Ana SayfaDünya8. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

8. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e başlattığı operasyon 8’nci gününde. Kent çevresinde çatışmalar devam ederken, TSK’nin birlikte hareket ettiği ÖSO’nun komutanları kente ilerlemekte zorlanıldığını söylüyor. Afrin’e yönelik operasyonla ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

 


20:50 | TSK, iki askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yaptığı açıklama ile Afrin’e yönelik başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda iki askerin hayatını kaybettiğini, 11 askerin de yaralandığını açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’deki operasyona ilişkin bugün yaptığı açıklamada, “Özgür Suriye Ordusu ve askerimiz olmak üzere toplamda 20 şehidimiz var” demişti.


20:40 | İsviçre Milletvekili Jans’dan Afrin tepkisi: Türkiye ile ilişkiler sonlandırılmalı

İsviçre’nin Zürih kentinde bir araya gelen binlerce kişi Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği ‘Zeytin Dalı Harekatı’nı protesto etti.

Eylemde konuşan İsviçre Sosyalist Parti (SP/PS) Federal Parlamento Milletvekili Beat Jans, Türkiye’nin Afrin’de köyleri bombaladığını, sivil ve çocukları öldürdüğünü söyledi.

İsviçre’nin bu hak ihlaline sessiz kalmaması gerektiğini savunan Jans, “İsviçre Türkiye ile tüm ilişkilerini sonlandırmalı” dedi.

  • Haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

16:00 | Kilis’e roket atıldı, iki kişi yaralandı

Kilis şehir merkezine atılan roket 7 Aralık Mahallesi’nde 5 katlı bir binanın çatısına düştü.

İlk belirlemelere göre evde bulunan iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Dün gece de Hatay’ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerine toplam üç roket atılmıştı.


15:45 | Erdoğan: Milletimiz 15 Temmuz gibi Afrin’e yürüyor, Allah’ın izniyle İdlib’e de yürüyeceğiz

Partisinin Kocaeli Gençlik Kolları İl Kongresinde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine Afrin operasyonu konusunda destek veren ancak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) konusunda uyarılarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

“ÖSO’ya ‘terör örgütü’ diyor. Bu ne anlayıştır. Ne terbiyeden muaf bir duruştur. O ÖSO ki şu anda benim Mehmedimle beraber arazide ve şu ana kadar 13 şehidi var. Peki, siz kimle berabersiniz? Siz şu anda terör örgütleriyle berabersiniz.

“Tarihi dosyalar hazırlatıyorum, Lozan dahil olmak üzere kim nerede neyi vermiş hepsini milletime anlatacağım. Kılıçdaroğlu’na sorarsan Lozan’da kazandığımızı söyler. Ondan sonra da adaların faturasını AK Parti’ye keser. Adaları siz verdiniz siz.”

Konuşmasında, “Bu Afrin operasyonu var ya, işte bak millet aynen 15 Temmuz gibi şimdi de Afrin’e yürüyor” diyen Erdoğan ayrıca “Benim Mehmetçiğim İdlib’e yürüyecek inşallah” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Reis bizi Afrin’e götür” tezahüratları üzerine ise, “Afrin’in kenar kıyılarına ben gittim. Komutana sordum, ‘Ne durumdayız, ihtiyaç var mı?’ ‘Şimdilik henüz yok’ dediler. Olduğu anda beraber gideceğiz” diye konuştu.


15:24 | Afrin’de yaralanan uzman çavuş yaşadıklarını anlattı

Afrin operasyonunda yaralanan Tankçı Uzman Çavuş Alper Akpunar, yaşadıklarını ve ‘sahada’ olanları anlattı.

Hatay’daki ilk müdahalenin ardından tedavisi için getirildiği Erzincan’ın Üzümlü ilçesindeki evinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan yaralı uzman çavuş, operasyon öncesi bölgeyi 3 gün boyunca top atışına tuttuklarını ancak sınırdan yalnızca 200-300 metre ilerledikten sonra vurulduklarını anlattı.

Yaralı asker, “Ayağım iyileşir iyileşmez tekrar görev yerime döneceğim” diye konuştu.

  • Cumhuriyet’te yer alan haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

15:10 | Sosyal medyaya ‘Afrin operasyonu’ sürüyor: 9 kişi daha tutuklandı

İstanbul’da sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda “örgüt propagandası” yaptıkları iddia edilen 9 kişi tutuklandı.

DHA’nın haberine göre aynı operasyon kapsamında 9 kişi hakkında da yakalama kararı bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay dün konuyla ilgili açıklamasında “Sosyal medyada paylaşım yapan ve ‘savaşa hayır’ diyen insanlar gözaltı ve tutuklamalar ile karşı karşıya kalıyorlar” demiş ve 178 kişinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını, bunların arasında çok sayıda HDP üye ve yöneticisi olduğunu söylemişti.


15:05 | Erdoğan: ÖSO ve askerimiz olmak üzere toplamda 20 şehidimiz var

Partisinin Kocaeli Gençlik Kolları İl Kongresi öncesinde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’deki operasyona ilişkin konuştu, can kayıplarına ilişkin bilanço açıkladı.

“Özgür Suriye Ordusu ve askerimiz olmak üzere toplamda 20 şehidimiz var” diyen Erdoğan, “Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler” diye konuştu.


14:45 | Köln’de binlerce kişi Afrin’e operasyonu protesto ediyor

Almanya’nın Köln kentinde binlerce kişi Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu “Her Yer Afrin, Her Yer Direniş” sloganıyla protesto ediyor.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Ebert Meydanı’nda düzenlenen protesto yürüyüşünde, “Erdoğan’ın savaşını durdurun,” “Avrupa kendinden utan”, “Afrin için barış” yazılı pankartlar taşınıyor.

Köln polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre, gösteriye yaklaşık 7 bin kişi katılıyor; ilerleyen saatlerde ise gösterici sayısının 20 bini aşabileceği belirtiliyor.

Gösteride PKK bayraklarına ve PKK lideri Abdullah Öcalan posterlerine izin verilmezken YPG bayraklarına izin veriliyor.

Protesto yürüyüşü ve gösterinin yaklaşık altı saat süreceği tahmin ediliyor.


14:00 | Cumhurbaşkanlığı: ABD, YPG’ye silah vermeyeceğini teyit etti

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı General H.R. McMaster ile telefon görüşmesi yaptığı duyuruldu.

Açıklamaya göre, “McMaster görüşmede YPG’ye  silah verilmeyeceğini teyit etti”.

ABD’den ise görüşmeyle ilgili açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama şöyle:


13:45 | AA: Ali Bekki köyü ele geçirildi; DSG: Köyün ele geçirildiği haberi gerçeği yansıtmıyor

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu sürerken AA, TSK ve ÖSO’nun, ‘Zeytin Dalı Harekatı’ kapsamında kentin kuzeybatısındaki Ali Bekki köyünü ele geçirdiğini abonelerine servis etti.

Ajansın haberinde TSK ile ÖSO birliklerinin, Raco’daki 740’ıncı nokta olarak bilinen bölgeyi ve YPG’nin bir eğitim kampını ele geçirdiği de duyuruldu.

Ancak AA’nın servis ettiği ve Türkiye basınında yer bulan bu habere Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) yalanlama geldi. DSG, şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirttiği açıklamasında şu bilgiyi paylaştı:

“Türk ordusu ve bağlı gruplar Raco ilçesine bağlı Elî Bîska (Ali Bekki) köyüne yönelince güçlerimiz tarafından yanıt verilmiş şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Türk basını ve devletinin köyü ele geçirdiği şeklindeki haberler gerçeği yansıtmıyor.”


13:07 | Ajanslar: Çatışmalar ve bombardıman sürüyor

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun 8. gününde Türkiye ve Suriye’den haber ajansları sahadaki son duruma dair bilgiler paylaştı.

DHA, Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı ile Hatay’ın Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerinden Suriye topraklarına geçen TSK ve ÖSO güçlerinin YPG mevzilerine yönelik operasyonlarını sürdürdüğünü duyurdu. Habere göre gece boyunca sınır bölgesinde top atışları duyulurken, bölgedeki birliklere sevkiyat ve lojistik destek de devam etti.

Suriye’den yayın yapan ANHA ise şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirtirken, çatışmaların Afrin’in Raco, Bilbile ve Cindires ilçelerinde yaşandığını ve bombardımanın da devam ettiğini bildirdi.


12:05 | Barzani: Afrin’e Peşmerge göndermek sorunu çözmez

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski Başkanı Mesud Barzani, Türkiye’nin Afrin harekatını değerlendirdi.

BBC’ye konuşan Barzani, “Derinden endişeliyiz. Bu askeri operasyonun en kısa zamanda son bulmasını istiyoruz çünkü sorunun çözümü savaşlarda değil” dedi.

BBC muhabirinin bir sorusu üzerine Afrin’e Peşmerge göndermenin oradaki meseleyi çözmeyeceğini söyleyen Barzani, “Sunabileceğimiz en iyi yardım, saldırıyı durdurmak için elimizden geleni yapmak” vurgusunu yineledi.


Afrin’deki çocuk ölümlerine ilişkin UNICEF’ten açıklama

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Fran Equiza, Türkiye’nin bombardımanı dolayısıyla Afrin’de en az 11 çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisini aldıklarını söyledi.


10:30 | HDP Milletvekili Hişyar Özsoy AKPM’de Afrin’i gündeme getirdi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konuşan HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hişyar Özsoy, “Maalesef, Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık seçimleri için seçim kampanyasına Afrin’i işgal ederek başladı. Argümanın özü budur” dedi.


10:08 | Alman güvenlik uzmanı: Türkiye’nin operasyonu Minbiç’e uzamamalı

DW Türkçe’ye konuşan Alman Bilim ve Politika Vakfı (SWP) uluslararası güvenlik uzmanı Rayk Hähnlein, Türkiye’nin Afrin harekâtını Minbiç’e genişletmekten “muhakkak kaçınması gerektiğini” söyledi.

Operasyonun Minbiç’e genişletilmesinin Türk ve Amerikan askerleri arasında çatışma riskini arttırarak “vahim bir tırmanışa” yol açabileceği uyarısında bulunan Hähnlein, şöyle devam etti:

“Bu iki NATO müttefiki arasında tasavvur edilecek bir durum değil. Bu olasılık şu aşamada zayıf. Çünkü bildiğim kadarıyla Türkiye’nin mevcut harekâtı Afrin ile sınırlı. Bununla birlikte, Erdoğan’ın Menbiç söyleminin kesinlikle hafife alınmaması gerektiği kanaatindeyim.”


09:55 | Rus askeri uzman: Türk ordusu Afrin’de sıkıştı

Rusya BDT Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Rus askeri uzman Vladimir Yevseyev, TSK’nin Afrin harekatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Operasyon iyi hazırlanmamış” diyen Rus askeri uzmana göre Türkiye ile birlikte hareket eden ÖSO güçleri ise ‘savaşacak durumda değil’.

Askeri uzman Vladimir Yevseyev’in Sputnik’e yaptığı değerlendirme şöyle:

“Bir haftadan az savaşan Türk ordusu orada sıkıştı. Neden mi? Çünkü orada fiilen Türk ordusu yok. Topçu desteği, tank birlikleri desteği var, ilerlemeye çalışan birliklerse aslında ilerleme gücünde olmayan ÖSO.”

ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tümeni’nin komutanı olan Albay Ahmed Osman, Times’a yaptığı açıklamada YPG’ye karşı ilerlemekte zorlandıklarını belirtmiş, “Kötü hava koşulları nedeniyle savaşçılar kolay hareket edemiyorlar” diye konuşmuştu.

Osman sahadaki durumu ise “Teröristler mevzilerini güçlendirmeye devam ediyor. Keskin nişancıları ve yüksek teknolojili silahları var. Cephe hattına çok sayıda mayın döşemiş durumdalar” sözleriyle anlatmıştı.

Doğan Haber Ajansı’na (DHA) da dün servis ettiği haberinde, Burseya Dağı’na gitmeye çalışan ÖSO güçlerinin, araçların hareket edememesi ve çamurun yürümeyi engellemesi nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığını bildirmişti.


09:40 | Yıldırım’dan ABD’ye: Racon kesmek kimsenin hakkı değil

İstanbul’da Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Afrin’e yönelik harekatın gerekçelerini anlatıp, ABD’nin tavrını bir kez daha eleştirdi:

“‘Türkiye’nin güney hudutlarında 30 bin kişilik bir ordu oluşturuyoruz’ diye açıklama yaptılar. Bu ne demek? Türkiye’nin güney sınırları NATO sınırları. Şimdi NATO sınırlarını tehdit görüp, bir NATO ülkesinin bir ordu oluşturmasının izahını ben anlayamıyorum. Bu açık bir düşmanlıktır.

“Bunun arkasında kim olursa olsun, gücü ne olursa olsun, ismi ne olursa olsun. Türkiye buna müsaade etmez. Bu topraklar bizim topraklarımız, binlerce kilometre öteden gelip burada dizayn yapmak, racon kesmek kimsenin hakkı değil. Artık burası 100 yıl önceki bölge değil. Her şey değişti.

“Onun için Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde ülkemizin güvenliği, vatandaşlarımızın huzuru ve kardeşliği, komşularımızın da geleceği için üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya devam edeceğiz.”


09:30 | Hatay’a 3 roket daha atıldı

Afrin’e operasyonun başlatıldığı 20 Ocak’tan bu yana roketlerin atıldığı Hatay’a 3 roket daha atıldı.

Dün gece atılan 2 roket Kırıkhan’ın sınır mahallelerinden Yalangoz ve İncirli’deki boş alana, 1 roket de Reyhanlı ilçesinde Bükülmez Mahallesi yakındaki araziye düştü.

İlk belirlemelere göre ölen ya da yaralanan olmazken, bölgeye çok sayıda jandarma, ambulans ve itfaiye aracı sevk edildi.


Afrin’e operasyonun ilk yedi günü: 1. GÜN, 2. GÜN, 3. GÜN, 4. GÜN, 5. GÜN, 6. GÜN, 7. GÜN




Önceki Haber
İsviçre Sosyalist Parti vekili Jans: 'Türkiye Afrin'de sivil ve çocukları öldürdü'
Sonraki Haber
Havai fişek fabrikasında patlama: 2 işçi yaşamını yitirdi