Ana SayfaDünya11. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

11. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyon 11’inci gününde. Afrin ile ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:52 | CHP’den hükümete ÖSO uyarısı: Devletimizin başına bela olacaklar 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Afrin’hükümet yetkililerini Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) konusunda uyardı.

Meclis Genel Kurulunda Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin konuşmasında “Bakınız, burada tarihî bir uyarıyı yeniden yapmak istiyorum” diyen Yılmaz, şunları söyledi:

Bizim devletimizin başına bunlar bela olacak. Bunlar ileride size sorun çıkaracak. Biz söylediğimiz zaman hakaret yiyoruz ama doğruyu söylemek zorundayız.”


20:52 | Meclis’te Afrin sorusu: Atılan bombalar sivilleri görünce yön mü değiştiriyor? 

Meclis’te Afrin bilgilendirmesi oturumunda konuşan Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, sivil ölümleri gündeme getirdi.

HDP’li vekil, hükümet yetkililerinin ‘sivil zayiat yok’ açıklamalarına, “Bombalar sivilleri görünce yön mü değiştiriyor?” sorusuyla karşılık verdi. Yıldırım’ın konuşmasından bir bölüm şöyle:

“Şimdi soruyorum, siviller ölmezmiş… 3 gün boyunca 120 uçakla sorti çekilecek, yerleşim yerlerine ve yakınlarına bombalar düşecek; nasıl bir şeydir, uçaktan bomba düşünce sivili gördüğünde yön mü değiştiriyor? Rastgele atışlar yapılırken silahlı birini görünce vurup da sivil birini görünce sekip geçen bir silah üretildi de bizim mi haberimiz yok?

“İşte, UNICEF 11 çocuğun öldüğünü yedinci gününde söylüyor, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 42 kişinin öldüğünü, Suriye’nin resmi haber ajansı SANA 86 sivilin öldüğünü söylüyor; ben söylemiyorum, rakamlar bize ait değil.”


20:30 | Robert Fisk’e göre “Eğer Erdoğan, ÖSO ile birlikte tüm ordusunu kente yığarsa Afrin’e girebilir”

Türkiye’nin hedefindeki Afrin bölgesinden izlenimlerini aktarmayı sürdüren The Independent’ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, bu kez de “Türkler tüm ordusunu yığarsa Afrin’e girebilir” dedi. Fisk’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Bir YPG yetkilisine ‘Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı tüm ordusunu, büyük oranda efsanevi ‘Suriyeli’ Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Afrin vilayetine yığarsa yarım saatte Afrin kentine girerler dedim’. O da benimle hemfikirdi.”

Fiks ayrıca bu izleniminde “Kentten çekildik” diyen Rusların hala Afrin’de olduğunu da yazdı.

Rus askeri polisinin gündüzleri Afrin kentinde devriye gezdiğini söyleyen gazeteci, “Bunu söylemek fuzuli olacak ama Ruslar Afrin’deki gelişmeleri dikkatle izlemekte fazlasıyla haklı. Ne olur ne olmaz, Erdoğan’ın biraz fazla gitme ihtimaline karşı…Ya da Kürtlerin…” dedi.


20:05 | ‘Bombardımanda üç sivil yaralandı’

Türk savaş uçaklarının bombardımanında Afrin’in Cindires ilçesinde bulunan bir araçtaki sivillerin yaralandığı bildirildi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri (DSG), araçta bulunan ikisi erkek biri kadın toplam üç kişinin ağır yaralandığını duyurdu.

Kentteki Avrin Hastanesi yetkilileri de yaralıların durumunun ağır olduğunu belirtti.


19:55 | Kurtulmuş: Afrin operasyonu turizmi olumsuz etkilemez ama ekonomiye bir yük oluşturuyor

Sputnik’e konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Afrin operasyonunun Türkiye’nin turizmine olumsuz etkisinin olmadığını söyledi.

Kurtulmuş, “İnşallah bu operasyon bittiği zaman da zaten bunun Türkiye’nin güvenliği daha fazla sağlandığı için de Türkiye turizmine, Türkiye ekonomisine ilave olumlu katkıları olacak” diye konuştu.

Kurtulmuş, Afrin ve olası diğer operasyonların Türkiye ekonomisine bir yük oluşturup oluşturmayacağı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Tabi ki yük oluşturuyor ama sonuçta siz güvenliği sağladığınız zaman, yani ülkenizi terör örgütlerinden güvenli bir ülke haline getirdiğiniz sürece hem ekonomik hayat daha canlı bir hale gelecek hem de turizm bakımından ciddi bir güvenlik unsuru ortaya çıkmış olacak.”


19:35 | Afrin Harekâtı için Kürtler ne diyor?

Afrin’e yönelik operasyonun başladığı 20 Ocak’tan bu yana kimi hükümet yetkilileri ile iktidara yakın yayın organları “Operasyonu Kürtler de destekliyor” diyor. Peki, bu ne kadar doğru?

SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, adına “Zeytin Dalı” denilen Afrin’e yönelik harekât ile ilgili Diyarbakır’da bir araştırma yaptı.

203 kişi ile yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, görüşülen Diyarbakırlıların toplamda yüzde 83.2’i açıkça harekâtı desteklemiyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu ise harekâtın bizzat Kürtlere ve kazanımlarına yönelik olduğunu belirtiyor.


15:43 | Milli Savunma Bakanı’ndan ‘sivil zayiat olmamıştır’ açıklaması

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekata dair Meclis’te bir konuşma yaparak milletvekillerine bilgi verdi.

Afrin’e operasyonun başlatılmaması halinde Türkiye’nin ‘büyük bedeller ödemek zorunda kalacağını’ savunan Canikli, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) “Suriyelilerin Türkiye tarafından desteklenen temsilcileri ve ete kemiğe bürünmüş hali” olduğunu söyledi.

Canikli, sözlerini “ÖSO’yu terörist olarak tanımlamak cahilliktir, Türk ordusuna ve milletine hakarettir” diyerek sürdürdü.

TSK’nin ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunu hatırlataran Nurettin Canikli, “Bu operasyonda sivil kaybı da yok denecek kadar azdır” dedi ve şöyle konuştu:

Zeytin Dalı Harekatı’nda şu ana kadar sivil zayiat olmamıştır. Sivillere yönelik hassasiyetimiz olmasaydı bu operasyon 15 günde tamamlanırdı.

Suriye’de muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), ‘Fırat Kalkanı’nda Türkiye’nin bombardımanları nedeniyle 96’sı çocuk, 444 sivilin öldüğünü kaydetmişti. SOHR, ‘Zeytin Dalı Harekatı’ süresince ise 20’si çocuk, 67 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı.


14:45 | Kılıçdaroğlu’na göre TTB gözaltıları ‘Afrin operasyonuna gölge düşürür’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında, TTB yöneticilerinin gözaltına alınamasına gerekçe gösterilen bildiriyi okuyarak, tepkisini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, “Özgürlükten ve barışçıl dünya yaratmaktan kim rahatsız olabilir. ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ demişler. Sen misin bunu diyen. Gözaltına alındılar. Bu tür davranışlar, sizin yaptığınız ve toplumun tümünün desteklediği Afrin operasyonuna gölge düşürür” dedi.

CHP lideri, hükümete yönelik “Siz, doktorun düşüncesini açıklamasına tahammül edemiyorsunuz, bu doğru değil” diye de ekledi.

Afrin’e yönelik askeri operasyona desteklerinin bir kez daha ‘tam’ olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Ama ÖSO ile paralel anılması rahatsızlık yaratıyor. Giden bizim ordumuz, neredeyse bunu ÖSO’nun kahramanlığına bağlayacağız” dedi.


14:20 | HDP’den TTB gözaltılarına tepki, hükümete ÖSO eleştirisi

Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türk Tabipler Birliği (TBB) yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Doktorlar insanları yaşatmak için varlar. Ama bazıları doktorluk ile cenaze yıkayıcılığını karıştırıyor ki doktorlardan ölüme methiyeler düzmelerini bekliyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna da tepki gösteren Bilgen, “Sivillerin zarar gördüğüne dair çok açık fotoğraflar var. Selahaddin Camii harabeye dönmüş” dedi ve ‘barışı savunmaya’ devam edeceklerini vurguladı.

HDP Sözcüsü, Suriye’de TSK’nin birlikte hareket ettiği ÖSO’ya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

Cumhurbaşkanının ‘hataları olabilir ama yanlış yapmadılar’ dediği, bir milletvekilinin ‘milli kuvvet’ olarak tarif ettiği ÖSO bir birleşik yapıdır. İçinde öldürdüklerinin kalbini yiyenler de var, 12 yaşındaki çocukların kafasını kesenler de…

Eğer ÖSO kendi vatanını koruyorsa niye kendi vatanlarını kendileri yönetemiyorlar? Demek ki orası ya onların vatanı değil ya da başka yerlerden gelmişler. Uygurlar acaba Suriye’yi ne zamandan beri vatan edindiler?


13:40 | TSK’den ‘napalm bombası’ açıklaması

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlatılan operasyon kapsamında yeni bir açıklama yaparak, hava saldırılarında ‘napalm bombası’ kullanıldığına dair iddiaları yalanladı.

SOHR: Türkiye’nin bombardımanında hedef alınan Afrin’in Cindires ilçesindeki bir caminin saldırıdan sonraki fotoğrafı.

Açıklamada, “Hava Kuvvetlerimiz tarafından, napalm, kimyasal, biyolojik ve benzeri, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır” denildi.

Afrin’e yönelik kara ve hava saldırılarında sivillerin hedef alınmadığının da öne sürüldüğü açıklamada, “Harekat alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının hedefleri arasında bulunmamaktadır” ifadesine yer verildi.

Suriye’de muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin hava saldırılarında uluslararası anlaşmalara göre yasak sayılan ‘napalm bombası’nın kullandığına ilişkin suçlamalara yer vermişti.

Suriye devlet haber ajansı SANA, Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonunun başlamasından beri Afrin’de 86 sivilin yaşamını yitirdiğini, 198 sivilin de yaralandığını aktarmıştı.

Suriye Kültür Bakanlığı’na bağlı Antik Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin Afrin’e dönük hava saldırılarında tarihi eserlerin de hedef aldığını ve Ain Dara Tapınağı’nın zarar gördüğünü açıklamış, bölgedeki yerel kaynaklara göre de bombardımanda tarihi Nebi Huri Türbesi zarar görmüştü.


12:48 | Erdoğan ÖSO’yu savundu: Kuva-yi Milliye güçleri gibi sivil bir oluşum

Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşan AKP Genel Başakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), “terör örgütü” olmadığını savundu ve “ÖSO, kendi vatanlarını savunan, içinde her etnik kökenden insanın bulunduğu milli yapıdır” diye konuştu.

Afrin’e operasyonda ÖSO’nun 16 kaybı, 100’e yakın da yaralısının olduğunu söyleyen Erdoğan, konuşmasında şunları ifade etti:

“ÖSO, tıpkı Kuva-yi Milliye güçleri gibi sivil bir oluşumdur. ÖSO’nun bizim kahraman askerlerimiz ile yan yana çarpışması iftihar edilecek bir görüntüdür. Her sivil oluşum gibi burada da yanlış yapanlar çıkarsa kendi içlerinde muhasebesini yaparlar. Orası kendi meseleleridir. Bütün bunları gören, değerlendiren milletimizin günü geldiğinde takdirini sandıkta ortaya koyacağına inanıyorum.”


11:50 | Çavuşoğlu ile Lavrov görüştü, gündemde Afrin vardı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefonda görüştü.

Görüşmede Rusya’nın Soçi kentinde Suriye Ulusal Diyalog Kongresi ve Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyon ele alındığı belirtildi.


09:45 | Hişyar Özsoy: Batı’da bir ‘güçsüzlük hali’ var, belirleyici olan Kürtlerin direnişi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hişyar Özsoy, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyona uluslararası alandan “ciddi bi destek” olmadığını dile getirdi, Avrupa’daki temaslarına dair izlenimlerini aktardı.

“Zaman Türkiye’nin aleyhine işleyen bir durum. Her geçen gün insanlar biraz daha bu yönde itirazlarını yükseltiyor, basın yazıyor özellikle sivil kayıplara ilişkin. Buna dair kamuoyu artıyor gibi görünüyor. Parlamentolardan sesler çıkmaya başladı. Almanya’nın tank modernizasyonunun iptali söz konusu.”

MA’ya konuşan Hişyar Özsoy, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de ilişkileri ve durumu fırsata çevirmeye çalıştığını belirterek, “Türkiye ile AB ilişkilerinde belli bir rahatlama sağlamış olacaklarını düşünüyorlar. Aslında herkes susarak bu fırsattan istifade ilişkileri toparlamaya çalışıyor” dedi.

Batı’nın bir ‘güçsüzlük hali’ yaşadığını vurgulayan Özsoy, Rusya ile Suriye arasında da ciddi gerilimler bulunduğunu söyledi ve “Burada önemli ve belirleyici olan Kürtlerin göstereceği direniştir” dedi.

Özsoy, ABD’nin tutumunun da farklı değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, “ABD kendi çıkarları doğrultusunda Türkiye ve Kürtlerin çatışmasını çok fazla istemiyor. İran ile bir hegemonya kavgasına girişmiş. ABD Kürtleri yerel aktör, Türkiye’yi de bölgesel aktör olarak yanında tutmak istiyor. Dolayısıyla diğer devletlerle Kürtlerle ilişkilenmek istiyor ama bunu yaparken Türkiye’yi de karşılarına almak istemiyorlar” diye konuştu.


08:10 | TTB yöneticilerinin evlerine polis baskını: 11 gözaltı

İçişleri Bakanlığı’nın suç duyurusunun ardından haklarında soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği yöneticilerinin evlerine polis baskını düzenlendi, 11 hekim gözaltına alındı.

Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna karşı ‘barış’ çağrısı yaptığı için önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Terörist seviciler” sözleriyle hedef gösterilen ardından İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Türk Tabipleri Birliği’ne soruşturma açılmıştı.


Afrin’e operasyonun ilk on günü: 1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN, 10. GÜN




Önceki Haber
İdlib'de Türk konvoyuna ateş açıldığı iddia edildi, TSK 'bombalı saldırı' dedi
Sonraki Haber
İrlanda kürtaj yasağına karşı referanduma gidiyor