Ana SayfaÇeviri‘Yasa dışı balık avı konusunda bile anlaşma olmadı’: Dünya Ticaret Örgütü zirvesinde neler yaşandı?

‘Yasa dışı balık avı konusunda bile anlaşma olmadı’: Dünya Ticaret Örgütü zirvesinde neler yaşandı?

HABER MERKEZİ – Bu hafta Arjantin’de başlayan Dünya Ticaret Örgütü 11. Bakanlar Konferansı’nda, ekonomik olarak gelişmiş ülkelerin tutumu nedeniyle sonuç alınamadı. AB Ticaret Komisyonu’ndan Malstrom, yasa dışı balık avına verilen desteği durdurma konusunda bile anlaşma sağlanamadığını belirterek, durumu “korkunç” olarak nitelendirirken, başkent Buenos Aires’te binlerce kişi “Özgür bir halk olmak istiyoruz” sloganıyla sokağa çıktı.

Hafta başında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te başlayan Dünya Ticaret Örgütü 11. Bakanlar Konferansı sona erdi.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin açılışında “21’inci yüzyılın sorunlarına çözüm aramak ve onları fırsata çevirmek hepimizin sorumluluğu” dediği zirvede herhangi bir sonuç elde edilemedi.

Cecilia Malstrom

Telesur’daki habere göre bunun nedeni ise ABD’nin müzakere ekibi başta olmak üzere ‘gelişmiş’ ülkelerin kendi çıkarına göre hareket etmesiydi.

Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu’ndan Cecilia Malstrom da bu ülkelerin tutumu yüzünden sonuç elde edilemediğini söyledi.

“Birçok büyük ülkenin zarar verici tutumu sonuca ulaşmayı imkansız hale getirdi” ifadesini kullanan Malstrom, Twitter üzerinden şu paylaşımda bulundu:

Üyeler, yasa dışı balık avına verilen desteği durdurma konusunda bile anlaşamadı. Korkunç.

DTÖ’de ABD’nin tutumu

155 ülkenin üye olarak yer aldığı DTÖ’de uzun zamandır en önde gelen ülke olarak bulunan ABD, çoğu kez örgütü ekonomik çıkarı için kullanmakla suçlanmıştı.

ABD’nin kendi döneminden önce yaptığı uluslararası anlaşmaları “çok kötü” olarak niteleyen ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’yi hep en önde tutmaya çalışan anlayışından Zirve daha başlamadan bile esintiler görüldü.

Görüşmeler öncesi ABD, örgütü ABD çıkarlarına karşı durarak adaletsiz davranmakla ve gelişmekteki ülkelerden bazılarına yumuşak davranmakla suçladı.

‘Dengeden gittikçe uzaklaşılıyor’

Uzmanlara göre DTÖ’nün “miras krizi” adını verdikleri şu anki durumun nedeni belli: Varlıklı ülkelerin kendi ticari çıkarlarını korumak amacıyla talep ettikleri ile yoksul ülkelerin kalkınma sorunlarını ortadan kaldırmaları için isteklerinden oluşan terazide dengeden gittikçe uzaklaşılması.

Filipinler’deki SENTRO Labor Union’dan Tony Salvador da 2001 yılında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen “Kalkınma Gündemi” isimli ticaret müzakereleri turuna atıfta bulunarak, bugünkü gelişmeleri “Zengin ülkelerin yoksul ülkeler için atılacak adımları engellemeye devam etmesi oldukça umut kırıcı” sözleriyle değerlendirdi.

Salvador son olarak yatırım ve e-ticaret gibi yeni konulardaki müzakerelerde zengin ülkelerin kendi çıkarlarına dönük hareket ettiğini belirterek, zenginlerin bu konuları utanmazca “kalkınmacı” olarak gösterdiklerini ve gelişmekte olan ülkeler ile yoksul ülkelere yarar sağlayacağını söylediklerini savundu.

Buenos Aires sokaklarında protesto

Ayrıca Arjantin Devlet başkanı Mauricio Macri’nin neoliberal reformlarına ve DTÖ’ye karşı çıkan işçiler, sosyalistler, feministler ve öğrenciler Confluencia Fuera OMC’in çağrısıyla başkent Buenos Aires’te sokağa çıktı.

Protestolarda, sermayenin serbestçe dolaşabilmesinin ekonomik alternatifleri ve bölgesel entegrasyon üzerine akademik paneller ve seminerler de düzenlendi.

Binlerce kişinin katıldığı gösteriye polis müdahale etti, 6 kişi gözaltına alındı.

Plaza de Mayo Anneleri’nden Nora Cortinas ise DTÖ’yü neden istemediklerini şu sözlerle anlattı:

Dünya Ticaret Örgütü’nü istemiyoruz. Bağımsızlığımızı kaybetmek istemiyoruz. Kendi kararını veren özgür bir halk olmak istiyoruz. Açlık ve işsizlik politikalarını ve bize dayatımda bulunanlara bağımsızlığımızı vermek istemiyoruz.

Öte yandan Macri hükümeti, “güvenlik” gerekçesiyle, gösterilere katılmayı planlayan “Dünyamız Satılık Değildir” (OWINFS) ağından 60 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin ülkeye girmesine engel oldu.


Gazete Karınca

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kurkut cinayeti davası: Polis hala görevde, tutuklama yok, duruşma ertelendi
Sonraki Haber
Davanın tek sanığı da ‘tanık’ kürsüsünde: Atilla savcı yardımcılarının sorularını yanıtlayacak