Ana SayfaEkoloji‘Kentin içme suyu tehlikede’: Altın madeni projesinde kapasite artışına onay veren rapora dava

‘Kentin içme suyu tehlikede’: Altın madeni projesinde kapasite artışına onay veren rapora dava

HABER MERKEZİ – İzmir Efemçukuru’ndaki altın madeni projesinde kapasite arttırıldı. Bunun kentin içme suyu için tehlike olduğunu belirten İzmir Tabip Odası’ndan Dr. Oya Otyıldız, ÇED raporunun iptali için dava açtıklarını söyledi.

İzmir Efemçukuru’ndaki altın madeni projesinin kapasitesini 2 buçuk kat arttırmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olur raporu alındı.

İzmir’in su havzasını kirlettiği belirtilen projenin kapasite arttırımı kentin içme suyu için de tehlike olarak görülüyor.

Konu ile ilgili MA’ya değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Oya Otyıldız, kapasite artırımına olur veren ÇED raporuna karşı dava açtıklarını söyledi.

Efemçukuru su havzasında altın madeni projesi ile oluşan tahribattan dolayı, kentin içme suyunu kirlendiğini belirten Otyıldız,  şunları söyledi:

Neden istemiyoruz biz bu altın madenini? Çünkü oradaki kaya arsenik başta ağır metallerdendir. Kaya kazıldığı zaman orada tabi dinamitlerle patlatılıyor, un ufak ediliyor. Bu işlemler sırasında milyonlarca yıldır doğayla barışık olan ağır metallerden arsenik, çinko ve benzerleri hareketlenip yer altı ve yer üstü sularına karışıyor. Yediğimiz yiyeceğe geçiyor, içtiğimiz suya geçiyor.

‘Su altından daha değerli’

Suyun, altından daha değerli olduğunu hatırlatan Otyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

İzmir su fakiri bir şehir. Şu an Çamlı Barajı yapılmıyor. Çünkü altın madeninin dibinde. Eğer baraj yapılırsa altın madeni çalışamaz. Yani su altına feda ediliyor. Eğer suda ağır metaller olursa, çeşmelerimizden ağır metali sular akacak. Çeşmeden akan suyu içiyoruz, bununla yıkanıyoruz, bulaşıklarımızı, çamaşırlarımız yıkıyoruz. Bu ağır metaller vücuda geçecek. Bunlar vücuttan atılamıyor. Vücutta birikiyorlar ve çeşitli kanser sistemleri oluşturuyorlar. Mesane, akciğer kanserlerinden başlayarak her türlü kanser, düşükler, kansızlık pek çok hastalıklara yol açıyor. Bu nedenle biz altın işletmesini derhal kapatılmasını istiyoruz. İzmir’in çevre sorunları var, bu altın madeni suyumuzu toprağımızı kirletiyor.

 

 




Önceki Haber
Kadıköy’de İsveç sineması günleri
Sonraki Haber
Maltepe'de evsiz ve engelli bir kişi silahlı saldırıda yaşamını yitirdi