Ana SayfaGüncelKaymakamın ‘tazminat’ teklifine Roboskili ailelerden tepki: Tazminat değil adalet istiyoruz

Kaymakamın ‘tazminat’ teklifine Roboskili ailelerden tepki: Tazminat değil adalet istiyoruz

HABER MERKEZİ – Uludere Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu’nun Roboski Katliamı’nın 6’ncı yıldönümü öncesi yaptığı toplantıda, gerçekleştirilecek anmaya katılma talebi ve ailelere tazminat teklifinde bulunduğu belirtildi. Aileler ise kaymakama “Tazminat değil, adalet istiyoruz” diyerek tepki gösterdi ve adalet taleplerini yineledi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin yaşamlarını yitirmesinin üzerinden tam 6 yıl geçti.

Uludere Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, katliamın 6’ncı yıl anmasına ilişkin iki gün önce, Ortasu Gülyazı, Ortabağ ve Taşdelen  köylerinin muhtarlar ve kanaat önderleri ile yaptığı toplantı yaptı.

Kaymakamın toplantıda bugüne kadar tek bir failin yargılanmadığı katliama ilişkin ailelere tazminat talebinde bulunduğu belirtildi.

Toplantıya katılanlardan edinilen bilgilere göre Kaymakam Yakınoğlu, Şırnak Valiliği tarafından alınan karar doğrultusunda “Kamu düzeni” ve “OHAL” gerekçesiyle her aileden bir kişinin katılması durumunda anmaya izin verileceğini aktardı.

Daha sonra valilik bu karardan vazgeçtiğini duyursa da, bu kez “Slogan atmamak şartıyla her aileden iki kişi katılabilir” denildiği öğrenildi.

MA’nın haberine göre kaymakam Yakınoğlu toplantıda kendisinin de anmaya katılmak istediğini belirterek, “Benim ne suçum var, o zamanlar öğrenciydim” dedi.

Habere göre toplantıda ayrıca Roboskili ailelerin AİHM’e yaptıkları başvuruyu geri çekmeleri durumunda, kendilerine tazminat ödemesi yapılacağı teklifinin yapıldığı iddia edildi.

Duruma tepki gösteren Veli Encu ise ilk günden bu yana devletin tazminat yönündeki bütün tekliflerini reddettiklerini belirterek, adalet taleplerini yineledi.

“6 yıl önce reddettiğimiz tazminatı şimdi mi kabul edeceğiz?” diyen Encu, “Her gün mahkemelerde yargılanıyoruz, gidip tazminat mı alacağız? Katliamın failleri yargılanmadan, hesabı sorulmadan, devletin bütün tekliflerini reddedeceğiz. Açıklamaları dahi dikkate almadık. Hiçbir şekilde tazminat almayacağız” diye konuştu.

Kaymakamın anmaya katılıma talebini doğru bulmadıklarını belirten Encu şunları söyledi:

Kaymakam nasıl gelecek? Roboskili ailelerle anmaya katılıp ne diyeceğini merak ediyoruz. Devletin yetkilileri verdikleri hiç bir sözü tutmadı. Hiçbir somut adım atmadan gelip ne diyecekler? Devlet erkanından kim gelirse gelsin, ailelere ne diyebilir? ‘Sizin çocuklarınızı öldürdük, failleri koruduk’ dışında ne diyebilirler.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meclis araştırması talebi: Tahribatın sürdüğü Dicle Nehri kayıtlara 'isimsiz su' olarak geçmiş
Sonraki Haber
İşten çıkarılan Dişkaya’nın direnişinin 15. gününde dayanışma eylemi