Ana SayfaEkoloji‘Zeytinliklerin ölümü’: Gemlik KHK ile deniz kenarından taşınacak

‘Zeytinliklerin ölümü’: Gemlik KHK ile deniz kenarından taşınacak

HABER MERKEZİ – 696 sayılı KHK ile Bursa’nın Gemlik ilçe merkezinin deprem riski gerekçesiyle taşınması kararı alındı. Bunun zeytinlik alanın betonlaşmasına neden olacağını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Bu KHK zeytinliklerin ölümüdür” dedi.

Son çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 13. maddesi ile Bursa’nın zeytin üretimi ile ünlü Gemlik ilçesinin deprem riskine karşı deniz kenarından daha üst bölgelere taşınmasına karar verildi.

Bu düzenleme ile Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek bir bölge orman dışına çıkarılıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilecek.

Nakil ve yerleştirme konusunda yetkili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olacak.

Taşınma konusunun daha önce de gündeme geldiği ancak Zeytin Koruma Kanunu nedeniyle zeytinlik görünen bölgelere taşınmasının önlendiği belirtildi.

‘Betonlaşmanın önü açıldı, ranta engel olamazsınız’

Düzenlemeye ilişkin değerlendirmede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Bu KHK ile Gemlik’i betonlaştırıp büyütebilirsiniz ama zeytin kıyımından elde edilen ranta engel olamazsınız” dedi ve ekledi:

Gemlik KHK’sı zeytinliklerin ölümüdür. Zira KHK ile önü açılan betonlaşmayı kontrol edebilecek ve imar rantını durdurabilecek bir iktidar yok. Aksine Gemlik’te inşaat, betonlaşma ve yeni imar alanları için işbirliği var.

‘Kamuoyunun tepkisinden korkanlar, KHK kolaycılığı ile ranta açtılar’

KHK’nin ranta hizmet edeceğine işaret eden İrgil, “Zeytin Yasası ile mertçe Meclis’te tartışamayanlar ve kamuoyunun tepkisinden korkanlar, arkadan dolanarak KHK kolaycılığı ile Gemlik’i ranta açtılar” ifadesini kullandı.

İrgil devamla şunları söyledi:

Aklı başında, sağduyulu, mantıklı, vicdanlı, samimi ve sahici olarak hukuk devletinden, demokrasiden yana olan, bu ülkeyi ve insanlarını seven herkesin ‘bu kadar da olmaz, bu gidişat doğru değil’ demesi gereken bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu kadar hukuksuzluğu ve kanunsuzluğu onaylayacak kadar kötü ve yandaş olduysak, bu KHK’lar daha da tehlikeli demektir.