Ana SayfaDünyaNetanyahu’dan Erdoğan’ın “İsrail terör devletidir” sözlerine yanıt

Netanyahu’dan Erdoğan’ın “İsrail terör devletidir” sözlerine yanıt

HABER MERKEZİ –  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Filistinliler ne kadar erken Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanırsa, barış o kadar erken gelir” diyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Erdoğan’ın “İsrail bir terör devletidir” sözlerine, “Kendi ülkesinde Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan bir liderden ahlak dersi alacak değilim” cümlesiyle yanıt verdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımasının ardından Filistin’de başlayan gösterilerde ve Gazze’ye yönelik hava saldırılarının sonucunda toplam dört kişi yaşamını yitirdi.

Öte yandan İsrail’de on binlerce kişinin dün katıldığı ‘Utanç Yürüyüşü’nde, Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu polis soruşturmasından korumaya yönelik yeni yasa tasarısı protesto edildi.

İsrail ve Filistin’de bu gelişmeler yaşanırken, Netanyahu ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanımasının ardından ilk yurt dışı seyahati için Fransa’nın başkenti Paris’e geçti.

Paris’te de protesto edilen Netanyahu, burada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Netanyahu, görüşme sonrası Macron ile ortak basın toplantısında konuştu.

İsrail’in Kudüs dışında bir başkenti olamayacağını savunan Netanyahu, “Filistinliler bu gerçeği ne kadar çabuk anlarsa, barış o kadar erken gelir” dedi.

“Kürt köylerini bombalayan bir liderden ahlak dersi alacak değilim”

Öte yandan Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e ilişkin açıklamalarına değindi.


‘Mazimizde soykırım yoktur’ diyen Erdoğan: Kudüs’ü çocuk katili İsrail’in insafına terk etmeyeceğiz


Netanyahu, “Kendi ülkesinde Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan, İran’ın uluslararası yaptırımları delmesine yardım eden ve ve Gazze dahil teröristlerin masum insanları öldürmesine yardım eden bir liderden ahlâk dersi alacak değilim” ifadelerini kullandı.

Sivas’ta bugün bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’i “terör devleti” olarak tanımlamıştı.

Kalın’dan yazılı açıklama

Netanyahu’nun açıklamalarının hemen ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yazılı bir açıklama yaparak Erdoğan’a yönelik sözlere tepki gösterdi.

“Birleşmiş Milletler kararlarını sistematik biçimde ihlal eden İsrail’in öncelikle kendi yaptıklarının hesabını vermesi gerekir” denilen açıklamada,  “Filistinlilerin topraklarını açık hava hapishanesine dönüştüren bir zihniyetin suçluluk duygusunu bastırmak için ortaya attığı iddia ve suçlamaları ciddiye almak mümkün değildir. İlk kıblemiz olan Kudüs’ü, bir oldu bitti ile işgal devletinin başkenti yapacaklarını sananlar, abesle iştigal etmektedirler. İsrailli yetkililer ülkemize ve liderimize saldırmak yerine Filistin topraklarının işgaline son vermelidir” ifadeleri kullanıldı.

Macron: Yerleşimler durdurulsun

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise basın toplantısında, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını onaylamadığını Netanyahu’ya ilettiğini kaydetti.

Macron, İsrail’e Filistinlilere iyi niyet göstergesinde bulunmalarını tavsiye etti ve bunun için ilk olarak Yahudi yerleşimlerini durdurabileceklerini ifade etti.

Kudüs tartışmaları

İsrail 1967 yılındaki 6 gün savaşı sırasında aldığı Kudüs’ün doğu kesimini daha sonra ilhak etmişti.

İsrail’in bütün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme iddiası uluslararası arenada kabul edilmiyor.

Birleşmiş Milletler bütün Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımıyor.

Avrupa Birliği Kudüs’ün statüsüyle ilgili anlaşmazlığın adil çözüme kavuşturulmasını ve nihai statünün İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinde belirlenmesini talep ediyor.




Önceki Haber
Soylu, Kılıçdaroğlu'nu 'açık açık' tehdit etti: Sen bittin
Sonraki Haber
Veli Saçılık: Tarihin fotoğraf makinesi bizi çektiğinde gözlerim kapalı çıksın istemiyorum