Ana SayfaGüncelPutin: Kürtlerle tarihsel olarak çok iyi ilişkilerimiz var, bunu geliştireceğiz

Putin: Kürtlerle tarihsel olarak çok iyi ilişkilerimiz var, bunu geliştireceğiz

HABER MERKEZİ – Yıl sonu basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’yi eleştirerek suçladı, “Suriye’den Irak’a kaçan teröristleri vurmuyorlar” dedi. Putin ayrıca Rusya’nın silahlanma yarışına girmeyeceğini söyledi. Kürdistan Bölgesi’ndeki referandum üzerine bir soruyu yanıtlayan Putin, “Kürtlerle tarihsel olarak çok iyi ilişkilerimiz var, bunu geliştireceğiz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda gerçekleşen büyük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye’deki gelişmelerden ABD ile ilişkilere, nükleer tehditten silahlanmaya dek çeşitli sorulara yanıt veren Putin, Kürtlerle ilgili bir soruyu da cevapladı.

ABD ile ilişkiler: “Ne yapalım, tüm temasları keselim mi?”

ABD ile ilişkilerin gelişmesini ve normalleşmesini isteklerini belirten Putin, Donald Trump muhaliflerinin varlığına dikkat çekerek, Trump’ın Rusya ile ilişkileri iyileştirme eğiliminde kısıtlamalar olduğunu söyledi.

Rusya’nın ABD’de geçen yıl Trump’ın kazandığı başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiası ile ilgili sorulara ise “Bu iddiaları ortaya atanlar Trump’ın meşruiyetine zarar vermeye çalışıyor” yanıtını verdi:

Seçilmiş devlet başkanının imkanlarına zarar veriyorlar. Ne yapmamız gerekiyor? Tüm temasları keselim mi? Bu, dünya genelindeki bir uygulama. Temsilciler, adaylarla ve ekiplerle buluşuyor, kalkınma perspektiflerini istişare ediyor. Burada sıradışı olan nedir? Neden buna casusluk gözüyle bakılıyor?

Suriye’deki savaş: “ABD, Suriye’den Irak’a kaçan teröristleri vurmuyor”

ABD’yi Suriye’deki tutumu dolayısıyla eleştiren Putin, “Suriye’de önemli olan, buradaki sürece dahil olanların terörist ya da radikal grupları kendi amaçlarına ulaşmak için kullanmayı istememesi. Ne oldu? El Kaide’yi yarattılar, o da New York’u vurdu” dedi ve bir soru karşısında da şunları söyledi:

Suriye’de terörist grupların çoğu yenilgiye uğratıldı. Sahadaki askeri birimlerimiz sayesinde güvenlikle ilgili sorunlar giderildi. Bazı teröristlerin Suriye’den Irak’a kaçtığını görüyoruz. ABD daha sonra (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’a karşı kullanmak isteyebileceğini öngörerek onları vurmuyor. Bu çok tehlikeli bir durum.

Putin ayrıca Suriye’de 2011’den beri süren krizin acısını en çok çeken ülkenin Türkiye olduğunu söyledi ve ekledi: “ Zira Türkiye, çok sayıda Suriyeli göçmeni kabul ediyor”.

ABD’ye nükleer tepkisi: “Aklınız sahiden yerinde mi?”

Putin, ABD’nin bir yandan Rusya, Kuzey Kore ve İran’ı aynı gruba alıp birer tehdit olarak sınıflandırmasını, bir yandan da Moskova’dan Tahran ve Pyongyang’la ilgili sorunları çözmesini istemesini eleştirdi.

Putin, Washington’a hitaben, “Bu normal bir şey mi? Aklınız sahiden yerinde mi?” diye sordu.

Kuzey Kore’nin nükleer statüsünü tanımadıklarını söyleyen Rus lider, bu konuyla ilgili de şunları söyledi:

Bu ülkedeki gelişmelerin yıkıcı olduğuna inanıyoruz. Kuzey Kore füze krizindeki tüm taraflar tansiyonu düşürmeli. Rusya, siyasi duruma bakılmaksızın tüm ülkelerle yapıcı olarak çalışmak için çaba gösteriyor. ABD ve Kuzey Kore de gerilimi tırmandırmaya son vermeli. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Kuzey Kore’nin amaçlarını bilmiyor. Bu ülkeden fırlatılacak bir füze feci sonuçlara yol açabilir.

Silahlanma: “Rusya bu yarışa girmeyecek”

Askeri harcamaların Rusya’nın sosyo-ekonomik programına olumsuz yansımayacağını ve ekonominin çökmesine neden olmayacağını ifade eden Putin, Rusya’nın silahlanma yarışına girmeyeceğini de belirtti:

Savunma alanında ABD kadar harcama yapamayız. Rusya, savunmaya 46 milyar dolar ayırıyorken ABD, bu alanda 2018 yılında 700 milyar harcama yapmayı planlıyor. Rusya, ordusunun gelişimine dikkat edecek ancak silahlanma yarışına girmeyecek. Ordumuzu geliştirirken, bütçemize zarar vermeyeceğiz.

Eski bir asker oğluna bıçağını görüp görmediğini soruyor. Oğlu, babasının bıçağını satıp parasıyla saat aldığını söylüyor. Eski asker, oğlundan saati göstermesini istiyor. Saatin iyi göründüğünü söyleyen asker şöyle devam ediyor: Yarın gelirler, beni öldürürler, anneni öldürürler, kız kardeşine tecavüz ederler, sen de onlara Moskova’da saatin 12.30 olduğunu söylersin.

Kürtlerle ilişkiler: “Tarihsel olarak çok iyi ilişkilerimiz var ve bunu geliştireceğiz”

Putin, Irak Kürdistan Bölgesi’nden bağımsızlık kararı çıkan Eylül referandumuna ilişkin bir soruyla ilgili olarak da, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin geleceği konusunda, yasalar çerçevesinde hareket edilmeli ve Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli” ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca, Rus devlet petrol şirketi Rosneft’in Kürdistan Bölgesi ile yaptığı işbirliğinin, iki tarafın da yararına olduğunu söyledi ve ekledi:

Kürtler ile geleneksel ve tarihsel olarak çok iyi ilişkilerimiz var. Bu sorunun karmaşıklığını her yanıyla anlıyorum. Fakat Kürt halkı ile ilişkilerimizi geliştirmemize hiçbir şeyin engel olmadığına inanıyoruz. İlişkilerimizi geliştireceğiz.


Bu haber Sputnik ve BBC’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan yeşil pasaport açıklaması
Sonraki Haber
Kurkut cinayeti davası: Polis hala görevde, tutuklama yok, duruşma ertelendi