Ana SayfaDünyaKudüs protestoları: Bir Filistinli yaşamını yitirdi, 300’e yakın yaralı var

Kudüs protestoları: Bir Filistinli yaşamını yitirdi, 300’e yakın yaralı var

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımasının ardından Filistin’de binlerce kişi “Kudüs bizimdir, Kudüs başkentimizdir” sloganıyla sokaklarda. İsrail askeri protestoculara karşı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanırken, şu ana dek bir Filistinlinin yaşamını yitirdiği yüzlercesinin de yaralandığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımasının hemen ardından Filistin’de başlayan gösteriler devam ederken, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, savaş uçakları ve tankların abluka altındaki Gazze Şeridi’ni vurduğu duyurulmuştu.

Gösterilerin yayılması ihtimaline karşı İsrail hem ordu hem de polis güçlerini harekete hazır hale getirdi.

Binlerce Filistinli ise bugünkü cuma namazının ardından “Öfke günü”nde Batı Şeria kentleri Ramallah, Beytüllahim ve El Halil’deki protesto gösterilerine katılırken, İsrail askerleri plastik ile gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Öte yandan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın dışında da binlerce kişi “Kudüs bizimdir, Kudüs başkentimizdir” ve “Mescid-i Aksa ve Kudüs’ü kanımız ve ruhumuzla savunacağız” sloganlarıyla toplandı, ABD’nin vermiş olduğu kararı protesto etti.

Middle East Eye muhabiri Lubna Masarwa, burada yaralananlardan birinin sözlerini aktardı:

ABD, İsrail’in yararına bir karar verdi. Uluslararası toplum Batı Kudüs’ün abluka altında olduğunu kabul etmesine rağmen Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak duyurdu. Yapılan bu açıklama, uluslararası topluma saygı göstermiyor.

Bir Filistinli yaşamını yitirdi, 280 kişi yaralandı

DW Türkçe’deki habere göre Filistin Sağlık Bakanı, protestoculara İsrail askerlerinin saldırısı sonucu Gazze sınırı yakınlarında bir Filistinlinin vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

Bakanlık ve Filistin Kızılay’ının verilerine göre protestolarda 280’e yakın kişi de yaralandı. Bunların 70’inin ateşli silahlarla yaralandığı açıklandı.

Dün 162 kişi yaralanmıştı

Dün Kudüs, Batı Şeria ve Gazze şeridi boyunca yapılan protesto gösterilerinde yaşanan çatışmalarda 162 Filistinli yaralandı.

Genel grev çağrısı sonrası Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinliler okullarını ve dükkanlarını kapattı.

Kudüs tartışmaları

İsrail 1967 yılındaki 6 gün savaşı sırasında aldığı Kudüs’ün doğu kesimini daha sonra ilhak etmişti.

İsrail’in bütün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme iddiası uluslararası arenada kabul edilmiyor.

Birleşmiş Milletler bütün Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımıyor.

Avrupa Birliği Kudüs’ün statüsüyle ilgili anlaşmazlığın adil çözüme kavuşturulmasını ve nihai statünün İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinde belirlenmesini talep ediyor.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Benim Rum vatandaşlarımla ilgili sorunum yok
Sonraki Haber
Mahmur saldırısı: Üç gün oldu, BM ve Irak hala sessiz