Ana SayfaGüncelÖzgür Ülke bombalanalı 23 yıl oldu: ‘Gazetenin her bir sayfası delil niteliğindeydi’

Özgür Ülke bombalanalı 23 yıl oldu: ‘Gazetenin her bir sayfası delil niteliğindeydi’

HABER MERKEZİ – Gazeteci ve insan hakları savunucuları, Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 23’üncü yıldönümü dolayısıyla gazetenin Kadırga’daki binası önünde anma etkinliği düzenledi.

Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu 3 Aralık 1994’te bombalı saldırıya uğradı.

Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız öldürüldü, 23 çalışan yaralandı.

Bombalamaların 23’üncü yıl dönümünde gazeteci ve insan hakları savunucuları, bugün saat 12.00’de gazetenin bombalanan binasının önünde anma etkinliği düzenledi.

Bina önünde toplanan gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz” pankartı açarak, Ersin Yıldız için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

‘Gazetenin her bir sayfası delil niteliğindeydi’

Gazeteciler adına açıklama yapan Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Reyhan Hacıoğlu, Özgür Ülke gazetesine 23 yıl önce yapılan saldırının faillerinin halen bulunmadığını ve gerçek bir hukuksal sürecin başlatılmadığını söyledi.

Reyhan Hacıoğlu, “Dönemin başbakanı Tansu Çiller imzalı ‘gizli ibareli’ belgeyi, yine Özgür Ülke bombalanmasından iki hafta sonra sayfalarına taşıdı. Ama yargı mekanizması bunu görmedi. AİHM Türkiye’yi mahkum etse de bugün olduğu gibi özgür basın üzerinde devletin baskı politikaları farklı şekillerde sürmektedir” dedi.

Özgür Ülke’nin Kürt kentlerindeki hak ihlallerini ortaya çıkardığını söyleyen gazeteci Hacıoğlu, gazetenin her bir sayfasının delil niteliğinde olduğunu kaydetti.

Hacıoğlu, “Özgür basının gerçeklerden taviz vermeyen özgürlük çizgisinin takipçisi olacağımızın sözünü yineliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Akyol: Ne olursa olsun gazetelerimizi çıkarmaya devam edeceğiz

Fotoğraf: Twitter/ @e_erda

Ardından söz alan Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol, saldırı gününü şöyle anlattı:

O gün bu binayı gördüğümde binanın bombalanmış halini gördüğümde her şeyin bittiğini düşündüm. Bu sefer tamam dedim. Öğlene doğru çalıştığım hedef gazetesinin telefonu çaldı. Arayan Gülten Kışanak idi. ‘Gazeteyi biz çıkarıyoruz, hemen buraya gel’ dedi. Ertesi gün gazete çıktı. ‘Bu ateş sizi de yakar’ manşetiyle. Çok doğru bir manşeti. Daha sonra bu ateşin başka kesimleri de yaktığını da gördük. O olaydan sonra gazetelerimizi çıkarmaya devam ettik. O gün yanıldığımı anladım. Ne olursa olsun biz gazetelerimizi çıkarmaya devam edeceğiz. Yeter ki siz okumaya devam edin.

Açıklamanın ardından gazeteciler bombalanan eski Özgür Ülke Gazetesi önüne karanfil bıraktı.

Ne olmuştu?

23 yıl önce, 3 Aralık 1994’te Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu bombalı saldırıya uğramıştı.

Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız öldürülürken, 23 çalışan da yaralanmıştı.

Gazete sonraki sayılarını bir süre, kendisiyle dayanışma halinde olan gazeteciler sayesinde çıkarabilmiş, sosyalist gazeteler Özgür Ülke çalışanlarına bürolarını açmış, birçok gazeteci dayanışmaya gitmişti.

Gazete 4 Aralık 1993’te dört sayfa çıkarken, manşeti ise “Bu ateş sizi de yakar” olmuştu.

Bombalanmanın üzerinden 15 gün geçmeden Özgür Ülke gazetesi, dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı “gizli” ibareli bir belge yayınlamıştı.

Söz konusu belgede doğrudan Özgür Ülke’nin ismi verilerek şu ifadeler yer alıyordu:

Bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan basın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik bu önemli tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla önlemlerin alınmasına…


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Sözcüsü Bilgen: AKP sıkışmışlığı kabul ediyor, erken seçim deneyebilir
Sonraki Haber
Otobüs koltuğundan ırkçılığa karşı inatçı bir kıvılcım: Rosa Parks