Ana SayfaEkonomiTarım-ÜFE’de bir yıllık artış yüzde 20’ye yaklaştı

Tarım-ÜFE’de bir yıllık artış yüzde 20’ye yaklaştı

HABER MERKEZİ – Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,97 artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 20’ye yaklaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı Kasım ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı.

Tarım–ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi), 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,74 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,79 artış gösterdi.

Bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 2,90 ve ormancılık ürünlerinde yüzde 2,48 ve balıkçılıkta yüzde 6,98 artış şeklinde gerçekleşti.

Öte yandan aylık en fazla artış tek yıllık bitkisel ürünler ana grubunda gerçekleşti.

Ana ve alt gruplardaki değişim

Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 7,61, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,71 artış, çok yıllık bitkisel ürünlerde ise yüzde 3,42 azalış olarak gerçekleşti.

Alt tarım gruplarından sebzeler ise bir önceki aya göre yüzde 17,76 arttı.

Alt tarım gruplarından; canlı kümes hayvanları ve yumurtalar yüzde 6,58, yağlı meyveler yüzde 5,03, çeltik yüzde 2,87 ve diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler yüzde 2,14 artış gösterirken, turunçgiller yüzde 4,58, tropikal ve sub-tropikal meyveler yüzde 5,77 azalış gösterdi.

ÜFE nedir?

Üretici Fiyatı Endeksi, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hukukçu Rose Sydney Parfitt: Faşizm hiç ortadan kalkacak mı?
Sonraki Haber
Doğumla başlayan varoluş çilemiz - Elend Aydın