Ana SayfaGüncel‘İzleyicinin öznelliğiyle doldurabileceği açık bir metin’: Yeksan’ın “Körfez”i vizyonda

‘İzleyicinin öznelliğiyle doldurabileceği açık bir metin’: Yeksan’ın “Körfez”i vizyonda

HABER MERKEZİ – Bu hafta vizyona giren “Körfez” filminin yönetmeni Emre Yeksan, yapımcılığın ardından yönetmenliğe geçişini ve film konusunun metinde işlenişinin arkasındaki düşünceleri anlattı.

Açılışını bu yılki Venedik Film Festivali’nde yapan “Körfez” filmi 1 Aralık’ta vizyona girdi.

Yapımcılığını İstos Film’den Anna Maria Aslanoğlu’nun üstlendiği filmde yeni boşanmış bir gencin ailesinin yanına, İzmir’e dönmesi konu ediliyor.

Filmin yönetmen koltuğunda ise Emre Yeksan yer alıyor.

“Körfez” aynı zamanda Yeksan’ın yönetmen koltuğunda ilk uzun metraj deneyimi olma özelliği taşıyor.

‘İzleyicinin kendi öznelliğiyle doldurabileceği açık bir metin’

Agos’tan Ahmet Büke’ye konuşan Yeksan, filmin metninine ve ilk yönetmenlik deneyimine ilişkin sorularına yanıt verdi.

Yapımcı ve yönetmenin zıt konumlarda görünmelerine rağmen aslında bir filmin gerçekleşmesine olanak sağlayan temel ikiliyi oluşturduğunu kaydeden Yeksan, “Körfez” filmindeki anlatıya da değindi.

Yeksan, “Körfez’in bütün anlatısını izleyicinin kendi deneyimiyle ve öznelliğiyle doldurabileceği açık bir metin olarak tasarladık” diye konuştu.

Yeksan’ın röportajından ilgili kesitler şöyle:

Daha önce yapımcılık da yaptınız. Yapımcılık deneyiminin yönetmenliğe ne gibi artıları oldu?

Yapımcı ve yönetmen her ne kadar birbirinden apayrı sorumluluklar içeren, neredeyse zıt konumlarda pozisyonlar olarak görünseler de aslında bir filmin gerçekleşmesine olanak sağlayan temel ikiliyi oluşturuyorlar. Benim yapımcılık deneyimim de yaratıcı süreçlere dahil olmak ve yönetmenin kafasındaki filmin bütün detaylarıyla ortaya çıkmasını sağlamak üzerine kuruluydu. Bu noktada yönetmenliğin gereklerini de yakından gözlemleme ve anlama fırsatım oldu. Yapımcım Anna Maria Aslanoğlu’yla Körfez’i yapmaya karar verdiğimizden itibaren ise onun projeye ve işin gereklerine hakimiyeti sayesinde yapımcılık vasıflarımdan tamamen uzaklaşıp yönetmenliğe odaklanmayı başarabildim.

Film, yorumlara açık bir şekilde son buldu. Körfez’i, açık uçlu noktalanan bir film olarak nitelendirebilir miyiz?

Körfez’in bütün anlatısını izleyicinin kendi deneyimiyle ve öznelliğiyle doldurabileceği açık bir metin olarak tasarladık. Filmin içerisinde yoruma açık çok nokta var ve şimdiye dek aldığımız geri dönüşlerden gördüğümüz kadarıyla filmin anlam dünyası izleyicinin de katılımıyla genişliyor ve çeşitleniyor. Ama ben filmin sonu özelinde bir ucu açıklık olduğunu düşünmüyorum. Körfez duygusal olarak net bir tonda son buluyor ve kendi anlatısını tamamlıyor. Ama Selim karakterini içinde bıraktığımız o umutlu ruh hali tabii ki arkasından neyin geleceği sorusunu da içinde barındırıyor, çünkü hayat filmden sonra da devam ediyor.


Röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pelin Cengiz: O kir istemeseniz de gelir size de bulaşır
Sonraki Haber
HDP Sözcüsü Bilgen: AKP sıkışmışlığı kabul ediyor, erken seçim deneyebilir