Ana SayfaDünya‘Yakın tarihin en kötü seçim yolsuzluklarından’: Honduras’ta neler oluyor?

‘Yakın tarihin en kötü seçim yolsuzluklarından’: Honduras’ta neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Orta Amerika ülkesi Honduras’ta sol muhalefet liderinin devlet başkanlığı seçimini önde götürürken saatler boyunca oy sayımı gizlendi, muhalefet liderinin kaybettiği açıklandı. Ülkede seçim yolsuzluğu iddiasıyla on binlerce kişi sokaklara çıkarken, çatışmalarda en az 8 kişi yaşamını yitirdi, muhalefet lideri Nasralla ise oy sayımının yeniden yapılmasını talep etti. Seçimi kazanan Ulusal Parti’nin 2009 darbesinin bir ürünü olduğunu kaydeden Latin Amerika uzmanı Weistbrot, seçimleri “yakın tarihin en kötü seçim yolsuzluklarından biri” olarak niteledi.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta, 2009 yılındaki darbenin ardından 26 Kasım Pazar günü devlet başkanlığı seçimleri için sandıklara gidildi.

Sandıklar açıldığında Diktatörlüğe Karşı Muhalefet İttifakı Devlet Başkanı Adayı Salvador Nasralla, mevcut Devlet Başkanı ve sağcı Ulusal Parti Lideri Juan Orlando Hernández’in önünde görünüyordu. 28 Kasım tarihinde oyların çoktan yüzde 70’i sayılmış, Nasralla’nın yeni devlet başkanı olmasına da kesin gözüyle bakılmaya başlanmıştı.

Ancak bu gelişmelerin ardından seçim kurulu sayfasına saatlerce ulaşılamadı, ulaşıldığı vakit ise bir ‘mucize’ gerçeklemişti.

Seçim sayfasında mevcut başkan Herhandez’in yüzde 42,92 ile seçimi kazandığı, sandıkların yüzde 70’i açılana kadar seçim sonuçlarında önde görünen Nasralla’nın ise yüzde 41,42 ile ikinci olduğu kaydedildi.

Yüksek Seçim Kurulu’ndan (TSE) Cumartesi günü yapılan açıklamada da “hala sayılmayan oyların” bulunduğu ve Pazar sabahı itibariyle sayılacakları duyuruldu.

‘Mevcut başkanın darbesi’

Oy sayımında yaşanan bu ‘mucize’, on binlerce muhalefet destekçisinin sokağa çıkmasına neden oldu. Gösterilerde seçim kurulu protesto edilirken, Nasralla da seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Nasralla, “Mevcut başkan tarafından bir darbe gerçekleştirildiğini” söyledi ve sayımı gizlenen 5 bini aşkın oyun yeniden sayılmasını talep etti.

Ancak seçime ilişkin başka iddialar da mevcut.

Bazı seçim merkezlerinin resmi kapanış saatinden 1 saat önce kapatıldığı, kimlik gösterilmeden oy kullanıldığı ve hatta ölülerin yerine oy kullanıldığı da öne sürüldü.

Anayasal haklar askıya alındı

Tüm kentlerinde eylemler yapılan Honduras’ta, 1 Aralık tarihinde olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı da ilan edildi.

Anayasal hakların 10 gün boyunca askıya alındığı duyurulurken, gazeteciler de dahil olmak üzere yasak sırasında sokakta bulunanların tutuklanması için talimat verildi.

Öte yandan en az 8 kişi yaşamını yitirdi; ölümlerin nedeni polis ve askerlerle ilişkilendirildi.

Ayrıca en az 20 kişi yaralandı, 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

Bolivya: ABD niye sessiz?

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, eylemlerin sürdüğü Honduras’taki seçimler hakkında açıklama yaptı.

ABD ve Amerika Devletleri Örgütü’nün (OEA) sessizliğine dikkat çeken Morales, “Bir hafta geçmesine rağmen neden ABD ve OEA Honduras seçimlerine ve ölümlere susarak suç ortaklığı etmektedir?” diye sordu.

‘Yakın tarihin en kötü seçim yolsuzluklarından’

Latin Amerika uzmanı ABD’li ekonomist ve yazar Mark Weisbrot ise Honduras’ta yaşananları “yakın tarihinin en kötü seçim yolsuzluklarından biri” olarak nitelendirdi.

Seçim sonucunun ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin istediği sonuç olduğunu belirten Weisbrot, hükümetteki Ulusal Parti’nin 2009 darbesinin bir ürünü olduğunu belirterek, “Hükümet baskıcı bir hükümet, yolsuzluğuyla ünlü bir hükümet. Güvenlik bakanı uyuşturucu trafiğiyle suçlanıyor ve bu kişi ABD’nin sözde uyuşturucuyla savaş için bu ülkedeki bağlantısı” yorumunu yaptı.

Juan Orlando Hernandez kimdir?

Juan Orlando Hernandez, 27 Ocak 2014’ten bu yana sağcı Ulusal Parti hükümetinin Devlet Başkanı.

Hernandez yönetimi, 2009 yılında ABD destekli bir darbeyle devrilen, dönemin Venezuela Lideri Hugo Chavez’in müttefiklerinden Manuel Zelaya’nın ardından gelen yönetimin bir devamı olarak görülüyor.

Öte yandan Telesur’un haberine göre Hernandez 2010 ve 2014 yıllarında Honduras Sosyal Güvenlik Fonu’ndan (IHSS) yasadışı olarak 350 milyon dolar kullanmakla suçlanıyor.

Ekim 2016’da ise kardeşi Juan Antonio Hernandez, Güvenlik Bakanı Julian Pacheco, iki hükümet partisi milletvekili ve bir belediye başkanı, ABD hükümetinin yayınladığı bir bildiride uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olmakla suçlandı.

Ayrıca Hernandez, Honduras anayasasına göre devlet başkanlığında ikinci kez aday olamıyordu. Ancak bir grup milletvekilinin başvurusuyla Anayasa Mahkemesi maddeyi baypas ederek Hernandez’in adaylığının önünü açtı.

Salvador Nasralla kimdir?

Salvador Nasralla, Diktatörlüğe Karşı Muhalefet İttifakı isimli siyasi cephenin adayı.

İttifak, Özgürlük ve Yeniden İnşa Partisi (LIBRE), Nasralla’ın 2013 yılında kurulan partisi Yolsuzluk Karşıtı Parti (PAC) ve Yenilik ve Birlik Partisi’nden (PINU) oluşuyor.

İkinci kez devlet başkanlığına aday olan Filistin asıllı Salvador Nasralla ise eski bir spor gazetecisi ve televizyoncu.

Nasralla’nın merkez sol olarak tarif edilebilecek seçim vaatlerinde öne çıkanlar ise Honduras’ta ortadan kaldırılan sosyal devleti geri getirmek, parasız sağlık hizmeti, parasız ilk ve ortaöğretim hakkı, üniversiteye girişin kolaylaştırılmasıydı.

2009’dan bu yana Honduras

Honduras bir Orta Amerika ülkesi.

Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden biri olan Honduras’ta, Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın ABD destekli darbeyle devrilmesinden bu yana öldürülen gazeteci, yerli ve yaşam savunucularının sayısında oldukça büyük bir artış yaşanıyor.

Uluslararası çevre örgütü Global Witness, öldürülen 123 kişinin listesini paylaşsa da yerliler bu sayının gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.

Nüfusun yüzde 30’unun günde 2 dolardan az gelirle yaşamak zorunda bırakıldığı Honduras’ta, bu ölümlerin bağdaştırıldığı konu ise su ve gıda kıtlığı.

Ülkede bitmek bilmeyen bu kuraklığın nedeni olarak ise doğal kaynakların sömürüsü ve iklim değişikliği görülüyor, ürün yetiştiremeyen çiftçiler bölgelerini terk etmek zorunda kalıyor.


Bu haber, Evrensel ve Guardian’dan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üniversite sınavının ilk oturumunda yer alacak örnek sorular yayımlandı
Sonraki Haber
Ezidiler: En uygun model federasyon, öz yönetim talebimiz meşrudur