Ana SayfaToplumsal Cinsiyet115 çocuğun istismara uğradığını ortaya çıkaran İclal: Çalmadığım kapı kalmadı, dışlanan ben oldum

115 çocuğun istismara uğradığını ortaya çıkaran İclal: Çalmadığım kapı kalmadı, dışlanan ben oldum

HABER MERKEZİ – İstanbul’da bir hastaneye getirilen 115 hamile çocuğun adli birimlere bildirilmeyip gizlendiğini ortaya çıkaran İclal N., çalıştığı hastaneye yılda 450 – 500 hamile çocuğun geldiğini söyledi. Çocuklar için bir şeyler yapılması gerektiğine vurgu yapan İclal, “Bugün bu 115 çocuk ile ilgili derdimi anlatmak için çalmadığım kapı kalmadı hastane içinde. Üstelik dışlanan ben oldum” dedi.

İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne 5 aylık süreçte hamile bırakılan toplam 115 çocuğun getirildiği ve bu bilginin adli birimlere bildirilmediği ortaya çıkmıştı.

39’u Suriyeli olmak üzere 115 çocuğun hamile bırakıldığının saptanmasına rağmen durumun adli birimlere bildirilmemesine ilişkin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Öte yandan valiliğin soruşturmaya izin vermediği olaya siyasiler ve toplumdan tepkiler gelmeye devam ediyor.

‘Çocuk gebeliğinin bildirilmemesi istismarın üzerini örtmek ve suça ortak olmak değil mi?’

“Olay 17 yaşındaki hamile çocuğun emniyete bildirilmemesi ile başladı”

İstismarların gizlendiği bu olayı ortaya çıkaran hastanede sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan İclal N. Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’ye açıklamalarda bulundu.

9 Mayıs 2017’de hastanenin Sosyal Hizmet Birimi’nde görev almaya başladığını söyleyen İclal, istismara ilişkin ihmaller dizisini ilk olarak nasıl fark ettiğini ve akabinde gelişen süreci şöyle anlattı:

Olay önce, hastaneye gelen ve hamile olduğu anlaşılan 17 yaşındaki bir çocuğun raporu ve emniyete yapılması gereken bildirim yazısının olmaması ile ortaya çıktı. O gün benim yerimde nöbetçi olan N. D.’den gerekli evrakları istedim. Ancak bunlar verilmedi. Bu durumu tutanak altına aldık ve hastane yönetimine bildirdim. Bir süre sonra geçmiş ayları kontrol ederek eksik bir evrak olup olmadığını tespit etmek istedim. Ben bu birimde 2017’de göreve başladığım için 1 Ocak 2017- 9 Mayıs 2017 dönemini kontrol ettim. 2016 ve önceki yıllara bakamadım bile.

“5 ayda 250 hamile çocuk getirildi”

5 ay 9 günlük süreçte hastaneye gelen çocukların sayısının 250 olduğunu bunlardan 115’i için emniyete bildirim yapılmadığını kaydeden İclal, “115 çocuk ile ilgili emniyet birimine bildirim yapılmadığı gibi hastane polisinin protokol defterinde de kayıtları yok” dedi.

Görevlilere işlem yok, ortaya çıkarana sürgün var

İclal N.

Yaptığı tespiti 12 Haziran 2017’de tutanak altına alarak başhekim yardımcısı A.A.’ya bildirdiğini ancak bunun işleme koyulmadığını belirten İclal, olayın üstüne gittiği için görev yerinin değiştirildiğini söyledi:

En son, dilekçe ile başvuruda bulundum. 15 gün içinde dilekçeye yanıt verilmesi gerekirken yine yanıt gelmedi. 29 Eylül günü başhekim yardımcısı A.A.’nın odasına giderek sözlü olarak da dilekçenin akıbetini sordum. Bu görüşmeden 3 gün sonra görev yerim değişti. Hastane binasının dışında Sefaköy’de bulunan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde görevlendirildim.

“Çalmadığım kapı kalmadı, dışlanan en oldum”

İclal bunun üzerine durumu avukatı ile birlikte savcılığa ilettiğini dile getirdi ve ekledi: “Bugün bu 115 çocuk ile ilgili derdimi anlatmak için çalmadığım kapı kalmadı hastane içinde. Üstelik dışlanan ben oldum. Ancak ne olursa olsun o çocuklar için bir şeyler yapmam gerektiğini biliyorum.”

Hastaneye yılda ortalama, 18 yaşın altında 450-500 hamile bırakılan çocuğun geldiğini ifade eden İclal bu süreçte çok sayıda cinsel istismara maruz bırakılan çocukla da görüştüğünü kaydetti.

115 çocuktan 39’unun Suriyeli olduğunu belirtmiş olan İclal, “Bu insanlar savaştan kaçıp gelmiş. Çok çaresizler. Dil bilmiyorlar, çoğu okula gitmiyor. Para yok… O çocukların kim bilir ne hayalleri vardı” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
19 OCAK | Hrant Dink’in vurulduğu yer hafıza mekanına dönüştürülecek
Sonraki Haber
3 ilde yolcu otobüsü kaza yaptı: 6 kişi yaşamını yitirdi, 78 kişi yaralandı