Ana SayfaÇalışma YaşamıKani Beko: Taşeron KHK’si ayrımcılık yaratacak nitelikte

Kani Beko: Taşeron KHK’si ayrımcılık yaratacak nitelikte

HABER MERKEZİ – Taşeron işçilere KHK ile kadro verilmesine tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, düzenlemenin “Partizanlık ve ayrımcılık yaratacak nitelikte” olduğunu söyledi.

Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin düzenleme Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında dün Resmi Gazete’de yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile karara bağlandı.

Buna göre, taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi 4 Aralık 2017 itibariyle çalıştırılmakta olanları kapsayacak. İşçiler, 10 gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KHK ile yapılan düzenlemeye düzenlediği basın toplantısıyla tepki gösterdi.

Toplantıda konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, taşerona kadro verilmesi konusunun Meclis’te görüşülmediğini hatırlatarak, uygulamanın antidemokratik olduğunu söyledi.

‘KHK ile düzenlenmesi Anayasa’ya aykırı’

Beko, “Kadro hakkı, kazanılmış bütün haklarla birlikte ve diğer işçilerle eşit biçimde sağlanıncaya kadar fiili ve hukuki olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Yayınlanan 696 sayılı KHK ile sorunların çözülmeyeceğini aksine yeni sorunlar, eşitsizlikler, adaletsizlikler ve haksızlıkların yaratılacağını belirten Beko, şunları söyledi:

Taşeron işçilere kadro konusunun KHK ile düzenlenmesi Anayasa’ya aykırıdır ve hukuksuzdur. Hükümet OHAL döneminde ilgili ilgisiz her konuyu KHK ile düzenleyerek Meclis’in yetkilerini gasp ediyor ve millî iradeyi ayaklar altına alıyor. Hükümet her istediği konuda KHK çıkaramaz. KHK sadece olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda olabilir. Hükümete bu cüreti OHAL KHK’lerini denetlemekten kaçınan ve görevini yapmayan Anayasa Mahkemesi vermektedir.

Ayrıca Beko, “AKP böyle yaparak taşerona kadro konusundaki gerçekleri kamuoyundan saklamak istemiştir. Ancak mızrak çuvala sığmaz. Kısa sürede bu düzenlemenin hataları, eksikleri ve yaratacağı haksızlıklar ortaya çıkacaktır” diye belirtti.

‘Taşeron KHK’si ayrımcılık yaratacak nitelikte’

Düzenlemenin “Partizanlık ve ayrımcılık yaratacak nitelikte” olduğunu söyleyen Kani Beko, şöyle devam etti:

Bu işçiler yerel yönetimlerin şirketlerinde işçi olacaktır. Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan taşeron işçiler de kapsam dışında tutulmuştur. Kadro kapsamına alınan işçilere ise güvenlik soruşturması ile yazılı, sözlü sınav şartı getirilmiştir. Dahası kadro için, açılan davalar ile geçmişe yönelik hak ve alacaklardan feragat koşulu ve gelecekte dava açmama şartı aranacaktır. Sınav açıkça elemeye ve ayrımcılığa dönüşecek bir şarttır. Sınav şartının istenmeyen işçileri kadroya almamak için bir eleme mekanizması olacağı açıktır.