Ana SayfaDünyaSarraf: ‘Çağlayan’a verdiğim kol saati rüşvetti, cezaevinden çıkmak için ödeme yaptım’

Sarraf: ‘Çağlayan’a verdiğim kol saati rüşvetti, cezaevinden çıkmak için ödeme yaptım’

HABER MERKEZİ –ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada suçunu kabul eden ve tanık olan Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusuna devam edildi. Sarraf’ın savcılık ile yaptığı anlaşmada ABD’ye tazminat ödemeyi de kabul ettiği ortaya çıktı. Davada ilk defa Fettullah Gülen cemaatinin de ismi geçti. Sarraf bu konuda, “Farklı gruplar bu grup için farklı isimler kullanıyor. Bu yüzden onların siyasi mi, dini mi yoksa bir terör örgütü mü olup olmadığını bilmiyorum” yanıtını verdi. New York Times ise Sarraf’la ilgili çok ciddi bir iddiayı gündeme taşıdı. NYT’nin haberine göre Manhattan’daki cezaevindeki eski hücre arkadaşı, Sarraf’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıkladı ve suç duyurusunda bulunuldu. Sarraf, Türkiye’de “cezaevinden rüşvetle kurtulduğunu” söyledi.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada 7’inci gün.

Sarraf’ın çapraz sorgusuna bugün de devam edildi.

Sarraf savcılığın tanığı olarak ilk kez 30 Kasım’da jüri karşısına çıkmıştı.

Davanın önceki duruşmalarında Sarraf, cezaevinde tehdit edildiği için FBI tarafından koruma altına alındığını ve ifadesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para ve petrol transferinin başlatılması için onay ve talimat verdiğini söylemişti.

Sarraf’ın ifadesi Pazartesi günü tamamlanmış ve davada yargılanan tek sanık olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın savunma ekibi tarafından çapraz sorgusuna geçilmişti.

Dün yapılan çapraz sorguda Sarraf, savunma avukatlarının sorularını yanıtlayan Sarraf, Atilla’nın tutuklandığını duyduğunda şoke olduğunu söylemişti.

Davada ayrıca Sarraf’ın savcılık ile yaptığı anlaşmada ABD’ye tazminat ödemeyi de kabul ettiği ortaya çıktı.

Hakan Atilla’nın avukatı Cathy FlemingSarraf’a sorularını yöneltmeye başladı.

Sarraf’a Türkiye vatandaşlığını nasıl aldığı soruldu. Fleming ardından Sarraf’ın Türkiye’deki tutukluluk sürecine dair bazı sorular sordu.

Gülen cemaatinin ismi ilk kez geçti

Davada ilk defa Fettullah Gülen cemaatinin de ismi geçti.

Feleming’in Gülen’le ilgili sorusuna Sarraf,  “Farklı gruplar bu grup için farklı isimler kullanıyor. Bu yüzden onların siyasi mi, dini mi yoksa bir terör örgütü mü olup olmadığını bilmiyorum” yanıtını verdi.

Sarraf’a ardından “Türk yetkililere yalan söyledin mi?” sorusu yöneltildi. Sarraf bu soruya “Bazen…” yanıtını verdi.

Avukat Fleming Sarraf’a “Hayatınızda çok yalan söylediniz” dedi ve Sarraf’ın az vergi vermek için Türkiye hükümetine de kazancı hakkında yalan söylediğini belirtti. Sarraf cevap olarak “Türk yetkililerin çoğu gelirimin ne kadar olduğunu biliyordu” dedi.

Sarraf’a ABD’de cezaevindeyken yaptığı telefon konuşmalarından birinde, konuştuğu erkeğe “ABD’de hapisten çıkmak için yalan söylemek zorundasın” deyip demediği de soruldu.

Sarraf bunu reddederek ‘amcasına böyle bir şey söylemediğini’ iddia etti.

Cinsel saldırı suçlaması

New York Times ise Sarrafla ilgili çok ciddi bir iddiayı gündeme taşıdı. NYT’nin haberine göre Manhattan’daki cezaevindeki eski hücre arkadaşı, Sarraf’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıkladı. Dün gece yapılan suç duyurusunda iki mahkumun Metropolitan Cezaevi’nde Kasım 2016-Mart 2017 tarihleri arasında aynı hücreyi paylaştığı, Sarraf’ın hücre arkadaşına cinsel saldırıda bulunduğu belirtiliyor.

Sarraf’ın cinsel saldırıda bulunduğu bu kişiye isterse özel avukat tutmayı önerdiği ve Afrika’daki ailesine para göndermeyi teklif ettiği de iddialar arasında.

‘Çağlayan’a verdiğim saat rüşvetti’

Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming’in sorularının ardından savcı Sarraf’a sorularını yöneltmeye başladı.

Savcının “ABD’li bir banka yaptığınız işin içinde İran Ulusal Petrol Şirketi’nin olduğunu bilse ne yapardı?” sorusuna Sarraf, “Parayı, gönderen kişinin olduğu yere geri gönderirdi” yanıtını verdi.

Sarraf, “Bunlar Zafer Çağlayan’a ödenen paralardı” diyerek elindeki delilleri gösterdi.

Sarraf bunların İran ticaretinden ödenen “komisyonlar” olduğunu söyledi.

Savcının “Türk yetkililerine rüşvet verdiniz mi?” sorusuna ise Sarraf “Evet” yanıtını verdi.

Savcı ardından “Sarraf’ın Zafer Çağlayan’a verdiği saati” belirterek “Bu bir rüşvet miydi?” sorunu yöneltti.

Sarraf ise “Evet” dedi.

‘Türkiye’deki tutuklamandan rüşvetle kurtuldum’

Ardından Sarraf Aralık 2013’te tutuklanmasıyla ilgili ifade verdi.

Savcının  “Bu suçlamalardan nasıl kurtuldunuz?” sorusuna Sarraf, “Ödemeler yaptım ve bunların bir kısmı rüşvetti” yanıtını verdi.


Rıza Sarraf: Hakan Atilla’nın tutuklandığını duyduğumda şoke oldum

‘Sarraf’ın avukatları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gizli görüşme yaptı’

Sarraf: Türkiye’de serbest kalmak için ‘kısmen’ rüşvet verdim


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'sız davada mahkemeden tutukluluğa devam kararı
Sonraki Haber
Rektör İbiş’ten ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter’e dava: Huzurumu bozuyor