Ana SayfaBilim ve TeknolojiSnowden’dan akıllı telefonları güvenlik sistemine çeviren uygulama: ‘Haven’

Snowden’dan akıllı telefonları güvenlik sistemine çeviren uygulama: ‘Haven’

HABER MERKEZİ – Basın Özgürlüğü Vakfı ve Edward Snowden, özellikle aktivist ve gazetecilere hizmet etmeyi amaçlayan yeni bir güvenlik uygulaması geliştirdi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Merkezi’nin (NSA) eski çalışanı olan Edward Snowden, Basın Özgürlüğü Vakfı (FPF) ve The Guardian Project işbirliğiyle akıllı telefonları güvenlik sistemine çeviren bir uygulama yayımladı.

Şimdilik Android için geliştirilen ‘Haven’, özellikle aktivist ve gazetecilere hizmet etmeyi hedefliyor.

Uygulama, akıllı telefonları birer mobil güvenlik sistemine dönüştürerek telefonlara ‘kalkan’ oluyor.

Gözetleme sistemi gibi çalışan uygulama, hareketi algılamak için telefonun kamerasını ve ses kaydetme özelliğini kullanarak, kullanıcıya bildirimde bulunuyor.

Karanlık ortamlarda da çalışabilen uygulama, Android işletim sistemli cihazları odadaki değişiklikleri algılayabilen bir sensör haline çeviriyor.

Uygulama hakkında

Yine de uygulamayı deneyen ve geliştirilmesinde rol oynayan Basın Özgürlüğü Vakfı’ndan Micah Lee, uygulamanın aksayan yönleri olduğunu belirtiyor.

Bu aksaklıkları bildirimler için sabit internet bağlantısı kurma, hızlı şarj kullanımına yol açması ve yanlış bildirimler olarak sıralıyor.

Lee, uygulamanın kullanımına dair ise şunları söylüyor:

Haven aynı zamanda ucuz bir ev veya ofis güvenlik sistemi yerine kullanılabilir. Telefon uygun bir konuma yerleştirildiğinde, bir kişinin siz yokken ofise veya eve girmesi durumunda, o kişinin fotoğraflarını çekerek size yollayabilir. Öte yandan kırsal bölgelerde doğayı gözlemlemek veya insan hakları ihlali ve zorla kaybetmenin kanıtını belgelemek için kullanılabilir.




Önceki Haber
Şırnak'ta Süryaniler Noel'i kutluyor
Sonraki Haber
Cumhuriyet Davası | Gazetecilere yine tahliye yok