Ana SayfaDünyaRıza Sarraf: Hakan Atilla’nın tutuklandığını duyduğumda şoke oldum

Rıza Sarraf: Hakan Atilla’nın tutuklandığını duyduğumda şoke oldum

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada suçunu kabul eden ve tanık olan Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusuna devam edildi. Savunma avukatlarının sorularını yanıtlayan Sarraf, Atilla’nın tutuklandığını duyduğunda şoke olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’nin New York kentinde görülen davada, Rıza Sarraf savcılığın tanığı olarak ilk kez 30 Kasım’da jüri karşısına çıkmıştı.

Davanın önceki duruşmalarında Sarraf, cezaevinde tehdit edildiği için FBI tarafından koruma altına alındığını ve ifadesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para ve petrol transferinin başlatılması için onay ve talimat verdiğini söylemişti.

Sarraf’ın ifadesi Pazartesi günü tamamlanmış ve davada yargılanan tek sanık olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın savunma ekibi tarafından çapraz sorgusuna geçilmişti.

Çapraz sorguya devam ediliyor

Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusuna kaldığı yerden devam edildi.

Sarraf geçen Mart ayında Atilla’nın tutuklandığını duyduğunda “şoke olduğunu” söyledi.

Mahkeme salonunda, savunmaya ait bir ses kaydı dinletildi. Ses kaydının, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Rıza Sarraf ve Hakan Atilla’nın yaptığı bir toplantının ardından, Sarraf ve Aslan’ın yaptığı bir telefon konuşmasına ait olduğu belirtildi.

Bu arada Sarraf’a “Atilla’nın ofisine hiç gitmediniz, değil mi?” diye soruldu. Sarraf ise “Hayır efendim, binanın hangi katında olduğunu bile bilmiyorum” diye yanıtladı.

‘Telefonda hiç açık konuşmazdık’

Mahkeme salonunda dinletilen bir telefon kaydının ardından, Ssvunma avukatı Cathy Fleming, kadın bir Halkbank çalışanıyla yapılan bu telefon konuşmasında, Sarraf’ın yaptıkları işlerle ilgili olarak Halkbank çalışanına yalan söylediğini öne sürdü. Sarraf, kadın çalışanı yanlış yönlendirdiğini kabul etti ve “alt düzey çalışanların ne yaptıklarını hiç bilmediklerini” söyledi.

Rıza Sarraf sözlerine, “Tabii ki İran Ulusal Petrol Şirketi NIOC ile ilgili bir işlem olduğuna girmedim. Zaten telefonda hiç açık konuşmazdık. Bayan Mehtap bu konuda hiçbir şey bilmiyordu. Sadece üst düzeyin haberi vardı” diye devam etti.

‘Hakan Atilla yüz yüze görüşme teklifi getirmedi’

Sarraf, mahkemede Süleyman Aslan’la sık sık internet üzerinden yazıştığını ve konuştuğunu söyledi. Sarraf ayrıca Aslan’la sık sık yüz yüze buluştuğunu, ancak duruşmadaki kanıtların hiçbirinin Atilla’nın Sarraf’a yüz yüze görüşme teklifi götürdüğüne işaret etmediğini söyledi.

Mahkemeyi izleyen gazetecilerden Pete Brush, kanıtların Rıza Sarraf’ın, Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Levent Balkan ile daha yakın bir ilişkisi olduğuna işaret ettiğini söyledi. Brush, Balkan’ın da davada sanık olduğunu ancak gözaltında bulunmadığını hatırlatıyor ve bütün bunların Atilla’nın bu ilişkilerin ne kadar dışında olduğunu göstermek için yapıldığı yorumunda bulundu.

Ebru Gündeş soruları

Rıza Sarraf’a eşi Ebru Gündeş ile ilgili sorular da soruldu. Sarraf’a sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

Savunma: Türkiye’de çok ünlü bir pop yıldızıyla evliydiniz doğru mu?

Sarraf: Doğru, efendim.

Savunma: İkiniz sıklıkla magazin sayfalarında mıydınız?

Sarraf: Öyleydik. Gazete ve dergilerde hakkımızda çıkan pek çok haber vardı.

(Bu noktada savunma avukatı Fleming, Sarraf’tan özel yaşamını detaylandırmasını istiyor. Evinin ve yatının fotoğrafını gösteriyor.)

Sarraf: Bu fotoğraflar basın tarafından gizlice çekildi ve bu şekilde basıldı.

Sarraf, basında kendisi ve eşiyle ilgili çıkan haberlerin yüzde 99’unun yalan olduğunu söyledi.

‘Hayali gıda ticareti konusunda Atilla’ya yalan söyledim’

Hakan Atilla’nın avukatı Flemming’in soruları üzerine Sarraf, hayali gıda ticareti mekanizması konusunda 10 Nisan 2013’te eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’na yalan söylediğini kabul etti.

Duruşmayı takip eden gazeteci Pete Brush, “Anlaşılan o ki Atilla gıda ticareti mekanizmasının sahte olduğunun farkında değildi. Savunma makamı açısından oldukça olumlu bir andı” yorumunda bulundu.

Duruşmaya öğle yemeği için ara verildi.

Atilla’ya 50 yıl hapis cezası isteniyor

New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde görülen davada Rıza Sarraf’ın aleyhine tanıklık yapacağı ve yargılanan isim ise tutuklu sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla.

Atilla, 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanıyor.

Davada Atilla dışında sanık konumunda olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yakalama kararı bulunuyor. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan’ın da yakalanmaları isteniyor.


Rıza Sarraf’ın ABD’deki mahkemede verdiği ifadeler: 1. GÜN / 2. GÜN / 3. GÜN / 4. GÜN / 5. GÜN


ABD’deki dava ve utanç: Toplumun yarısı olup biteni nasıl sindiriyor?


Bu haberde, BBC Türkçe’nin gazeteciler Pete Brush ile Adam Klasfeld’den aktardığı bilgilerden yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Bilgen'den hükümete 'bazı hatırlatmalar'la Kudüs tepkisi
Sonraki Haber
ABD Başkanı Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı