Ana SayfaDünyaKatalonya’da seçim: Bağımsızlık yanlıları çoğunluğu sağladı

Katalonya’da seçim: Bağımsızlık yanlıları çoğunluğu sağladı

HABER MERKEZİ – Katalonya bölgesel seçimlerinde çok sayıda siyasi liderin tutuklu veya sürgünde olmasına rağmen bağımsızlık yanlısı partiler çoğunluğu sağladı.

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’daki bağımsızlık referandumu sonrası yapılan bölgesel seçimler için Katalanlar dün yeniden sandık başına gitti.

Katılımın yüzde 82’yi bulduğu seçimlerin resmi olmayan sonuçlara göre Katalan lider Carles Puigdemont’un bağımsızlık yanlısı Katalan Avrupa Demokratik Partisi (PDeCAT) ile Katalonya Demokratik Uyuşma’nın (CDC) oluşturduğu ‘Katalonya İçin Birlikte’ (Junts per Catalunya) koalisyonu ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) Katalonya parlamentosunda 70 koltuk sahibi oldu.

Her ne kadar bağımsızlık yanlıları 2015’e göre 2 sandalye kaybetseler de, 135 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu korumayı başardı.

Ancak bağımsızlık yanlısı partiler çoğunluğu elde etse de Katalonya’nın İspanya’nın yarı özerk bölgesi olarak kalmasından yana olan Ciudadanos (Vatandaşlar) en büyük siyasi parti konumunda.

Bu da hükümeti kurma yetkisinin hangi partiye verileceği konusunda belirsizlik yaratıyor.

Puigdemont: Katalan Cumhuriyeti kazandı

BBC Türkçe’nin haberine göre İspanya’nın hakkında yakalama kararı çıkardığı Katalan lider Carles Puigdemont, bir süredir bulunduğu Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Katalan Cumhuriyeti kazandı, İspanya devleti yenildi” dedi.

Oyların yüzde 25’ini alarak parlamentoda 36 koltuk sahibi olan Vatandaşlar Partisi’nin lideri Inés Arrimadas ise değerlendirmesinde bağımsızlık yanlısı partiler kazanmış olsa da “Partimiz, gelecek haftalarda kimlerin koalisyon kurmak isteyeceğini bekleyip görecek” dedi.

Ne olmuştu?

İspanya ile Katalonya arasında 1 Ekim’den beri anayasal bir kriz söz konusu.

Katalonya Özerk Bölgesi, parlamentonun gittiği oylama sonrası 27 Ekim’de bağımsızlığını ilan etmişti.

Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilanından saatler sonra İspanya, Anayasa’nın 155. maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya parlamentosunu feshetmiş, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve hükümetini görevden aldığını duyurmuştu.

Katalonya başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Puigdemont’un hâlâ özerk bölgenin başkanı olduğunu ve Madrid’in ‘darbesini’ kabul etmediklerini söylemişti.

İspanya merkezi hükümeti ise bağımsızlık ilan eden Katalonya’nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşlarının idaresine de el koymak için hazırlıklara başlamıştı.

Son olarak İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya Bölgesel Parlamentosu’nun 27 Ekim’de yaptığı bağımsızlık ilanını iptal ettiğini açıklamıştı.

İspanya Yüksek Mahkemesi Sözcüsü ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Katalan üst düzey yetkililerini 2-3 Kasım’da ifade vermeye çağırdığını duyurmuştu.

Halen Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Carles Puigdemont, İspanya’ya dönmesi durumunda adil yargılanma garantisinin olmadığını söylemişti.

Puigdemont’un avukatı da Katalan liderin mahkemeye gelmesi için “ortamın uygun olmadığını” belirtmişti.

Bunun üzerine İspanya başsavcılığı, Madrid yönetimi tarafından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanlığı görevinden alındıktan sonra ülkeye dönmeyen Carles Puigdemont ve diğer dört Katalan lider için Avrupa çapında tutuklama emri çıkartmıştı.

Öte yandan İspanya’da Yüksek Mahkeme, ifade vermeye giden Katalonya Özerk Bölgesi yönetimindeki bakanlardan sekizini tutuklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avrupa'daki muhaliflere suikast iddiasına ilişkin 13 soru
Sonraki Haber
Yargılanan general duruşmada intihar etmişti: Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi kapandı