Ana SayfaDünya10. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

10. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyon 10’uncu gününde. Afrin ile ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:25 | Gerekçe sosyal medya paylaşımları: İzmir ve Antep’te 10 kişi tutuklandı

Antep’te 22 ve 25 Ocak tarihleri arasında Afrin’e yönelik başlatılan askeri operasyonla ilgili sosyal medyadan ‘propaganda yaptığı’ iddiasıyla gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Atiye Okay ve Parti Meclisi üyesi Mehmet Karayılan ile birlikte 7 kişi tutuklandı.

İzmir’de ise yine sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 17 kişiden 16’sı serbest bırakılırken, Kasım Kartal isimli yurttaş “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklandı.


16:29 | ‘Şera ve Cinderes bombalanıyor, tarihi eserler zarar görüyor’

TSK’ye bağlı savaş uçaklarının Afrin’in Şera ilçesine bağlı Dikmedaş ve Ereb Weran köyleri ile Cindires’i bombaladığı belirtiliyor.

Bölgedeki yerel kaynaklara göre bombardımanda tarihi Nebi Huri Türbesi de zarar gördü.

TSK de yaptığı açıklamada Cinderes’in bombalandığını doğruladı.

Suriye Kültür Bakanlığı’na bağlı Antik Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise dün yaptığı açıklamada Türkiye’nin Afrin’e dönük hava saldırılarında tarihi eserlerin de hedef aldığını ve son olarak Ain Dara Tapınağı’nın zarar gördüğünü açıklamıştı.


14:48 | Soçi’deki Suriye kongresi Afrin’in gölgesinde başladı

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi’de başladı. Kürt temsilciler kongreye katılmazken, Kuzey Suriye yönetimi tarafından kongreye ilişkin yapılan açıklamada, kongrenin ev sahibi Rusya eleştirildi ve “Suriye halkları Afrin’de savaş uçaklarıyla bombalanırken, çözüm çıkması mümkün değil” denildi.


14:24 | Çavuşoğlu NYT’ye yazdı: Amerika yanlış bir ortak seçti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e düzenlediği operasyonu ve eleştirdiği ABD’nin tutumunu ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times’a yazdı.

Çavuşoğlu, “Amerika yanlış bir ortak seçti” başlıklı yazısında, “ABD’nin Türkiye gibi kabiliyetli bir ortağı varken YPG/PKK’ya güvenmesi kendine zarar verecek bir hatadır” dedi ve bu tutumun Türkiye-ABD ilişkilerinde çıkmaz oluşturduğunu belirtti.

Yazısında ‘Zeytin Dalı Harekatı’nı anlatan Dışişleri Bakanı, harekatın ‘uluslararası hukuk temelinde başlatıldığını’ ifade ederek, “Türkiye, bu gerekli mücadelede ABD’nin saygı ve desteğini hak ediyor” dedi.

Çavuşoğlu’nun yazısının orijinaline BURADAN, Türkçe bir çevirisine ise ŞURADAN bakabilirsiniz.


14:10 | “Almanya Türkiye’ye silah satışını durdurabilir”

Türkiye’nin, Alman Leopard tanklarını Afrin operasyonunda kullanılması üzerine tankların modenizasyonunun askıya aldığı duyurulmuştu.

Ülkedeki muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller ise Türkiye’ye silah ihracatının topyekün sonlandırılmasını talep ediyor.

Alman kamuoyunda konuyla ilgili tartışma sürerken, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) uzmanlarından Pieter Wezeman, Almanya’nın Türkiye’ye silah satışını durdurabileceğini söyledi.

DW Türkçe’den Nalan Sipar’a konuşan SIPRI uzmanı, şu değerlendirmede bulundu:

“Basına yansıyan haberler Afrin operasyonunda Alman silahlarının kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu hem Alman norm ve standartlarına hem de Almanya’nın Suriye’de takip ettiği güvenlik politikalarına aykırı bir durum. Bunu durdurmanın bir yolu, Almanya’nın bu ülkelere silah arzını sonlandırması olur. Alman hükümeti anlaşmalara uymayan ya da silahların kimlerin eline geçeceği konusunda anlaşmaları ihlal eden ülkeler konusunda yaptırım uygulamayı deneyebilir. Diğer yandan diplomatik baskı da gündeme gelebilir. Ancak bugüne kadar çok az ülkenin bu tip adımlar attığına şahit olduk.

“Şu anda Almanya’nın kararının silah ihracatını askıya almaktan yana olduğunu görüyoruz. Ne şekil kısıtlamaların getirileceği ve bunların ne kadar süreceğini bekleyip göreceğiz. Ama bu durumun iki ülke arasında silah ticareti konusunda derin bir iz bırakacağını söyleyebiliriz.”


14:02 | Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Afrin gündemiyle toplanacak

Irak Kürdistan Bölgesi parlamentosu, parti gruplarının önerisi üzerine Türkiye’nin Afrin’e operasyonunu görüşmek üzere yarın toplanacak.

Rudaw’a konuşan Parlamento Başkan Yardımcısı Cafer Eminki, “Oturumda, partiler Afrin konusunda düşüncelerini belirtecek” dedi.

Eminki şunları söyledi:

Afrin konusu Kürdistan parlamentosu için önemli bir konudur. Afrin halkı bölgedeki halkın demokratik ve barışçıl bir şekilde yaşamlarını sürdürerek organize olmuştur. Afrin halkı Suriye’nin içinde bulunduğu karışıklıkta organize olabilirler.


13:55 | Süleymaniye’de on binlerce kişi Afrin için yürüdü

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Süleymaniye kentinde on binlerce kişi Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna tepki göstermek için protesto yürüyüşü yaptı.

Yürüyüş boyunca Birleşmiş Milletler’e (BM) Afrin’e yönelik saldırıların durdurulması için çağrıda bulunulurken, “Afrin direniştir, Afrin onurdur” sloganları atıldı.


13:10 | Kılıçdaroğlu: Ordu ÖSO’nun arkasına neden gizlenir?

Ankara’da gazetecilere konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ordu ÖSO’nun arkasına neden gizlenir, hangi gerekçe ile gizlenir?” diyerek Afrin’e operasyonda da birlikte hareket edilen ÖSO konusundaki rahatsızlığını dile getirdi.

CHP lideri ayrıca hükümete “Suriye yönetimi ile bir araya gelin” önerisinde bulundu.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

11:33 | HDP’li Baydemir hakkında ‘Afrin’ soruşturması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir hakkında Twitter’da yaptığı Afrin paylaşımları nedeniyle soruşturma başlattı.

Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Baydemir’in açıklamaları hatırlatılarak, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama ve devlete karşı savaşa tahrik” iddiasıyla soruşturma başlatıldığı belirtildi.


11:20 | CENTCOM Komutanı: Minbiç’ten çekilmeyi düşünmüyoruz

CNN’e konuşan ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, ABD askerlerinin Minbiç’te kalacaklarını belirterek, “Minbiç’ten çekilmeyi düşünmüyoruz” dedi.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon’un sözcüsü Ryan Dillon da dün yaptığı açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeyi sürdüreceğimizi açık bir şekilde Türkiye’ye ilettik” demiş ve koalisyon güçlerinin Minbiç’te kalacağını söylemişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ocak’ta yaptığı açıklamada Afrin’e operasyonun ardından hedefin Minbiç olacağını, operasyonların Suriye-Irak sınırına kadar genişleyebileceğini ifade ederken, uzmanların bu bölgede çatışma yaşanabileceğine ilişkin uyarıları bulunuyor.


11:00 | Hedef haline getirilen barış çağrıcıları: 170 kişiden neden bu kadar korktular?

Afrin’e yönelik operasyona son verilmesi ve sorunların diyalogla çözülmesi talebini dile getiren 170 imzalı Yurttaş Girişimi bildirisinde imzası olan isimlerden Ayşe Hür, Ümit Kıvanç, Zeynep Tanbay ve Akın Birdal hedef alınmalarına dair açıklamalarda bulundu. Dans sanatçısı Tanbay, “170 kişiden neden bu kadar korktular?” diye sordu.


10:28 | İçişleri Bakanlığı: 311 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Afrin’e yönelik başlatılan askeri operasyonla ilgili sosyal medyadan ‘propaganda yaptığı’ iddia edilen 311 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.


10:25 | Diyanet de Afrin’e operasyonu ‘cihat’ ilan etti

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ÖSO grupları ile Afrin’e yönelik operasyonu hakkında konuşan Diyanet İşleri Başkanı, “Onlar orada, biz burada cihada devam ediyoruz” dedi.


09:20 | Fehim Taştekin ÖSO’yu yazdı

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Türkiye’nin Suriye’de birlikte hareket ettiği, son olarak Afrin’e operasyonda da TSK’nin yanında yer alan ÖSO’yu yazdı.

ÖSO gruplarının geçmişte El Kaide ile aynı cephelerde yer almış olduğunu belirterek, bunların zamanında birbirleriyle çatıştığına dikkat çekti ve bu nedenleri de şöyle sıraladı: “Çatışma nedeni yolsuzluk, hırsızlık, istismar suçlamalarıydı. Özünde ise rant kavgası ve rekabet var.”


09:00 | Afrin’e giden Robert Fisk, gördüklerini yazdı

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e operasyon başlatmasıyla birlikte sivil ölümleri gündeme gelse de hükümet yetkilileri bunu reddediyor.

Ancak kentteki yerel kaynaklar ile Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) gibi uluslararası kuruluşlar Afrin’de sivillerin hedef alındığını doğruluyor.

Son olarak kente giderek orada gördüklerini ve izlenimlerini kaleme alan Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk de Türkiye’nin saldırılarında sivillerin hedef alındığını yazdı.


Afrin’e operasyonun ilk dokuz günü: 1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN, 9. GÜN




Önceki Haber
Mahkeme, 115 çocuğun istismar edildiği olaya ilişkin valilik kararını bozdu
Sonraki Haber
Afrika Gazetesi’ne saldıran 5 kişi tutuklandı