Ana SayfaGüncel‘Türkiye’nin verdiği güvencelere istinaden’: ABD randevu kısıtlamasını kaldırdı

‘Türkiye’nin verdiği güvencelere istinaden’: ABD randevu kısıtlamasını kaldırdı

HABER MERKEZİ – ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye’nin ABD’ye verdiği güvencelere istinaden vize işlemlerinde randevu kısıtlamasını kaldırdıklarını açıkladı. Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise ‘yargıyla ilgili güvence verilmediği’ belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), konsolosluk çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almış, Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD’ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

Yumuşama sinyali olarak yorumlanan açıklamaların ardından ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarının vize işlemi randevuları için en erken tarihin 2019 yılının Ocak ayı olduğunu açıklamıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden bugün yapılan açıklamada ise iki ülke arasındaki vize hizmetlerinin yeniden başlatılacağı aktarıldı ve Türkiye vatandaşlarının vize başvurularında randevu kısıtlaması kaldırıldı.

Açıklamada, Türkiye tarafından verilen “söz konusu güvencelere karşı gösterilen bağlılığa istinaden, ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun, Türkiye’de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanmaktadır” denildi.

Ancak vize hizmetlerinin yeniden başlatılmasına yetecek düzeyde iyileşmenin gerçekleştiğinin belirtilmesine rağmen, “Tutuklu yerel misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut iddialara ilişkin ciddi kaygılarımız sürmektedir. Aynı şekilde, OHAL altında tutuklanan Amerika vatandaşlarının davalarına ilişkin kaygılarımız da devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Büyükelçilik’ten yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Ekim ayından bu yana Türk hükümeti Türkiye misyonumuzdaki yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığı, Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın, Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır. Ayrıca Türk hükümeti ileride yerel çalışanlarımızdan birini gözaltına almak ya da tutuklamak istediğinde, Türk makamlarının Amerikan hükümetini önceden bilgilendireceğini de kaydetmiştir.

Söz konusu güvencelere karşı gösterilen bağlılığa istinaden, ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun, Türkiye’de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanmaktadır. Tutuklu yerel misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut iddialara ilişkin ciddi kaygılarımız sürmektedir. Aynı şekilde, OHAL altında tutuklanan Amerika vatandaşlarının davalarına ilişkin kaygılarımız da devam etmektedir. ABD yetkilileri, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmelerini sürdürecektir.

Türkiye: Güvence vermedik

ABD’nin bu açıklamasının ardından Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, “Vize kısıtlamasını eş zamanlı kaldırdık. Türkiye hukuk devleti, yargıyla ilgili güvence verilmedi. ABD’nin yanlış bilgilendirmesini doğru bulmuyoruz. ABD’deki davalarla ilgili ciddi endişelerimiz sürüyor” ifadeleri yer aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İran’dan vatandaşlarına ‘Türkiye’ye seyahat’ uyarısı: Gerekli olmadığı takdirde gitmeyin
Sonraki Haber
Roboski Katliamı: Üzerinden 6 yıl geçti, 'gök kubbemiz adaletsizlikten çatırdıyor'