Ana SayfaDünya7. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

7. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adı ile 20 Ocak’ta Afrin’e başlattığı harekat 7’nci gününde sürüyor. Çatışmalar devam ederken, TSK’nin birlikte hareket ettiği ÖSO’nun komutanları “Hava kötü, kolay hareket edemiyoruz” diyor. Afrin’e yönelik saldırıyı ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:00 | Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi’nden Soçi’yi boykot kararı

29-30 Ocak tarihleri arasında Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet aldıklarını belirten Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi, yaptığı açıklamayla kongreyi boykot edeceklerini duyurdu. Boykotun nedeni olarak ise Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyon gösterildi.


19:50 | BBC’ye konuşan Afrinli bir kadın: Evlerimizi asla terk etmeyeceğiz

Afrin’de yaşayan İngiliz edebiyatı mezunu Hamrin Habaş isimli kadın, BBC’ye verdiği demeçte Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adını verdiği askeri operasyona ilişkin tepki gösterdi ve “Evlerimizi asla terk etmeyeceğiz” mesajı verdi.

Habaş, Türkiye hükümetinin havadan ve karadan yapılan saldırılarda hedefin sadece ‘teröristler’ olduğuna yönelik açıklamalarını yalanlayarak, dün Afrin Sağlık Meclisi yetkilisinin yaklaşık 40 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmasını hatırlatıyor.

22 yaşındaki Habaş, operasyonda Türkiye’nin birlikte hareket ettiği İslamcı grupları ima ederek, “İslamcı gruplar buraya varabilseydi durum çok farklı olurdu, burada yaşamaya alıştığımız seküler bir Afrin olmazdı” diye ekliyor.

NATO, Rusya ve ABD’yi suçlayan Habaş, “Biz tüm dünyayı savunmak için aşırılıkçı gruplarla savaştık. Bakın şimdi ne oldu? Onlar Türkiye’nin sanrısal, yayılmacı hayali için saldırmasına izin veriyorlar” diyor, fakat şunu sözlerine ekliyor: “Evlerimizi asla terk etmeyeceğiz.”


18:30 | TBMM Başkanı’ndan ‘Zeytin Dalı Harekatı’ açıklaması: Cihat olmadıkça ilerleme olmaz

Maraş’ta konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonu değerlendirerek, “Bakın şimdi Afrin’deyiz, dün Fırat Kalkanı’ndaydık. Büyük devletiz. Cihat olmadıkça ilerleme olmaz, dik duramazsınız. Kıtalar ötesi Amerika kovboyunun ne işi var buralarda, Afrika’da, Asya’da? Büyük devlet ayakta kalacak” dedi.


18:00 | Erdoğan, Britanya Başbakanı May ile görüştü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Britanya Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştü.

Sputnik’in Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler ve Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonu ele alındı.

Habere göre Erdoğan, 4-10 Şubat tarihleri arasında Vatikan, İtalya, Brezilya, Uruguay ve Venezuela’da da resmi temaslarda bulunacak.


17:30 | DHA’ya göre ÖSO güçleri Burseya Dağı’na ‘çamur’ nedeniyle gidemiyor

Doğan Haber Ajansı’na (DHA) göre bu sabah Burseya Dağı’na gitmeye çalışan ÖSO güçleri, araçların hareket edememesi ve çamurun yürümeyi engellemesi nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tümeni’nin komutanı olan Albay Ahmed Osman ise Times’a yaptığı açıklamada YPG’ye karşı ilerlemekte zorlandıklarını belirtmiş, “Kötü hava koşulları nedeniyle savaşçılar kolay hareket edemiyorlar” diye konuşmuştu.


17:20 | Gazeteci İshak Karakaş tutuklandı

Afrin paylaşımları nedeniyle 22 Ocak’ta İstanbul’da gözaltına alınan gazeteci İshak Karakaş, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.


16:50 | Çavuşoğlu ABD’ye çıkıştı: Ne fazla uzamasın kardeşim?

Çanakkale’nin Kepez ilçesinde katıldığı bir programda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun hedefinde ABD vardı. Çavuşoğlu, ABD’ye yönelik “Sen hangi hakla insani konuları hatırlatıyorsun? Sivillere yaptığınız işkenceleri tarih yazıyor” diye tepki gösterdi.

‘Türkiye’ye saygı duymayı öğrenecekler’ diyen Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle:

“Neymiş efendim sivillerden endişeleniyoruz. Bir bahane bulacak ya… İnsani konulardan endişe ediyorlarmış.

“İnsanı konularda, göçmen konusunda Türkiye’den daha hassas bir ülke var mı? 3,5 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz. Hiçbir zaman öf dedik mi? Ne zaman sivillere yönelik hassasiyetimizi yitirdik de hatırlatmaya kalkıyorsunuz. İnsani yardımlarda birinci sırada olmuş ülkeye kimse ders veremez. Mert olun, ikiyüzlü olmayın, dürüst olun.

“Hem terör örgütüne silah vereceksin hem de silah verdiğin kısımdakiler ayaklanacak. Ne fazla uzamasın kardeşim? Bittiği yere kadar tükendiği yere kadar gideceğiz.”


16:45 | Türkiye’den ‘İnteraktif Suriye Haritası’na erişim engeli

Sendika.org’un haberine göre Suriyeli muhaliflere yakın kaynaklar başta olmak üzere bölgeye dair çeşitli kaynaklardan bilgi aktaran ve askeri değişiklikleri yansıtan “syria.liveuamap.com” adresindeki ‘İnteraktif Suriye Haritası’na erişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellendi.

‘İnteraktif Suriye Haritası’na erişim engeli getirilirken Türkiye Facebook, Twitter ve Youtube’dan da bu yöndeki paylaşımların kaldırılmasını istemişti.


16:09 | HDP’den basına 15 maddelik ‘anti-andıç’ 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Afrin’e operasyonla birlikte Başbakan Yıldırım’ın medya temsilcilerine 15 maddelik talimat vermesine karşı, basını gerçekleri yazma ve haber alma özgürlüğünün yanında yer almaya davet eden bir “15 madde” açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Başbakan’ın medyaya sunduğu 15 maddelik sansür uygulamasını bir kez daha kınıyoruz. Basını gerçekleri yazmaya, halkların haber alma özgürlüğünü yanında yer almaya davet ediyoruz” dedi.


15:42 | Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Afrin’de 5 sivil daha yaşamını yitirdi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Afrin bölgesine yönelik bombardımanı sonucu son olarak Mabata bölgesinde 2’si çocuk olmak üzere 5 sivilin hayatını kaybettiğini aktardı.

Gözlemevi, 20 Ocak’ta ‘Zeytin Dalı’ harekatının başlatılmasından itibaren saldırılarda yaşamını yitiren sivillerin sayısının böylelikle en az 38’e yükseldiğini açıkladı.

Suriye’den yayın yapan ANHA ise hayatını kaybeden beş sivilin cenazesine ulaşıldığını belirtirken, enkaz altında olduğu aktarılan iki sivilin daha cenazesinin çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.


15:28 | Reyhanlı’ya bir roket atıldı

Afrin’e yönelik operasyonun başlamasıyla defalarca roketlerin hedefi olan Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bir roket daha atıldı.

Roketin, Kent merkezindeki Mustafa Kemal Mahallesi pazar yerinin yakınlarındaki boş alana fırlatıldığı bildirildi.

Bölgeye çok sayıda polis, jandarma ve itfaiye aracı sevk edilirken, ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.


14:52 | İstanbul Tabip Odası’ndan Erdoğan’a “terörist sevici” yanıtı

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, Afrin’e operasyona karşı ‘barış’ çağrısı yapan Türk Tabipleri Birliği için ‘terörist seviciler’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.

Prof. Dr. Erez, “Hekimin, ‘savaş olmadan barış teşebbüsleri yapılsa daha iyidir’ demesi hiçbir zaman gayri milli bir şey değildir. Bilakis vatanseverliktir, insan severliktir” dedi ve “Üst kurumumuz olan TTB’nin açıklamasının ‘terörist sevici’ olmakla ne alakası var, neresinde ‘terörist seviciliği’ var?” diye sordu.


12.17 | Türkiye’nin Facebook, Twitter ve Youtube’dan ‘Afrin’ talebi: Operasyon karşıtı içerikler kaldırılsın

Sosyal medyada Afrin operasyonuna karşı paylaşım yapanlara dönük gözaltılar devam ederken Türkiye, Facebook, Twitter ve Youtube’dan da bu yöndeki paylaşımların kaldırılmasını istedi.

Habertürk’ün haberine göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), operasyon karşıtı tweetlere müdahalelerde bulunuyor. BTK bu kapsamda internet haber sitelerini de takip ediyor ve operasyon karşıtı paylaşımlar yapılan adresleri ve hesapları başsavcılığa bildiriyor.

Bunun ardından da Başbakanlık kararıyla Twitter, Facebook ve Youtube’daki bazı içerikler engelleniyor, erişime kapatılıyor.

Habere göre Türkiye’den Facebook, Twitter ve Youtube da bu paylaşımları engellemesi için uyarı gitti.

Haberde görüşüne yer verilen bir yetkili “İçerikler hemen kaldırılmazsa geniş kitlelere yayılmasının önüne geçmekte geç kalınabiliyor. Bu nedenle çok hızlı ve proaktif davranıyoruz” değerlendirmesini yaptı.


12.00 | Ruanda’yı örnek gösteren Eroğan’dan Afrin açıklaması: İş Türkiye’ye gelince bu acele niye?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında Afrin’e operasyona ilişkin konuştu.

Afrin’e operasyona ilişkin eleştirilere ve süresinin kısa tutulması yönündeki çağrılara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, katliamların yaşandığı Ruanda, Mali ve Libya’yı örnek gösterdi ve “Afganistan ne kadar sürdü? Yaklaşık 20 yıl. Irak, yaklaşık 18 yıl. Libya ne kadar sürdü? Mali, Ruanda, buralar ne kadar sürdü? Bize bu akılları verenler biraz kendileri kullansalar ne olur” dedi. Erdoğan “savaşa hayır” çağrısı yapan Türk Tabipler Birliği’ni ise “terörist seviciler” ifadeleriyle hedef aldı.


11:15 | Sağlık Bakanı: 14 şehit var, 3’ü bizim askerimiz

Afrin’deki operasyonla ilgili bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “14 şehit var, 3’ü bizim askerimiz. Toplam 130 yaralı Türkiye’ye getirildi” dedi.

Durumu ağır olan askerin olmadığını söyleyen Demircan, 130 yaralının 82’sinin taburcu edildiğini belirtti.


10:42 | Afrin yönetiminden Suriye devletine çağrı

Türkiye’nin Afrin’e operasyonunun başladığı 20 Ocak’tan bu yana yazılı ve sözlü açıklama yapmakla yetinen Suriye yönetimine seslenen Afrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi, “Suriye devletinden sorumluluklarını yerine getirmesini, Afrin’i ve kendi sınırlarını Türkiye’den korumasını bekliyoruz” dedi.


10:05  | İsveçli parlamenterlerden Türkiye’nin Afrin operasyonuna tepki

(Soldan sağa) Fredrik Malm, Daniel Riazat, Anders Österberg

İsveçli parlamenterler Türkiye’nin Afrin’e operasyonunun Suriye’deki iç savaşı daha da şiddetlendireceğini belirterek, saldırıların durdurulmasını istedi.

Vekillerden Liberal Partili Fredrik Malm, kendi ülkesinin sesini yükseltmesi gerektiğini belirterek, “Ama her şeyden önce bölgede etkili olan ABD ve Rusya’nın tutum almaları gerekir” diye konuştu.

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat ise Türkiye’nin “Suriye’deki en istikrarlı ve örgütlü kenti hedef aldığını” belirterek, “Erdoğan Afrin’in Ortadoğu’da örnek oluşturmasından rahatsız” dedi ve Batılı ülkeleri eleştirdi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Dış Komisyonu Üyesi Anders Österberg de Afrin’e yönelik saldırıların Suriye’yi daha da istikrarsızlaştıracağını belirterek Türkiye’ye “kente yönelik saldırıları durdurma” çağrısı yaptı.


09:18 | Devrimci Partililere ‘savaşa hayır’ operasyonu

İstanbul ve İzmir’de Devrimci Partililerin evlerine polis tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda 5 kişi gözaltına alındı.

Parti tarafından yapılan açıklamada gözaltıların gerekçesinin ‘Zeytin Dalı Harekatı’na karşı yürütülen ‘savaşa hayır’ mücadelesi olduğu kaydedildi.


09:10 | ÖSO komutanı: Hava koşulları kötü, mevzileri güçlü ve keskin nişancıları var

Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekâtında yer alan Özgür Suriye Ordusu’nun komutanlarından Ahmed Osman, YPG’ye karşı ilerlemekte zorlandıklarını söyledi.

ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tümeni’nin komutanı olan Albay Ahmed Osman, Britanya’da yayınlanan Times gazetesine şu açıklamayı yaptı:

“Kötü hava koşulları nedeniyle savaşçılar kolay hareket edemiyorlar. PKK’lı teröristler mevzilerini güçlendirmeye devam ediyor. Keskin nişancıları ve yüksek teknolojili silahları var. Cephe hattına çok sayıda mayın döşemiş durumdalar.”

ÖSO komutanı, Suriye içerisinden Afrin’e doğru yeni bir cephe açmaya hazırlandıklarını ve Tel Rıfat çevresindeki köyleri ele geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Osman, Tel Rıfat hattı üzerinden başlatılacak harekâtın birkaç gün içerisinde hava şartlarının düzelmesiyle başlatılacağını da ifade etti.


Afrin’e operasyonun ilk altı günü: 1. GÜN, 2. GÜN, 3. GÜN, 4. GÜN, 5. GÜN, 6. GÜN




Önceki Haber
'Nuriye ve Semih kazandı'
Sonraki Haber
Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi'nden Soçi'yi boykot kararı