Ana SayfaGüncelYüksekdağ’ın tutukluğuna devam kararı

Yüksekdağ’ın tutukluğuna devam kararı

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmayı takip etmek için Sincan’a gelen yabancı heyetler içeri alınmadı. Savunma yapan Yüksekdağ ise “Çok açık bir el bu davanın üzerinde basınç oluşturuyor” dedi. Mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın tutukluluğuna devam kararı verdi. Duruşma ise 20 Şubat 2018 tarihine ertelendi.


Yargıtay tarafından parti üyeliği ve vekilliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşması Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşma öncesi çok sayıda partili otobüslerle cezaevi önüne geldi.

Gazeteciler önce duruşma salonuna alınmadı, avukat ve HDP’li milletvekillerinin mahkeme heyetiyle görüşmesi sonrası gazeteciler duruşma salonuna girebildi.

Duruşmayı izlemek için gelen yabancı heyetler ve yurttaşlar ise “Talimat var” denilerek salona alınmadı.
Duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ile çok sayıda HDP’li vekil de katıldı.

Heyetlere izin yok

Duruşmada avukatlar yabancı heyetler ve yurttaşların içeri alınmamasına itiraz etti.

Bunun üzerine mahkeme heyeti yabancı heyetlerin ve yurttaşların salona alınmasını görüşmek için duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından Yüksekdağ’ın avukatlarından Yıldız İmrek, “Aleniyet ilkesi, isteyen herkesin salona girmesidir. Salon, yer olarak müsait. Girenlerin kâfi sayılması ve diğerlerinin, yabancı heyetin engellenmesi aleniyet ilkesinin ihlalidir” dedi. Savcı ise “yabancı heyet akredite değildir” diyerek heyetin içeri alınamayacağını söyledi. Avukatların, “Mahkemede akreditasyon ne demek?” sorusuna ise savcı, “Araştırırsınız onu” yanıtını verdi.

Mahkeme: Heyetlerin alınması güvenlik problemi oluşturuyor

Mahkeme başkanı ise konu hakkındaki kararını şöyle açıkladı:

Dışarıda bekleyen izleyicilerin salona alınmasına, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Hakan Taşın’ın mahkemeye bizzat ulaştırılan dilekçesinin değerlendirilmesi sonucu izleyici olarak katılmasında güvenlik açısından bir problem bulunmadığına, bir kısım sanık müdafilerinin talep ettikleri yabancı ülke vatandaşı temsilci, avukat ve basın mensuplarının ise duruşmaya alınmalarında güvenlik problemi bulunduğu değerlendirildiğinden duruşmaya alınmamalarına oy birliğiyle karar verildi.

Ardından Yüksekdağ savunmasına geçildi.

Yüksekdağ: Çok açık bir el bu davanın üzerinde basınç oluşturuyor

“Çok açık bir el bu davanın üzerinde basınç oluşturuyor” diyen Yüksekdağ şöyle devam etti:

Ben bu eli davalar, yargılamalar başlamadan önce de biliyor ve görüyordum, artık kendisini saklama ihtiyacı bile hissetmiyor. Uluslararası kurum temsilcileri, siyasetçiler “yabancı” diye salona alınmıyor.

Bu siyasi iktidarın Cumhurbaşkanı, tırnak içinde yabancı bir ülkede, yabancı bir heyetle yaptığı bir etkinlikte kendisine Selahattin Demirtaş’la ilgili bir soru sorulduğunda ‘biliyorsunuz, o terörist’ diye yanıt verdi.

Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin eş genel başkanına ‘terörist’ deme siyasi adapsızlığına, nezaketsizliğine düşme hakkına sahip değildir.

Bu Türkiye’nin dünyaya ne kadar yabancılaştığını, insani ve hukuki değerlere ne kadar yabancılaştığını gösterir. Yabancı olan onlar değil, yabancı olan burası. Benim duruşmamı izlemek için bu salona giremeyen basın emekçileri hapishaneye sınırsızca girebiliyor. Her zaman tutuklanma tehlikesi ile karşı karşıyalar. İşte demokrasinin olmadığı memleketlerde denklemler böyle tersine kurulur. Bir memlekette yargı kim iktidara gelirse onun elinin alında bir silaha dönüştürülürse o memleketin geleceği olmaz. Bu ne zaman değişecek biliyor musunuz? Bir iktidar gelip de bunu yapmamaya başladığında değişecek. Bizim hakkımızda bu kadar kriterlere uygunsuz yargılama süreci işletilecekse bu mahkeme heyetinin, bizim, avukatların günahı ne? Bizim hakkımızda zaten karar verilmiş kılıf lazım.

Tahliye yok

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Figen Yüksekdağ’ın tutukluluğuna devam dedi.

Duruşma ise 20 Şubat 2018 tarihine ertelendi.

Dava için yurtdışından gelen isimler

Yüksekdağ’ın duruşmasını izlemek isteyen yurtdışından gelen isimler şöyle:

Fransa Sol Parti, Fransa Kominist Partisi, İtalyan İlericiler ve Demokratlar Hareketi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Norveç Kızıl Parti, Norveç Sosyal Demokrat Partisi, Yunanistan SRİZA, İngiltere’den İnsan Hakları aktivisti ve avkutlar, Alman Sosyal Demokrat Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, İrlanda Sinn Fein, İngiltere İşçi Partisi, Britanya Genel Sendikası, Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Grubu ile Danimarka Liberal Parti temsilcileri.


Sanıksız mahkeme: Yüksekdağ’a tahliye yok, yeni duruşma 6 Aralık’ta


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Time dergisi 'Yılın Kişisini' seçti: #MeToo deyip tacizi ifşa eden kadınlar
Sonraki Haber
Avukatların tüm talepleri reddedildi: Baluken'e tahliye yok