Ana SayfaDünyaNobel ödüllü yazar Marquez’in arşivi ücretsiz olarak erişime açıldı

Nobel ödüllü yazar Marquez’in arşivi ücretsiz olarak erişime açıldı

HABER MERKEZİ – Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez’in metin, fotoğraf, mektup ve notlardan oluşan 27 bin sayfalık arşivi ücretsiz olarak erişime açıldı.

Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in arşivi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Teksas Üniversitesi’ne 2 yıl önce satıldığında, ABD emperyalizmini eleştiren yazardan geriye kalan metinlerin ABD’de kalacak olmasına tepki gösterilmişti.

Ancak New York Times gazetesinin haberine göre üniversitenin Harry Ransom Merkezi, 87 yaşında hayatını kaybeden yazarın metin, fotoğraf, mektup ve notlardan oluşan 27 bin sayfalık arşivinin ücretsiz olarak erişime açıldığını duyurdu.

İngilizce ve İspanyolca dillerindeki arşiv, Marquez’in “Yüz Yıllık Yalnızlık” kitabının da aralarında bulunduğu öne çıkan eserlerinin taslaklarını ve diğer materyalleri barındırıyor.

Marquez’in “Chronicle of a Death Foretold” romanının taslak sayfalarından biri

Arşive internet üzerinden ulaşan okuyucular, yayınlanması planlanan Marquez’in anılarının ikinci cildinin 32 sayfasını da okuyabilecek. Taslak halindeki bu sayfalar, yazarın Avrupa’ya, sonra da Mexico City’e geçtiği yılları ve “Yüz Yıllık Yalnızlık”ı yazdığı dönemi anlatıyor.

Öte yandan okuyucular, özel bir görüntüleyici sayesinde çeşitli işlerin farklı taslaklarını yan yana kıyaslayabilecek ve taslak sürecindeki değişime tanıklık edebilecek.

Gabriel Marcia Marquez hakkında

2014’teki ölümünün ardından Marquez için Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, “Gelmiş geçmiş en büyük Kolombiyalı” ifadesini kullanmıştı.

Sihirli gerçekçilikteki ustalığıyla tanınan Marquez, özellikle “Yüz Yıllık Yalnızlık” ve “Kolera Günlerinde Aşk” romanlarıyla uluslararası şöhret kazanmıştı.

Ayrıca kariyerine gazeteci olarak başlayan ve hem Kolombiyalı hem de yabancı siyasetçileri kınama konusunda hiçbir zaman çekingen davranmayan Marquez, kapitalizmi eleştirerek, hayatı boyunca ABD hükümetlerinin yayılmacı politikalarına karşı çıkmıştı.

1950’li yıllarda ABD’ye giden, ardından da Meksika’ya yerleşen Garcia Marquez’in daha sonra ABD’ye girmesine 30 yıl boyunca izin verilmemişti.

Bu yasağa gerekçe olarak ise ünlü yazarın Kolombiya Komünist Partisi ile olan bağları gösterilmişti. Garcia Marquez buna karşın ironik bir şekilde ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından “William Faulkner’in ölümünden bu yana çeşitli dillerde kitapları yayımlanan en önemli yazar” olarak tanımlanmıştı.

Bu nedenle Harry Ransom Merkez’inin yazarın arşivini 2 milyon dolara satın aldığı yönündeki haberler birçoklarını şaşırtmıştı. Harry Ransom Merkezi kütüphanesi Nobelli yazarlar J. M. Coetzee ve Kazuo Ishiguro ile İngiliz romancı Ian McEwan’ın arşivlerini de satın almıştı.


27 bin sayfalık arşivin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Olası bir insan kaynaklı kriz ya da yıkıma ne kadar hazırız?
Sonraki Haber
94 belediyesine kayyum atanan DBP'den CHP'ye: Zamanında sessiz kaldığınız için bugün hedefsiniz