Ana SayfaGüncelPKK’lilerin cenazeleri yerlerinden çıkartıldı, mezarlık bütünüyle yıkıldı

PKK’lilerin cenazeleri yerlerinden çıkartıldı, mezarlık bütünüyle yıkıldı

HABER MERKEZİ – Bitlis’teki Garzan Mezarlığı, iş makineleriyle bütünüyle yıkıldı. Mezarlıktaki 267 cenazenin ise savcılık talimatıyla yerlerinden çıkarılıp, İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği belirtildi.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı’nın iş makineleriyle yıkıldığı öğrenildi.

MA’nın haberine göre daha önce Ağustos 2013’te inşası sırasında, Eylül 2015’te ise bir askeri operasyon sırasında tahrip edilen mezarlık, bu kez bütünüyle yıkıldı.

Yıkımın, bölgede alınan sokağa çıkma yasağı kararının ardından getirilen iş makineleri ile yapıldığı belirtildi.

Mezarlığın yanı sıra müştemilatında yer alan mescidin de yıkıldığı bildirildi.

Konuya ilişkin resmi makamlarca henüz bir açıklama yapılmadı.

“267 cenaze savcılık talimatıyla çıkarılıp Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiş”

2014 yılında Kobani’de IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitirmesi sonrası cenazesi aynı mezarlığa defnedilen YPJ’li Dilan Bingöl’ün babası Lezgin Bingöl ise sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Bingöl, 267 cenazenin mezarlıklardan çıkarılıp Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bilgisini paylaşarak, şunları söyledi:

Bu mezarlık kamuoyunda “garzan şehitliği” olarak bilinmektedir. Son günlerde bu mezarlığın güvenlik güçleri tarafından yıkıldığının duyumu üzerine 18.12.2017 tarihinde Bitlis Valiliğine yazılı bir dilekçeyle müracaat ettim. Kızım Dilan Bingöl’ün cenazesi de o mezarlıkta defin edilmişti. Verdiğim dilekçede kızımın mezarını ziyaret etmek istediğimi, o bölgede herhangi bir yasağın olup olmadığını tarafıma bildirilmesini talep ettim. Valilik yetkilileri dilekçemi Jandarma bölgesi diye, Jandarmaya havale ettiler. Bende dilekçeyi Jandarmaya bırakıp geldim. 19.12.2017 tarihinde Jandarmadan beni aradılar ve dediler ki o mezarlıkta bulunan 267 cenaze Savcılık talimatıyla çıkarılmış ve İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir. Bunun üzerine 20.12.2017 tarihinde Kızımın Mezarını ziyaret etmek için Yukarı Ölek köyünde bulunan mezarlığa gittim. Mezarlığa gittiğimde kızımın mezarı yerinde yoktu, mezar yıkılmış ve cenazeye ait kemikler de mezarından çıkarılmış ve götürülmüştür. Orada mezar diye bir şey kalmamış.

Diğer mezarlara da baktım tüm mezarlar aynı durumdaydı. Kısacası kızıma ait cenaze dahil tüm cenazeler oradan alınıp götürülmüş. Bunun üzerine 21.12.2017 tarihinde Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ettim. Hem kızıma ait cenazeyi talep ettim ve hemde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundum. Çünkü zaten kızımın cenazesini Urfa adli tıp kurumundan defin ve nakil ruhsatını alarak teslim almış ve o mezarlıkta defin etmiştik. Bu defin işlemiyle ilgili ben ve eşim hakkında soruşturma açıldı. Mahkemede yargılandık ve beraat ettik. Kızımın açık kimliği bilinmesine rağmen tekrar adli tıp işlemlerine tabi tutulması hiçbir hukuk kuralıyla açıklanamaz bir durumdur.

Mezarlığın yıkılmadan önceki fotoğrafı ise şöyle:


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İBB Zabıta Daire Başkanı bir zabıtaya bayıltana kadar şiddet uyguladı, görevden uzaklaştırıldı
Sonraki Haber
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Boltan'a 4 ayrı suçlamadan dava