Ana SayfaGüncelSarraf’tan sonra kürsüdeki ikinci tanık: Ali Babacan yaptırımların göz göre göre delindiğini söylüyordu

Sarraf’tan sonra kürsüdeki ikinci tanık: Ali Babacan yaptırımların göz göre göre delindiğini söylüyordu

HABER MERKEZİ – Rıza Sarraf’ın ‘tanık’ sıfatıyla bir hafta boyunca süren itiraflarının ardından devam eden New York’taki ‘ABD Hakan Atilla’ya karşı’ davasının ikinci tanığı eski CIA görevlisi David Cohen, dönemin başbakan yardımcısı Ali Babacan hakkında, “Babacan açıkça Türkiye’nin ABD’nin yaptırımlarını göz göre göre deldiğini söylüyordu” açıklamasında bulundu.

ABD’de görülen “İran’a yönelik yaptırımları delme ve kara para aklama” davasında Rıza Sarraf’ın itiraflarını beyan ettiği sorgusu sona erdi.

Davanın bugünkü 8’inci duruşmasında daha önce ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarat Ofisi’nde müsteşar olarak görev yapan eski CIA Başkan Yardımcısı David Cohen ifade veriyor.

Davayı takip eden ABD basınında çalışan adliye muhabirlerine göre “Sarraf’ın gitmesiyle bugün çok fazla bir olay gerçekleşmiyor ama Cohen de anahtar bir tanık”.

“Atilla ve Aslan’ı uyardık”

Geçmişte Atilla dahil bazı Halkbank yöneticileriyle yaptığı görüşmeleri anlatan Cohen, dün verdiği ifadesinde ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlara uyulduğunu kontrol etmek için genelde Halkbank’tan Hakan Atilla ile çalıştığını aktarmıştı.

Bugün de ifadesinde dünya çapında sadece Halkbank ile değil birçok başka banka ile de çalıştığını belirten Cohen, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların değişmesinin ardından Atilla ve Aslan’ı uyardıklarını, onların da İran ile kültürel ve komşuluk bağları yüzünden ticaret yapmak zorunda olduklarını söylediğini anlattı.

Savcının Atilla ve Aslan ile altın ticaretini konuşup konuşmadıkları sorusuna Cohen ‘evet’ yanıtını verirken, “yaptırımlara uyulduğu konusunda güvence verildiğini” söyledi.

“Ali Babacan açıkça ABD yaptırımlarının delindiğini söylüyordu”

Cohen ifadesinde dönemin başbakan yardımcısı Ali Babacan hakkında ise, “Babacan açıkça Türkiye’nin ABD’nin yaptırımlarını göz göre göre deldiğini söylüyordu” açıklamasında bulundu.

Cohen, Halkbank’ın dönemin yeni genel müdürü ile yaptığı bir toplantıda Rıza Sarraf ile ilgili konuştuklarını da söylerken, kendisine Hazine’nin yaptırımlarına uyulduğuna dair güvence verildiğini ancak sürekli yeni bilgi edindiği için emin olamadığını anlattı.

Cohen, Atilla ve Halkbank’ın İran’ın aktivitelerini altı yüz yüze toplantıda da açık etmediğini söyledi.


Rıza Sarraf’ın ABD’deki mahkemede verdiği ifadeler:

1. GÜN / 2. GÜN / 3. GÜN / 4. GÜN / 5. GÜN / 6. GÜN / 7. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bu yılki 7. yüz yüze görüşme olacak: Putin, Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya geliyor
Sonraki Haber
!f İstanbul 2018 programından ilk filmler