün kahvesi önünde toplanarak eylem düzenledi.

‘Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz’, ‘Taş ocağına hayır’, ‘Tozdan ölmek istemiyoruz’, ‘Köyümüze dokunma’ yazılı dövizler açan grubun eylemi sonucu toplantı iptal edildi.

Okuçular köyünde yaşayan ve taş ocağına karşı çıkanlar muhtar Erdoğan Özdemir’e de taş ocağını istediği gerekçesiyle tepki gösterdi.

‘Doğa katlediliyor, çocuklarımız korkuyor’

Hali hazırda kurulan taş ocaklarının kendilerine zarar verdiğini söyleyen köylülerden Medide Efe, “Doğamız katlediliyor, insanlarımız kanser oluyor. Mevcut taş ocağının kapanmasını isterken bir yenisinin daha yapılmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Taş ocakları sebebiyle meydana gelen toz nedeniyle evini satmak zorunda kaldığını söyleyen Habibe Çeliktaş ise “Doğa, ağaçların kesilmesi ve dinamit patlatılması sonucu katlediliyor. Çocuklarımız korkuyor. Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz” dedi.

‘Köylerin içme sularının olduğu yer’

Vize Ziraat Odası Başkanı ve Doğa İnsan Yaşam Derneği Başkanı Alpay Erker, buranın Okçular ve Akpınar köylerinin içme suyunun karşılandığı bir yer olduğunu belirterek “Bizim buradan çıkan suyumuz böbrek hastalarına iyi geliyor, tedavi amaçlı kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Taş ocağı yapılmasına izin verilmeyeceğini vurgulayan Erker şöyle devam etti:

Bu toplantı Vize’de yapılabilirdi ama yetkililer burada az insan olduğu için köyde yapıp, oldubittiye getirmeye çalıştılar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Plaza de Mayo'nun büyükanneleri 126'ncı kayıp toruna ulaştı
Sonraki Haber
Time dergisi 'Yılın Kişisini' seçti: #MeToo deyip tacizi ifşa eden kadınlar