Ana SayfaGüncelMaraş Katliamı’nın tanığı: Tankların gözü önünde insanlar katledildi

Maraş Katliamı’nın tanığı: Tankların gözü önünde insanlar katledildi

HABER MERKEZİ – Maraş Katliamı tanıklarından Hanifi Gündüz, katliamın 39’uncu yıl dönümünde olayların başlangıcını şu sözlerle anlattı: “Tanklar mahalleye gelmişti. Olaylara müdahale etmiyorlardı. Tankların gözü önünde insanlar katledildi.”

Bugün, 19 Aralık 1978 Maraş Katliamı’nın 39’uncu yıl dönümü.

1978’de Türkiye tarihinin en karanlık katliamında; resmi verilere göre bir hafta içerisinde 111 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce insan yaralandı, 210 ev, 70 iş yeri tahrip edildi.

Resmi olmayan beyanlara göre ise hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ün üzerindeydi.

Katliamın yıl dönümüne sayılı günler kala, Kahramanmaraş Valiliği tarafından anma, yürüyüş, basın açıklaması ve benzeri tüm etkinlikler 12 Ocak 2018 tarihine kadar yasaklandı.

‘Yağmur gibi kurşun yağıyordu’

Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Yörükselim mahallesinde yaşayan 61 yaşındaki Hanifi Gündüz, 22 yaşında iken yaşadığı tanıklığı Mezopotamya Ajansı’na anlattı.

Hanifi Gündüz, “O hafta herkes ‘ben ölecek miyim’ diye kendine soruyordu” dedi.

imgOlaylar başlamadan önce hem mahallede hem de kent merkezinde çok fazla yabancının gezdiğini ifade eden Gündüz, bir gün önce gördükleri insanı ertesi gün çok farklı gördüklerini kaydetti.

Olayların başladığı gece Aşağı mahallede oturan bir akrabalarına gittiklerini anlatan Gündüz, birkaç gün orada kaldıklarını ve olayların başladığı gün mahalleye yağmur gibi kurşun yağdığını sözlerine ekledi.

‘Tankların gözü önünde insanlar katledildi’

Gündüz, “Tanklar mahalleye gelmişti. Olaylara müdahale etmiyorlardı. Tankların gözü önünde insanlar katledildi” dedi ve şöyle devam etti:

Olayları başlatanlar, Alevilere saldıranlar kaçıp gittiler. Fatura yine Alevilere kesildi. Olayı çıkaran provokatörler yakalanmadı. Yani devlet mağdurlardan olayların hesabını sordu. İlk önce olaylarda yaralananlar sonrasında işkencelerde yaralandılar.

Katliamın tanığı Gündüz, bir anne ve oğlunun öldürüldüğü güne dair ise şunları anlattı:

Bizim bir tanıdık vardı. Annesi mahalleden kaçmaya çalışırken yukarı tarafta silahla öldürmüşlerdi. Oğluna haber veriyorlar. Oğlu da dayanamıyor. Annesinin cenazesini almaya gidiyor. Annesinin öldürüldüğü yere gittiğinde onu da baltayla öldürüyorlar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nesli tükenme tehdidi altındaki sedirlerin kozalağı kadınların ellerinde fidana dönüşüyor
Sonraki Haber
'Demokrasi ülkücülerin olmazsa olmazıdır' diyen Kılıçdaroğlu'ndan ittifak açıklaması