Ana SayfaDünyaYunanistan’a 65 yıl sonraki ilk ziyarette Lozan tartışıldı

Yunanistan’a 65 yıl sonraki ilk ziyarette Lozan tartışıldı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un düzenlediği basın toplantısında Lozan Anlaşması tartışıldı. Erdoğan “Lozan uygulamada değil” derken, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos anlaşma için “Yeniden gözden geçirmeye gerek yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak için Atina’ya gitti. Böylelikle 65 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüşen Erdoğan, mevkidaşıyla beraber görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Basın toplantısında ilk konuşan Pavlupulos oldu.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırı çizen Lozan Anlaşması’nın tartışılacak bir sözleşme olmadığını söyleyen Pavlopulos, “Yeniden gözden geçirmeye gerek yok. Reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar belirgin bir şekilde dile getirilmiştir. Azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan bu azınlığı hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır” diye konuştu.

Pavlupolos, “Kıbrıs konusunda Yunanistan’ın çözüm aramasında olduğunu acil ve sürdürülebilir bir çözümün kısa zamanda hayata geçirilebileceğini umuyorum ve elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz” sözleriyle yıllardır müzakeresi süren Kıbrıs sorununa da değindi.

Ardından konuşan Erdoğan, “Lozan konusunda sanıyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var” şeklinde konuştu, anlaşmanın güncellenmesi gerektiğini savundu.

Erdoğan, anlaşmanın 94 yıl önce yapıldığını belirterek, “Türkiye ile Yunanistan arasında bu arada bir çok şey değişti” dedi.

“Batı Trakya’daki Müslümanlar inançlarını yaşayabiliyorlar mı” sorusunu soran Erdoğan, “Demek ki Lozan uygulamada değil” dedi ve ayrımcılığın ekonomik boyutu olduğunu şu sözlerle öne sürdü:

Yunanistan’ın açıklanan kişi başına milli gelirine baktığınız zaman 18 bin dolar civarındadır. Batı Trakya halkının ortalama kişi başına milli geliri 2 bin 200 dolar civarındadır. Yatırım noktasında, atılması gereken adımlar noktasında gerekli olan destekler onlara verilmemektedir, bir ayrımcılık orada söz konusudur.

Erdoğan, iki ülke arasında askeri konularda da sıkıntı yaşandığını belirterek, “Siz NATO’dan çıktınız, tekrar girişinizi siz sağladınız. Eğer biz engel olsaydık siz NATO’ya giremezdiniz” dedi.

Pavlopulos: Yunanistan’da Cumhurbaşkanlığı statüsü sizinki kadar geniş yetkilere sahip değil

Kıbrıs ile ilgili görüşmelerin içerisinde olduğunu belirten Erdoğan, AB’nin verdiği sözleri yerine getirmediğini aktardı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı ise görüşmeye katılmamasının nedeni olarak “Yunanistan’da anayasa gereği Cumhurbaşkanlığı statüsü sizin sahip olduğunuz yetkilere sahip değildir” dedi.

Sözlerine Lozan Anlaşması’na değinerek devam eden Pavlopulos, “Varolan sözleşmeye yeni bir metin ekleyebiliriz. Yeni anlam ekleyen bir metin ekleyebiliriz. Ama anlaşmayı reform etme gibi bir kavramı genellikle kullanmıyoruz” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
OHAL temalı 8'inci İnsan Hakları Belgesel Film Günleri başladı
Sonraki Haber
Fehim Taştekin değerlendirdi: ABD'nin Kudüs kararının olası sonuçları ne olabilir?