Ana SayfaGüncelRTÜK’te AKP’li üyeler ‘Şortlu çocuk tahrik eder’ dedi, muhalefet ‘Pedofili misiniz?’ diye sordu

RTÜK’te AKP’li üyeler ‘Şortlu çocuk tahrik eder’ dedi, muhalefet ‘Pedofili misiniz?’ diye sordu

HABER MERKEZİ – TV8’de yayımlanan “Yetenek Sizsiniz” isimli programda yaşları 7 ile 11 arasında değişen çocukların şort giyerek yaptıkları dans gösterisi RTÜK toplantısında tartışılırken AKP’li üyelerin çocuk istismarını ‘tahrik’ üzerinden değerlendirmesi muhalif üyelerin tepkisine neden oldu. AKP’li üyelerin ‘Millet tahrik oldu’ demesi üzerine muhalif üyeler “O zaman size de pedofili derler” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) AKP’li üyeler, TV8’de yayımlanan Yetenek Sizsiniz programında yaşları 7 ile 11 arasında değişen çocukların şort giyerek yaptıkları dans gösterisini ‘tahrik’ üzerinden tartıştı.

Raporda ‘istismar’ vurgusu

Üst Kurul, kanalda 14 Aralık’ta yayımlanan programı şikayet üzerine geçen hafta gündemine aldı.

Hazırlanan uzman raporunda, performanslarını sergilemek üzere yaşları 7 ile 11 arasında değişen kız çocuklarından oluşan Queen of The Dans grubunun program kapsamında sahneye çıktığı belirtilerek, çocukların ‘yaşlarına uygun olmayan kıyafetler ve makyajlarla dans ettiği’ belirtildi.

Raporda, “Yayın kuruluşunun en büyüğü 11 yaşında çocukların ihmal ve istismar edilmesine aracılık ettiği değerlendirilmiştir” denildi.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğunun da belirtildiği raporda, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nin de “Taraflardan her biri, medyayı çocukların cinsel suistimali ve cinsel istismarının tüm yönleri ile ilgili uygun bilgileri sağlamaya teşvik edecektir” maddesi anımsatıldı.

Raporda, kanala, ‘yayınlar çocuklara karşı istismar içeremez’ ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle, bir önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5’i kadar idari para cezası ve 5 gün program durdurma cezasının verilmesi istendi.

AKP’li üyeler ‘Millet tahrik oldu’ dedi, tartışma çıktı

Ancak geçen hafta Üst Kurul toplantısında gündeme gelen rapor üyeler arasında tartışma yarattı.

Kanalın cezalandırılmasını isteyen AKP’li üyelerin konuyu ele alırken ‘istismar’ yerine ‘tahrik’ vurgusu yapması tepki topladı.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre AKP’li üyeler çocukların şortlu görüntülerinden ‘milletin tahrik olduğunu’ söyledi.

Muhalif üyeler ise AKP’lilerin bu sözlerine “O zaman size de pedofili derler” karşılığını verdi.

‘Karar yeter’ sayısı çıkmadı

Tartışmalar nedeniyle kanala ceza isteyen raporda karar yeter sayısı çıkmadı. Rapor bir sonraki toplantıda tekrar gündeme gelecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM’den eylemlere ilişkin üç düzenlemeye iptal: ‘Yollar yasaklanamaz, gösteriler gece de yapılabilir’
Sonraki Haber
Dünya satranç şampiyonundan Suudi Arabistan'a ret: 'Kadın hakları kısıtlanıyor'