Ana SayfaDünya‘Kodlanmış dışlama ilkesi’: Kuşlar ağaçlara konmasın diye dallara dikenler yerleştirildi

‘Kodlanmış dışlama ilkesi’: Kuşlar ağaçlara konmasın diye dallara dikenler yerleştirildi

HABER MERKEZİ – Tasarımcı Gordon Savicic, İngiltere’de güvercinlerin oturmaması için ağaç dallarına dikenlerin yerleştirilmesinin geçmişten gelen “düşmanca mimari”nin uzantısı olduğunu kaydederken, mimar Selena Savic ise insan veya kuşun aynı ‘kodlanmış dışlama ilkesi’ne maruz bırakıldığını belirterek, bu tür bir yaklaşımın canlıları başka bir başka yer bulmak zorunda bırakmayı hedeflediğini vurguluyor.

Kendini ‘doğa aşığı’ olarak tanımlayan Jennifer Garrett adlı bir kişi, arkadaşı Anna Francis’in fotoğrafını tweetledi. İngiltere’de çekilen görüntüde, ağacın dallarına yerleştirilmiş yüzlerce diken görülüyor.

Garrett, bu görüntünün otoparkta çekildiğini belirterek, dikenlerin güvercinlerin dala konmaması için yerleştirildiğini yazdı. Sosyal medyada bu görüntü binlerce kez paylaşılırken, tepkilere neden oldu.

Öte yandan görüntülerin yayınlanmasıyla harekete geçen The Guardian gazetesi, ağacın bulunduğu yerin bir apartman kompleksi olduğunu aktardı. Adını vermeyen site sakinlerden biri gazeteye yaptığı açıklamada, “Burada büyük bir kuş dışkıları sorunu var” dedi ve ekledi: “Arabaları gerçekten berbat hale getirebiliyorlar.”

Peki, bir zamanlar bereketin ve barışın sembolü olan güvercinlere böyle bir ‘düşmanca’ davranış ne anlama geliyor?

Güvercinleri uzakta tutmak için metal diken, ağ ve elektrikli tel gibi birçok ‘keşif’te bulunulduğunu aktaran mimar Selena Savic ve tasarımcı Gordon Savicic’e göre bu tuhaf aletler yalnızca insanların güvercin dışkısı karşısındaki ‘yenilikçiliğini’ göstermiyor.

İkili, bunun kent tasarımcılarının “Düşmanca Mimari” (Hostile Architecture) adını verdiği kavramın bir uzantısı olduğu açıklamasında bulunuyor: Özetlemek gerekirse bu, otoritelerin alanların istemediği yönde kullanılmaması için bilerek aldıkları altyapı kararları anlamına geliyor.

Örneğin; park ve sokaklardaki banklar oturmak için iyidir, uzanmak için ise kötüdür. Böylelikle evi olmayanların üzerinde yatmasına engel olunur. Öte yandan fıskiyeler önceden belirlenmeyen zamanlarda çalışmaya başlar, bu yüzden de çevrede dolaşan insanlar uzak durmak zorunda kalır.

‘Kodlanmış dışlama ilkesi’

İnsanların güvercinlere karşı geliştirdiği düşmanca mimari ve bunun sonuçları elbette daha farklı.

Ancak Savic, her ikisinin de ‘kodlanmış dışlama ilkesi’nin bir parçasını olduğunu belirterek, her ikisinin de olası bir soruna çözüm olarak insan veya kuşun başka bir yer bulmak zorunda bıraktığını vurguluyor.

Savic son olarak “Eğer alanı sorun için tasarlarsak, elimizde olacak olan yine sorun olur” diyor ve ekliyor: “Eğer öyle yapmazsak, başka bir şey elde edebiliriz.”


Kaynak: Atlas Obscura

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ahmet Şık’ın engellenen beyanının tamamı: Endişelenmekte haklısınız çünkü gazeteciyiz
Sonraki Haber
Mozart’ın operasından uyarlanan "Sihirli Flüt - Tamino'nun Rüyası" Kadıköy'de