Ana SayfaGüncelSur’daki yıkım için Meclis Araştırması talebi

Sur’daki yıkım için Meclis Araştırması talebi

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca, Sur’da yaşanan yıkımın oranının, yıkımın hukuki veya hukuk dışı boyutlarının, tarihi ve tescilli yapıların tahribat düzeylerinin araştırılarak ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan yıkıma dair Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Partinin Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun, 2 Aralık’ta açıkladığı Sur raporunu hatırlatarak Meclis Araştırması talep etti.


TMMOB’un Sur raporu: ‘Operasyonlar bitti’ denildikten sonra ilçe yok edildi


Raporda 706 işyeri ve konutun hasar gördüğünün tespit edildiğinin, 693 yapının basit onarımlarla hasarının giderilebileceğinin, 13 yapının ise detaylı incelenmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade eden HDP’li vekil, ilçedeki yıkımın farklı boyutlarına değindi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Sur’daki yıkıma ilişkin suç duyurusunu, “Soruşturmayı gerektiren suç teşkil eden bir eylem bulunmadığı” gerekçesiyle 30 Kasım 2017 tarihinde reddettiğini de anımsatan HDP’li Uca, şunları kaydetti:

Tarihi tescilli yapıların yıkılması ve o yapılara ait taşların o alanın dışına taşınması için Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararı olması gerekmektedir. Ancak, böyle bir karar olmadığı halde, “operasyonlar bitti” açıklamasının hemen ardından, iş makinaları ablukanın sürdüğü Sur’un 6 mahallesine girmiş yıkım başlatılmıştır. Kamyonlarla buradaki hafriyat alandan çıkarılarak taşınmıştır. Yapıların yıkılması, hafriyatın taşınması, beton blokların ve güvenlik noktalarının kurulması gibi uygulamalar Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararı olmadan yürürlüğe girmiştir. Ancak bütün bu uygulamalardan çok sonra, 18 Ekim 2017 tarihinde, Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu “…tescilli taşınmaz kültür varlığı kalıntılarının… kaldırılabileceğine” dair kararı alarak bir yandan Sur’da gerçekleşen yasadışı uygulamaya ortak olmuş, diğer taraftan fiiliyatta yürürlükte olan uygulamaya yasal kılıf uydurulmak istenmiştir.

HDP’li Uca devamla da Sur’da yaşanan yıkımın oranının, yıkımın hukuki veya hukuk dışı boyutlarının, tarihi ve tescilli yapıların tahribat düzeylerinin araştırılarak ortaya çıkarılması; yaşanan yıkımlara karşı kentin dokusunun, hafızasının yaşatılması ve koruması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
OHAL'de cezaevleri: Elazığ'da tutukluların tüm iletişim hakları engelleniyor
Sonraki Haber
'Libya'daki mültecilere işkencede AB işbirlikçi'