Ana SayfaEkoloji‘Tuzla’da 100 bin kişi etkilendi’: Çevre Bakanı’na göre ‘korkulacak bir şey yok’

‘Tuzla’da 100 bin kişi etkilendi’: Çevre Bakanı’na göre ‘korkulacak bir şey yok’

HABER MERKEZİ – Tuzla’da 4 mahalleyi etkileyen çok sayıda kişinin hastanelere kaldırılmasına yol açan kimyasal atık konusunda konuşan CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, toplam 100 bin kişinin etkilendiğine dikkat çekerek, atıklardan çıkan zehirli gazın insan sağlığında kalıcı hasar bıraktığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise kimyasal atık konusunda şu anda “korkulacak bir durum” olmadığını ileri sürdü.

İstanbul’un Tuzla ilçesinde pazartesi gecesi İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane mahallelerinde genizleri yakan koku paniğe yol açmış, kokudan etkilenen 97 kişi hastaneye kaldırılmıştı.

Bölgede çalışma başlatan AFAD, İGDAŞ ve itfaiye ekipleri ise kokunun atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığını ifade etmişti.

Gelişmeler üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da “kasten yaralama” ve “çevrenin kasten kirletilmesi” suçlarından soruşturma başlatmıştı.


İstanbul’da hastanelik eden kokunun nedeni: Kimyasal atık


‘Kimyasallar astım hastaları ve hamileler için çok tehlikeli’

Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kaçak deşarj edilen kimyasal maddenin metal ve tekstil sektöründe kullanılan trikloreten ve tetrakloreten bileşenlerinin olduğunu bildirdi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’ndan Kimya Yüksek Mühendisi Ercan Zincir, durumun ciddiyetine vurgu yaptı ve şunları dile getirdi:

Bütün kimyasal maddeler zararlıdır. Önemli olan bu maddelerin ne kadar temas ettiği ve solunduğudur. Bu iki kimyasal maddenin, kanalizasyonlarda bulunması muhtemel kimyasallarla reaksiyonu bilinmiyor. Bu durumda ortaya ne çıkacağını kestiremiyoruz.

Burada dozaj önemli. Ne kadar kimyasalın karıştığı bilinmiyor. Denetlemede eksiklik var. Daha tehlikeli maddeler de atılabilirdi. Bu maddelerle temas halinde, solunum yollarında ve ciltte tahribat olabilir. Risk grubundaki kişiler için ölümcül etki bile yaratabilir. Astım hastaları ve hamileler için çok tehlikeli.

‘100 bin kişi etkilendi’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de kimyasal atıklardan çıkan zehirli gazın insan sağlığında kalıcı hasar bıraktığını söyledi.

Hamzaçebi, ”Açığa çıkan Tetrakloretilen ve Trikloretilen, ileride Parkinson hastalığını tetikleyecek maddelerdir. İnsan bedeninde kalıcı hasarlar bırakacak bir maddelerdir” dedi.

CHP’li vekil, olaydan bu mahallelerde yaşayan toplam 100 bin kişinin etkilendiğine de dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağıran Hamzaçebi, “Bizim için önemli olan insan, hayvan ve bitkilerin sağlığıdır. Olayın peşini bırakmayacağız” dedi.

Çevre Bakanı’na göre ‘korkulacak bir şey yok’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise kimyasal atık konusunda şu anda “korkulacak bir durum” olmadığını ileri sürdü.

Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

Şu anda korkulacak bir şey yok. Arkadaşlar her şeyi denetim altına aldıklarını söylediler. Hatta bunun ulaşabileceği yerlerdeki, dışarıya çıkacağı yerlerdeki tehlike ne olur diye onu da tespit edip çalışmaları ona göre sürdürüyor arkadaşlarımız… Şu anda maddenin ne olduğuyla ilgili tespitler az çok netleşmiş vaziyette. Ancak bu hangi araçlarla taşında bunu hangi firma buraya gönderdi onların tespiti yapılmaya çalışıyor.


Bu haberde BBC Türkçe, Sputnik ve Habertürk’ten yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
696 sayılı KHK'yi eleştiren CHP'li vekile soruşturma
Sonraki Haber
Demirtaş'tan AYM'ye 'basit KHK soruları'