Ana SayfaGüncelYüksekova’da 4 kişinin ölümüne neden olan zırhlı aracın kamerası yokmuş

Yüksekova’da 4 kişinin ölümüne neden olan zırhlı aracın kamerası yokmuş

HABER MERKEZİ – Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü, içinden açılan ateşle 4 kişinin ölümüne neden olan zırhlı aracın içini gösteren kamera görüntülerinin olmadığını ileri sürdü. Avukat Davut Uzunköprü, mahkemeye tepkisini “O araçta kamera görüntüleri vardır. Adil yargılama yapmak istiyorsanız araç üzerinde keşif yapalım” diyerek gösterdi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Cengiz Topel Caddesi’nde 8 Ekim 2016 tarihinde Kobra tipi zırhlı araçtan açılan ateş sonucunda Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen’in ölümüne, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya’nın ise yaralanmasına neden olan polis İlyas Mekikli hakkında “taksirle öldürme” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü.

“Güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilen davada tutuksuz sanık Mekikli, Devrek İlçe Adliyesi’nde Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.

Dava dosyasına eklenen belgelerin okunmasıyla başlayan duruşmada, ilk olarak müştekiler söz aldı.

Mağdur yakınlarından açıklama

Yaşamını yitiren Serhat Buldan’ın babası Hasan Buldan, “Bu kadar büyük bir suçu işleyen kişi 1 yıl içeride kalıp tahliye ediliyor. Eğer 4 hayvan öldürülseydi bu insan 4-5 yıl cezaevinde kalırdı. Bu kişi 4 insanımızı öldürmüş neden serbest bırakılıyor. Bunun şaşkınlığı içerisindeyiz” dedi.

Necdet İşözü’nün babası Sabir İşözü ise “Adalet varsa bu adamı serbest bırakmamanız lazım. Bırakırsanız hakkımızı helal etmiyoruz” diye seslendi.

Son olarak Aydın Tümen’in amcası Übeyit Tümen, “Olayın kaza olduğunu söylüyorlar. Bu araç giderken nasıl oluyor da aynı yere ateş edip, tekrar dönüp aynı yere ateş ediyor. Ben adalet istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘O araçta kamera görüntüleri vardır’

Müşteki avukatı Davut Uzunköprü, bu dava soruşturmasının dönemin valisinin olayla ilgili söylediği “Silah kazası ile ölüm olayı gerçekleşmiştir” sözleri üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekti.

Olay olduğunda sanığın yanında iki mesai arkadaşının olduğunu ifade eden Davut Uzunköprü, zırhlı araçta kamera kaydı olmamasına ilişkin şunları söyledi:

Emniyet bu zırhlı araçlarda kamera kaydı olmadığını söylemektedir. Emniyet yalan söylüyor. Buyurun gidelim araç içine bakalım. O araçta kamera görüntüleri vardır. Siz gerçekten adil yargılama yapmak istiyorsanız araç üzerinde keşif yapalım. Polis memurları, arkadaşı ne gerekiyorsa ona göre tutanak tutmuştur.

‘Emniyet ve Jandarma sanığın başarı belgelerini gönderdi’

Hakkari Baro Başkanı Serdar Işık ise olayın suçunun silahın kendisine atılmasına çalışıldığını ifade etti.

Sanığın hakkında disiplin soruşturması olup olmadığı sorulduğunda emniyet ve jandarmanın sanığın aldığı başarı belgelerini gönderdiğini aktaran Işık, davada toplanılması gereken çok delil olduğunu, ancak görüntülerin izlenmediğini belirtti.

Işık, “Suçun vasıf ve mahiyeti değişip sanık kasten öldürmeden yargılanabilir. Kaçma şüphesi vardır” dedi ve sanığın tutuklanmasını talep ettiklerini söyledi.

Silahın emniyetini açık bıraktığını itiraf etti

Mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanmasını istedi.

Sanık İlyas Mekikli ise böyle bir olayın yaşanmasından dolayı üzgün olduğunu ileri sürerek, “İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden çıkarken, araçtaki silahın emniyetinin açık olduğu doğrudur. Yanımda 2 meslektaşım daha vardı. Aracın görüntü ekranında merminin aracın silahından çıktığını gösteren bir şey olmadığı için olayı anlayamadık. Kuleyi yukarı çevirdim” iddiasında bulundu.

Sanık Mekikli, daha önceki savunmalarında emniyetten çıkarken zırhlı araçtaki silahın emniyetinin kapalı olduğunu söylemişti.

Duruşma ertelendi

Sanık avukatının savunmasının ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Müşteki avukatlarının sanığın tutuklanması yönündeki talebi, sanığın dava dosyasına etki edebileceği delillerin toplanmış olması ve tutuklamanın bir tedbir oluşunu gerekçe göstererek, bu talebi reddetti.

Mahkeme, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 8 Şubat 2018 tarihine erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu açıkladı: Rıza Sarraf'a devletin sırlarını kim verdi?
Sonraki Haber
DİNK DAVASI | "Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisini Ali Öz’e ilettim"