Ana SayfaGüncelYıllar sonra soruşturma: 2005-2013 arasındaki tüm ALES soruları çalınmış, binlerce kişi ‘akademisyen’ olmuş

Yıllar sonra soruşturma: 2005-2013 arasındaki tüm ALES soruları çalınmış, binlerce kişi ‘akademisyen’ olmuş

HABER MERKEZİ – Yürütülen darbe girişimi soruşturması kapsamında 2005-2013 yılları arasındaki tüm ALES sorularının çalındığı bildirilirken, söz konusu dönemdeki sınavlardan aldıkları puanlarla akademik kadroya yerleşen 20 bin kişinin hâlihazırda ‘mercek altına’ alındığı öğrenildi.

Darbe girişimi soruşturması kapsamında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) mercek altına alınırken, 2005-2013 yılları arasındaki tüm ALES sorularının çalındığı bildirildi.

Soruşturma kapsamında incelenen 16 sınava ait tüm soruların Gülen Cemaati üyeleri tarafından önceden ele geçirilerek dağıtıldığı belirtiliyor.

20 bin kişi mercek altında

Yeni Şafak gazetesinden Osman Özgan’ın haberine göre bu tarihlerde sınava giren ve bu sınavlardan aldıkları puanlarla akademik kadroya yerleşen 20 bin kişi şu anda mercek altında.

Bu kapsamda ÖSYM, aralarında doçentlerin de olduğu akademisyenleri dil sınavından eşdeğer sınavlara almaya başladı. Çünkü ALES’e giren adayların akademik kadroya girebilmesi için yabancı dil sınavından da geçerli puan alması gerekiyor.

ÖSYM de, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan eşdeğer sınava alarak bu kişileri tespit etmeye çalışıyor.

Yeni Şafak’ın haberinde şüpheli kişilerin söz konusu sınavlarda ‘döküldüğü’ hatta hiç bilmediği dillerden yüksek puan alan akademisyenlerin de olduğunun ortaya çıkarıldığı aktarılıyor.

Ne olmuştu?

Soruların çalındığı 2008 ve 2009 yıllarında yapılan ALES’de 32 bin 300 kişi birinci olmuştu.

Soru hırsızlığının ortaya çıkmasının ardından ise ALES’teki dahi sayısında düşüş yaşanmıştı.

2016 ALES’e giren 332 bin kişiden sadece 140 birinci çıkabildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DİHA'nın yönetim kurulu başkanı ve yazı işleri müdürüne 15 yıl hapis istemi
Sonraki Haber
Honduras'ta devlet başkanlığına 'yeniden' Hernandez seçildi